Yurtdışında çalışma izni başvurusu için dikkat etmeniz gereken bazı önemli noktalar bulunmaktadır. Ülkemizde artan ekonomik sıkıntılar ve geçim zorluğundan dolayı bir çok kişi yurtdışına çıkıp çalışmak istemektedir. Öğrenciler Türkiye’de okumak yerine yurtdışında staj yapmak istemektedirler. Üniversitelerden yeni mezun olan öğrenciler hayatlarına yurtdışında devam etmek istemektedirler. Yurtdışında vasıflı olarak veya vasıfsız olarak çalışmak istenmektedir.
Yurt dışında Çalışmak İsteyenlere Tavsiyeler
TÜİK (Türkiye İstatistik Kurumu) verilerinden elde edilen bilgilere göre 2021 yılındaki işsizlik oranı %12 olarak belirlenmiştir. Gençlerin ise bu oranı %22.6 olarak belirlenmiştir. 15 ile 25 yaş arası tüm genç bireyden 5 kişiden bir tanesi işsizdir. Bu işsiz olan genç nesil yurtdışında çalışmak istemektedir. Günümüzde gelişen küreselleşme ile birlikte çoğu ülkeye giriş çıkışlar kolaylaştı. Hal böyle olunca yurtdışında çalışma isteği de aynı oranda artış gösterdi.
Yurtdışında Çalışmakta Olanlara Ulaşın
Yurtdışında iş bulmak ve çalışmak istiyorsanız, ilk olarak orada çalışmakta olan Türklerle irtibat kurun. Orada yaşayan birini tanıyorsanız işiniz daha kolay olacaktır. Eğer kimseyi tanımıyorsanız, Facebook veya diğer sosyal medya platformları üzerinden çeşitli topluluklara katılabilirsiniz. Bu ve buna benzer yerlerden iş fırsatları da bulabilirsiniz.
Güncel ve Dikkat Çeken Bir CV’niz Olsun
Yurtdışında çalışmak için mutlaka ilk dikkat edilen nokta cv’dir. Eğer güncel değilse olumsuz sonuçlanacaktır. Güzel ve özenle hazırladığınız bir özgeçmiş sizi diğerlerinden daha dikkat çekici yapacaktır. Yurtdışı başvuruları için farklı bir cv hazırlamanızı tavsiye ederiz.
Dil Öğrenin
Yurtdışında çalışmanın yanı sıra kaliteli ve iyi bir yerde iş bulduysanız mutlaka sizden belirli bir seviyede dil soracaklardır. Bu nedenle dil öğrenmeye özellikle de gideceğiniz ülkenin ana dilini öğrenmenizde fayda var.
Yurtdışı Çalışma İzni İçin Başvuru Yapılacak Yer
Yurtdışında çalışmak için iş ararken bir çok platformdan yararlanabilirsiniz. Güvenilir ve önerimiz olan ise İŞKUR üzerinden başvuru yapmanızdır. İŞKUR sitesinden yurtdışındaki iş ilanlarına ulaşmanı ve güncel olanlara başvuru yapmanız elbette ki daha yüksektir. Kamu personeli oldunuz yurtdışında çalışmak için belirli görevlendirmelerde yer alabilirsiniz. Özel sektörlerde iş arayışınız varsa sayfalardan ve başvuruya açık olanlara ulaşabilirsiniz.
Az bilinenler arasında büyükelçilik tarafından yayınlanan iş ilanlarıdır. Avrupa Parlamentosu, Dünya Bankası gibi kurumsal dünya firmalarının internet siteleri üzerinden de iş ilanları paylaşılmaktadır. Yeni mezun veya öğrenim hayatınız devam ediyorsa, iş hayatınızı uluslararası bir şirkette başlatmak avantajlıdır.
Yurtdışındaki İş İlanlarına Ulaşmak
Çalışma hayatlarına yurtdışında çalışmaya devam etmek isteyenler için iş ilanları bulmaları için siteler yardımcı olacaktır. Bu sitelere örnek verecek olursak;
Kariyer Sitesi
Ülkemizde en çok tercih edilen, iş arayan ve iş verenlerin bir araya geldiği popüler bir sitedir. Bu siteye 100 binden fazla şirket kayıtlıdır. Sitede 25 milyonu geçmiş özgeçmiş bulunmaktadır. Yurtdışı ilanlarını buradan bulmanız oldukça yüksektir.
Career Builder Sitesi
1995 yılında kurulmuştur. Amerika da kurulmuş olan bu firma adını kısa sürede tüm dünyaya duyurdu. Dünyadan her bir kesimden 85 milyondan fazla özgeçmiş kayıtlıdır.
