Kilo verme konusunda özellikle ülkemizde birçok insanın bu durumdan müzdarip olduğunu söyleyebiliriz. Vücut ağırlığının haddinden fazla artışı ile hem fiziksel hem de ruhsal anlamda değişmelerin meydana gelmesi kilo artışının başlıca göstergesidir. Kilo, vücutta yağ olarak artış gösterebilir. Genellikle erkeklerde göbek olarak, kadınlarda ise basen ve kalça bölümünde biriken ödem olarak karşımıza çıkmaktadır.
Neden Kilo Alınır?
Çok geniş kapsamlı bir madde ancak bizler sizler için sıralı bir şekilde anlatacağız. Öncelikle kilo artışının en büyük nedenlerinden biri sağlık açısından sorun yaşamaktır. Yani sağlıklı bir birey’in düşünce yapısı ile sağlık konusunda sorun yaşayan bireylerin düşünce yapısı çok farklıdır. Bunun ardı sıra zararlı yiyecek ve içecek tüketiminin fazla olması, düzensiz beslenme, şekerli gıdaların fazla tüketilmesi de başlıca kilo artışının nedenleri arasındadır.
Gün içerisinde normal bir bireyin yemesi gereken 3 öğünü, bizler çoğu zaman 1 öğün olarak geçiştirmekteyiz. Öğün düzensizliği ise zararlı yiyeceklerin arkasında sığınmaktadır ve buda bizler için kilo artışı demektir. Sadece yeme içme konusunda dikkat edilmediği taktirde kilo alırız demek yanlış bir düşünce olur. Sağlık sorunları yaşayan insanlarda ellerinde olmadığı halde kilo alabilirler. Makalemizin devamında sizlere bunlardan da bahsedeceğiz.
Nasıl Zayıflanabilir?
Öncelikle nasıl bir yaşam tarzınız var bunu belirlemeniz gerekmektedir. Gün içerisinde neler yapıyorsunuz, nasıl besleniyorsunuz, öğünleriniz yeterli mi bu soruları kendinize sorup cevap vermek zorundasınız. Sonucunda ise eğer bulduğunuz cevaplar kilo almanızın asıl suçlusu ise, artık sizin için değişim zamanı gelmiş demektir. Yukarıda da belirttiğimiz gibi sadece yeme içme konusunda dikkat edilmediğinde kilo alınmaz, bunun birçok sebebi olabilir.
Sizler için sıralamış olduğumuz maddelerde, kilo artışına engel olabilme konusunda neler yapmanız gerektiğini belirttik. Eğer bu maddeler içerisinde sizin eksik olduğunu düşündüğünüz bir huyunuz varsa, değiştirmek için hala geç kalmış sayılmazsınız. Buyrun inceleyelim.
- Düzenli uyku
- Düzenli ve yeteri kadar beslenme
- Egzersiz ve spor yapmak
- Sinir ve stresten kaçınmak
- İnsülin direncinin kontrol edilmesi
- Fast food tüketiminin sınırlandırılması
- Hazır paket ürünlerin tüketiminin azaltılması
- Alkol, asit ve gazlı içeceklerin tüketiminden kaçınmak
- Aşırı şeker ve tuz içeren besinler tüketmemek
- Yeteri kadar su tüketmek
- Farklı vücut ve bedenler ile kıyaslama yapmamak
- Kiloyu takıntı haline getirmemek
- Kilo alımı ile alakalı farklı bir hastalık mevcut ise hastalığa yönelik ilaçlı tedavi gerekmektedir.
Kilo Direnci ve Kilo Verme
Kilo kaybı yaşamanız için belirlenmiş bazı direnç noktaları vardır. Eğer bu direnç noktalarından biri ya da bir kaçı bozulmaya başlarsa, zamanla kilo almaya başlarsınız.
- Sindirim bozuklukları
- Stres
- Toksinler
- Sistemik enfamasyon
- Uyku bozukluğu
- Hormonal bozukluklar
- Vitamin-mineral eksiklikleri
- Sinir sistemi hastalıkları
Bitki Çayları İşe Yarar Mı?
Bitki çayları aslında direkt olarak kilo vermenize yardımcı olmaz. Ancak ödem atmanıza ve yağ yakmanıza yardımcı olur. Bu da zaman içerisinde sizin kilo kaybı yaşamanızı sağlar. Bitki çayları diyet yapan insanlar tarafından da kullanılmaktadır. Kilo vermek istiyorsanız eğer, belirlemiş olduğunuz yeme düzeni içerisinde bitki çaylarına da yer verebilirsiniz.
Egzersize Gerek Var Mı?
Yeterli zaman ve imkan bulamıyor olabilirsiniz ancak size güzel bir haberimiz var. Egzersiz yapmadan da kilo verebilirsiniz. Yeme içme konusunda ki hassasiyetinizi birazdaha arttırarak aradaki farkı dengeleyebilirsiniz.
Yardımcı Gıdalar
Bunu direkt olarak şu kilo verdirir, bu verdirmez olarak ayırt etmek imkansız. Ancak sağlıklı bir şekilde zayıflamak için insanların yedikleri bazı besinler mevcuttur. Özellikle yağlı ve yapay gıdalardan uzak durmak ve genellikle sebze ağırlıklı öğün tamamlamak sizlerin kilo verme konusunda en büyük yardımcısı olacaktır. Kahvaltı içerisinde yemeniz gereken aparatiflerin doğal ve sağlıklı olmasına mutlaka dikkat edin.
Hangi Hastalıklar Kilo Aldırır?
Aşırı kilolu insanlar sadece beslenme dengesizliğinden ötürü kilo almazlar. Bazı hastalıklar siz ne kadar yemeye içmeye dikkat etseniz de kilo almanıza sebep olur.
- Diyabet
- Pankreas hastalıkları
- Hipertansiyon
- Kadınlarda görülen poliskistik over sendromu
- Böbrek hastalıkları
- Kardiyovasküler hastalıkların oluşumunda
- Şişmanlık