Hamilelikte ilk üç ay yapılması gerekeneler oldukça önemli bir konudur. Hamilelik süreci şüphesiz anne adayları için en önemli dönemler arasında yer almaktadır. Anne adaylarında bedensel ve ruhsal olarak bir geçiş yaşamaktadır. Hamileliğin ilk aylarına geçişte annenin stresten uzak olması ve düzenli beslenmesi gerekmektedir. Anne ve bebek sağlığı için bu hususlar oldukça önemlidir. Hamilelik sürecinin ilk dönemlerinde uyku, beslenme ve vitamin takviyesi konularında büyük önem gösterilmesi gerekmektedir.
Hamilelikte İlk Üç Ay’da Ne Yapılır?
Hamilelikte ilk üç aylık zaman zarfında bebek küçük bir hücreden fetüs gelişimine kadar olan süreci tamamlamaktadır. Bu dönem düşük ve bebek ölümlerinin en çok yaşandığı süreç olarak kabul edilmektedir. Bebek gelişimi ilk üç aylık süreçte hız kazandığı için ilaç kullanımı da oldukça önemlidir. Bu süreçte bebeğin organ gelişimi yaşandığı için mineral ve vitamin takviyeleri sağlanmalıdır. Doktor kontrolleri aksatılmamalı olası bir risk durumu mevcutsa önlemler alınmalıdır.
Uyku Eksikliği
Hamilelikte ilk üç ay dikkat etmeniz gereken ilk konu uykudur. Hamilelik döneminin ilk üç aylık süreçte hormon değişiklikleri gözlendiği için anne adayları normal uyku ihtiyacından daha fazla uyku eksikliği çekmektedir. Olabildiğince istirahat ederek ve bol bol dinlenerek geçirmesi gerekmektedir. Anne adayı ve bebek için uyku dinlenme açısından oldukça önemlidir. Hamileliğin ilk dönemlerinde uyku eksikliğinin yani sıra halsizlik ve bitkinlik durumlarına da sıkça rastlanmaktadır. Bu sorunların giderilmesinde en etkili çözüm uyku eksikliğinin giderilmesidir.
Uyku eksikliğinden kaynaklı olarak oluşan yorgunluk anne adayını gün içinde halsiz bırakmaktadır. Bu etmenler daha hassas ve stresli bir süreç geçirmelerine neden olmaktadır. Çalışan anne adaylarının dinlenme ve mola saatlerinin düzenlenmesi bu konu da oldukça önemlidir. Mümkünse anne adayı hamilelik dönemini evinde ve konfor alanının içinde tamamlamalıdır.
Beslenme Düzeni
Hamilelikte ilk üç ay yapılması gerekenler konusunun en önemli maddesi beslenmedir. Bir diğer önemli nokta ise beslenme durumudur. Bu süreçte anne adayları doğal ve sağlıklı besinler tüketmelidir. Bebeğin beyin fonksiyonlarının gelişimi için balık ve ceviz tüketmelidir. Turunçgillerin içeriğinde bol miktar da C vitamini olduğu için bağışıklık sistemi için yarar sağlamaktadır. Süt ve yoğurt gibi ürünler kalsiyum oranından zengin olduğu için bu süreçte tüketilmesi tavsiye edilen ürünler içerisindedir. Kırmızı ve beyaz et tüketimi de protein ağırlıklı besinler olduğu için tüketilmesin de fayda vardır. Ayrıca hamileliğin ilk üç aylım sürecinde bol bol su tüketilmesi bebek ve anne adayı için oldukça yararlıdır.
Anne adayları bu süreçte hazır ve ambalajlı ürünlerden uzak durmalıdır. Fazla yağlı ve baharatlı besinler tüketilmesi mide yanmalarına ve hazımsızlığa neden olmaktadır. Sucuk, salam ve sosis gibi ürünler de katkı maddesi çok olduğu için tüketilmesi tavsiye edilmemektedir. Şarküteri ürünlerinde bakteri oluşumu fazla olduğu için kontrollü tüketim sağlanmalıdır. Ayrıca asitli içeceklerin tüketimi kilo alımını büyük oranda attırdığı için dikkat edilmesi gereken besinler arasında yer almaktadır. Şeker ve tuz kullanımı da kontrollü olarak sağlanmalıdır.
Alkol ve Sigara Tüketimi
Hamileliğin ilk sürecinde alkol ve sigara gibi ürünlerden tamamen kaçınılması gerekmektedir. Alkol ve sigara kullanımı bebeğin solunum sisteminin gelişememesine ve kalpte ritim bozukluğu gibi birçok soruna neden olmaktadır. Anne adayı doğrudan içici olmasa da bu ve benzeri ürünlerin tüketildiği alanlarda bulunması pasif içici olmasına neden olmaktadır.
Pasif içicilikte aktif içicilik kadar bebek gelişimine zarar vermektedir. Hamilelik döneminde sigara ve alkol kullanımı erken doğuma, düşüğe ve ölü doğum riskini en çok attıran sebeplerin başında yer almaktadır. Bu yüzden anne ve bebek sağlığı için tüketiminden kaçınılması gerekmektedir.
Egzersiz Ve Spor
Hamilelikte ilk üç ay yapılması gerekenlerden birisi ise egzersiz ve spordur. Hamilelik sürecinde anne adaylarından hızlı bir kilo artışı gözlenmektedir. İdeal oran 12-18 kilo aralığında değişmektedir. Hamilelik sürecinin ilk dönemlerinde fazla uykudan ve hareketsizlikten kaynaklı olarak kilo kontrolü zorlaşmaktadır. Kilo kontrolünün sağlanması ve bebeğin sağlıklı bir gelişim sağlaması için hafif egzersizler yapmak oldukça önemlidir.
Temiz hava da yapılan tempolu yürüyüşler zindelik ve bedensel gelişim için yarar sağlamaktadır. Ayrıca hamile yogası ve hamile pilatesi gibi aktiviteler zihinsel gelişimi arttırmakta ve anne adayını rahatlatmaktadır. Hamilelik döneminde yapılan egzersiz ve spor anne adayının doğum sürecini rahatça atlatmasını ağlayan aktiviteler arasındadır.
Bu dönemde yoğun olarak bel ve sırt ağrısı görüldüğü için egzersizlerle ağrıları gidermek mümkündür. Fakat egzersiz ve spor yapmadan önce mutlaka doktorunuza danışmanızı tavsiye ederim.