Ülkemizde yaşanan son afet sonrasında ciddi üzüntü duymaktayız ancak hayatın bir şekilde devam ettiği ve afet sırasında neler yapılmalıdır sorusunu daha dikkatli bir şekilde incelemeyi sürdürmemiz gerekmektedir. Yaşanılan asrın felaketinde, birçok ihmalin ve bilinçsizliğin nelere mal olduğunu bizzat kendi gözümüzle görmüş bulunmaktayız. Bugün sizlerle beraber, afet sırasında neler yapılmalıdır sorusunu inceleyeceğiz ve fikirler üreteceğiz.
Afet Sırasında Neler Yapılmalıdır?
Ülkemizde nerede ve ne zaman hangi afetin yaşanacağı konusunda net bir bilgimiz bulunmamakta. İnsanlar belli başlı tahminlerde bulunuyor ancak tahmin üzerine insan hayatı inşa edilmemeli. Bizler, birer birey olarak elimizden gelen tedbiri almalı ve hayatımızı buna göre yaşamaya alışmalıyız. Asrın felaketi olarak nitelendirdiğimiz 6 Şubat depreminde binlerce insanın hayatını kaybetmesi, bizleri bazı konularda daha dikkatli olmamız için uyarmış durumda. Dilerseniz sözü daha fazla uzatmadan yazımızı incelemeye başlayalım.
Yangın
Ülkemizin belli başlı noktalarında geçtiğimiz senelerde ciddi yangın felaketleri yaşanmış durumda. Birçok alanın tahrip olması ve aynı zamanda birçok canlının da yok olması, insanların hala yeterli kadar bilinçlenmediğinizi bizlere net bir şekilde göstermektedir. Ülkemizde yangınlar sadece son 3 yılda yaşanmadı. Geçmiş senelerde de birçok yangın felaketi yaşandı ve hatta birçok insan birçok noktada hayatını kaybetti. Ne gibi önlemler almalıyız artık bunu incelememiz gerekli.
Evimizde, arabamızda yada bulunduğumuz yerin yakınlarında bir yangın çıktığı zaman öncelikle dumandan etkilenmemek için kendimizi direk oksijen alabileceğimiz bir noktaya taşımalıyız. Eğer evinizin içerisinde küçük bir yangın çıkarsa ve yangın tüpünüz yoksa elbette su ile söndürmeniz gerektiğini herkes biliyor. Ancak yine de hala Türkiye’de bulunan evlerin %93’ünde yangın tüpü bulunmamakta. Bu noktada dikkat etmemiz gereken şey yeni tarihli ve dolu bir yangın tüpü bulundurmak. Eğer küçük ve hala büyümemiş bir yangınsa, direkt olarak tüp ile söndürebilir ve büyük bir felaketi önleyebilirsiniz.
Deprem
Geçenlerde hazırladığımız makalelerin ardından bir de bu maddemizde deprem esnasında neler yapmamız gerektiğini bir kez daha hatırlatalım. Bir de afet sırasında neler yapılmalıdır olarak buraya yer vereceğiz. Olası bir depreme yakalandığınızda öncelikle çök kapan taktiğini uygulamanız gerekli. Bu emin olun, deprem felaketinde en büyük kurtarıcı olmaktadır. Yaşanan deprem felaketinin ardından insanların çök kapan taktiği sayesinde hayat üçgeni içerisinde hayatta kaldığı ve kurtarıldığı birçok fotoğrafa ve videoya rastladık. Tam olarak bundan bahsediyoruz. Önemli olan üstünüze devrilmeyecek ancak devrilse bile size hayat üçgeni oluşturabilecek bir yerde çök kapan taktiğini uygulamak.
Bu da özellikle yatağınızın kenarı ve boyu uzun olan giyinme dolabınızdır. Bu ikisi küçük bir alanda olsa sizin için hayat üçgeni oluşturacaktır. Bu sayede hayatta kalabilir ve en azından can kaybı yaşanma olasılığını minimuma indirebilirsiniz.
Tsunami
Ülkemizde tsunami felaketi uzun yıllardır görülmemiş olsa da, herhangi bir sel yada küçük bir fırtına da birçok ev ve iş yerleri sular altında kalmaktadır. Afet sırasında neler yapılmalıdır sorusu içerisinde Tsunami felaketini de değerlendirmemiz gerekli. Zemin katta yaşayan insanlar, sel ve baskın sebebi ile hayatlarını kaybediyorlar. Bu gibi durumlarda yapmanız gereken ilk şeylerden biri yüksek bir alana çıkmaktır. Özellikle aracınız varsa ve hala kullanılabilir bir durumda ise, direkt olarak yüksek konumlu bir yere gidin ve orada bekleyin. Bu esnada, dağ ve toprak yakınları bir yerde beklemek çok riskli olacaktır çünkü aynı zamanda şiddetli yağış sonrasında heyelan riski ile karşılaşabilirsiniz. Belirli bir zamna sonra tekrardan normal yaşamınıza dönebilirsiniz ancak önemli olan sular altında kalmamak ve herhangi bir can kaybı yaşanmamasıdır.
Ülkemizde yaşanan asrın felaketinden ötürü tüm Türkiye’ye geçmiş olsun dileklerimizi iletiyor, birdaha yaşanmamasını umuyoruz.