Çileğin faydaları ve zararları son zamanlarda sıklık ile merak edilmektedir. Çilek oldukça fazla fayda sağlayan bir meyvedir. Kalbin sağlıklı bir şekilde çalışmasına ve kan şekerini düzenlemeye katkı sağlayan ve içeresinde bol miktarda antioksidan bulunduran zengin bir besin kaynağı olarak bilinir.
Çileğin Vücuda Etkileri
Çileğin vücuda bilinen pek çok faydası bulunmaktadır. Çilekte potasyum ve manganez mineralleri bulunur. Vitamin olarak baktığımız zaman C vitamini deposu olduğunuzu. Çilek meyvesi sulu ve kırmızı renginden dolayı ve de tatlı bir meyve olduğu için tatlı ve reçel yapımlarında çok sıklıkla kullanılır.
Çileğin İnsan Sağlığına Olumlu Etkileri
Mutlaka çileğin insan sağlığına yönelik faydalarını duymuşsunuzdur. Çilek C vitamini açısından zengin bir meyve olduğu için bağışıklık sistemine etkisi de çoktur. Bağışıklık sisteminin düzenli çalışması için gerekli olan C vitaminini çilek tek başına karşılamaktadır. İnsan vücudu C vitaminini kendisi üretememektedir. Bu nedenle dışardan besinler aracılığıyla bu vitamini vücuda alırız.
Çilek ve portakal gibi C vitamini bol olan meyve türleri vücuttaki bu eksikliği karşılamaktadır. C vitamini dediğimiz zaman insanların aklına sadece portakal gelmektedir. Ancak gün içinde 8 adat çilek tüketmekte vücuda gerekli C vitaminini sağlamaktadır. Çilek tüketmek gribi ve soğuk algınlığının da önüne geçer ve bunlara karşı vücut direnci oluşturur.
Çileğin Göz Sağlığına Etkileri
Çileğin faydalarından ilki göze olan etkisidir. Gözlerin sağlığını korumaktadır ve gözlerin gelişimini desteklemektedir. İçinde bulunan C vitamini sayesinde göz sağlığının korunmasında büyük katkı sağlar. Göz merceklerinin bulanık görmesine neden olan katarakt oluşumunu veya gelişimini de engeller.
Güneşten gelen zararlı ışınlara karşı gözleri C vitamini sayesinde korur. Göz küresinin arka tarafında bulunan ve oldukça önemli olan retinanın ve korneanın korunumu için C vitamini de etkili bir görev üstlenmektedir. Göz sağlığınız için de çilek tüketmek oldukça önemlidir.
Çileğin Cilt Sağlığına Etkileri
Cilt güzelliği ve doğal güzellik için de çilek tüketmek faydalı bir yöntemdir. Çilek yaşlanma karşıtı, yaşlanmayı geciktiren özelliklere de sahiptir ve cilt sağlığının iyileşmesine etkide bulunur. Çilek de bulunan antioksidan vücudu oksidatif hasarlara karşı korur ve kırışıklık, cilt sarkıklıkları gibi yaşlanma işaretlerini geciktirir. Cildinizde bulunan ölü derileri temizlemek için bünyesinde bulunan alfa hidroksi asit ile temizler.
Çilek Kolesterole Etkisi
Çileğin faydalarından bir diğeri ise kolesterolü düşürmesidir. Kolesterol yönetimine de oldukça katkı sağlayan bir meyvedir. Çilek kalbin güçlenmesinde olumlu bir etkiye sahiptir. İçinde bulunan ellagik asit ve fitokimyasal sayesinde kötü kolesterolü yani LDL etkisini dengeli bir şekilde tutar. Çilek kalbe de etki edecek antiinflamatuar özelliklerini bünyesinde bulundurur.
Çileğin Kan Basıncına Etkisi
Çileğin faydalarından bir diğeri ise kan basıncına olan etkisidir. Kan damarlarında ki astarların gevşemesine yardımda bulunur ve bu sayede kan basıncını düşürür. Çilekte bulunan antioksidanlar yaşlanma karşıtı etkiye de sahiptir. Çilek potasyum olarak da oldukça fazladır ve kan basıncı düzenlemekte oldukça etkilidir. Yüksek kan basıncı bulunan vücudun kan basıncını düşürerek tansiyonu kontrol altına alır. Kalp krizi ve felci önler.
Diş Sağlığına İyi Gelir
Ağız ve Diş sağlığını korumaktadır. Çileğin içinde bulunan polifenoller ile diş eti hastalıkları ve diş çürümesine katkı sağlayan bakterilere karşı savaşır. Çilek içinde ki asit o kadar güçlüdür ki dişlerinizin beyazlamasına da olanak sağlar. Diş hekimleri ise dişlerinizi beyazlatmak için çilek tüketimini çok fazla yapmamanızı söyler, çok fazla tüketmek diş minesine zarar vermektedir.
Şeker Hastalığına İyi Gelir
Çilek tüketmek şeker hastalıkları için de sağlıklı bir yöntemdir. İnsanların bir kısmı çileğin tatlı bir meyve olduğunu söyler bazıları ise de çilek ekşidir. Her iki faktörde de çilek de minimum glisemik indeks bulunur, bu sayede kan şekeri yükselmez. Çilekte ki fitokimyasallar tip 2 diyabeti için risk oluşturan glikoz regülasyonun iyileşmesine katkıda bulunur. Diyabet hastaları için ve diyabet riskine yönelik çilek tüketmek oldukça faydalıdır.
Çileğin Beyine Etkisi
Çileğin faydalarından bir diğeri ise beyine iyi gelmesidir. Çilek hafıza da gerilemeyi ve unutkanlığı yavaşlatan bir meyvedir. Bilimsel araştırmalar da gösteriyor ki haftada iki ve üzeri çilek tüketmek bilinç kaybını iki sene geciktirmektedir. Çilek insan beyninin fonksiyonlarını da düzenleyici etkiye sahiptir. Bunu iyot miktarının fazla olmasına borçludur. Potasyum miktarı da çok olduğu için beyne giden kan akışını da hızlandırır ve fayda sağlamaktadır.
Çileğin İnsan Sağlığına Zararları
Çileğin insan sağlığına zararları sık görülmese de bazı durumlarda dikkatli bir şekilde ve ölçülü bir şekilde tüketilmesinde fayda vardır. Özellikle hamilelik dönemlerinde çileğin belirli bir miktar üstünde tüketilmesi güvenli olarak biliniyor olsa da bu konuya yönelik sıkı bir araştırma ne yazık ki yapılmamıştır. Doktor tavsiyesi ve belirtilen ölçüler dışında fazla tüketmemek en garanti yöntemdir. Özellikle hamilelik dönemlerinde.
Bünyesi hassas olan kişilerde çilek tüketmek kanama süresini uzatabilir ve vücutta morarmalara sebep olabilir. Çilek size fayda sağlıyor olsa bile eğer bünyeniz hassas ise fazla tüketmemek en iyisi olacaktır. Çilek kan pıhtılaşmasını yavaşlatmaktadır. Bu sebeple yakın zamanda ameliyat olma olasılığınız varsa bu süre boyunca çilek tüketimi yapmamak en doğrusu olacaktır.