İş ağı olarak kurulmuş bir sitedir. Kendini geliştirdiği kısımlar sayesinde iş başvuruları yapılan site haline geldi. Bu siteye sizi diğerlerinden ayıran özelliklerinizi ve deneyimlerinizi yazıyorsunuz. Bu site üzerinden yurtdışı ilanlarına başvuru yaparak özgeçmişinizi yurtdışı firmalarına ulaştırıyorsunuz. Yurtdışı ilanlarına başvuru fazlalığı olduğu için bu alanda popüler hale gelmiştir.
İŞKUR Üzerinden Yurtdışındaki İlanları Bulmak
Bu alanda istihdam arttırmak için İŞKUR düzenli çalışmalar yapmaktadır. 2021 yılında bu kurum yurtdışına 10.275 kişinin iş bulmasına olanak sağladı. Bu kurumun hizmeti şunları kapsamaktadır;
- Yurtdışında bulunan Türk işverenlerinin istihdamını karşılamak, personel teminini yapmak.
- Yabancı firmaların işgücünü arttırmak için personel temini yapar.
- Türkiye de yaşamakta olan ve yurtdışında çalışmak isteyenlere fırsat sağlamak ve taleplerini karşılamak.
- Eleman ilanlarına izin verme işlemleri.
- Özel istihdam sağlayan ofislerin yurtdışı hizmetlerini desteklemek.
- Hizmet sözleşmelerinin düzenlenmesine ve onaylanmasına yardımcı olmak.
İŞKUR’un Yurtdışında İkili Anlaşmalar Yaptığı Ülkelerin Listesi
- Almanya
- Azerbaycan
- Avusturya
- Arnavutluk
- Danimarka
- Belçika
- Fransa
- Holanda
- Gürcistan
- Libya
- Lüksemburg
- Kanada
- Norveç
- Makedonya
- Çek Cumhuriyeti
- İngiltere
- Romanya
- İsviçre
- KKTC
Yurtdışına Çıkış Sağlamanın Yolları
Yurtdışına çıkıp orada çalışmak isteyenler, kendinize belirlediğiniz plan doğrultusunda bu planınızı gerçekleştirebilirsiniz. Eğitim seviyeniz, dil seviyeniz ve iş tecrübenize yönelik bir çok sektör bulunmaktadır. Bu yollardan bahsedelim;
Eğitim
Eğitiminizi yaşamayı hayal ettiğiniz ülkede tamamlamak orada yaşama şansınızı arttırır. Eğitime yönelik sınırlandırmalar günden günde hafifletilmektedir. Bazı ülkeler çeşitli anlaşmalar doğrultusunda öğrenci kabul etmektedir. Belli bir seviyede dil eğitimi alabilmek için de vize alabilme imkanınız vardır. Üniversitelerin düzenlediği sınavlara girerek başarı sağlarsanız o ülkede eğitiminizi tamamlayabilirsiniz.
Erasmus gibi imkanlar ile öğrenci değişim programları ile belirli bir dönem dahilinde yurtdışında öğrenim görebilirsiniz. Lisan veya yüksek lisans düzeyinde de burs alarak veya burssuz olarak da öğrenim görmeniz mümkün. Eğitim hayatınızı tamamlamak için yurtdışına çıktığınız zaman o ülkenin dilini öğrenmek için avantajınız olur. Bu sayede eğitim hayatından sonra iş hayatınızda o ülkede devam edebilir.
Turizm
Bu yöntem yurtdışına çıkmanın belki de en kolay yoludur. Turist olarak bir ülkede bulunmuş bir kişi sonrasın da o ülkede çalışmak için iş başvurusunda bulunur. Turist olarak o ülkeye gitmiş olsanız bile oradaki atmosfer sizi mutlaka etkileyecektir. Hevesiniz ve bir de kararlı bir yapınız varsa iş imkanlarına ulaşmanız oldukça mümkün.
Herhangi Bir İş Bulma
Yurtdışına çalışmak için çıkış yapmak için çalışma vizesi yaptırmak gerekmektedir. Bu vizeyi almak için yurtdışında çalışacağınıza yönelik bir evrak ya da davetiye gerekmektedir.
Yatırım Yapmak
Ülkelerin bir çoğu yatırımcılara kapılarını zevkle açar. Ticari bir amaç ile yatırım yapabileceğiniz gibi gayrimenkul üzerine de yatırım yapabilirsiniz. Değerli taşınmaz mülk satan alanlara devletler vatandaşlık verirler. Bu şartlar ülkelere göre değişkenlik göstermektedir.
Aile Birliği
Yaygın bir yöntem olarak söylenebilir. Bu kısaca o ülkenin vatandaşı olan birisi ile evlenmek demektir. Bu yöntem hoşnutla karşılanmasa da çoğu kişi tarafından uygulanan bir yöntemdir.
İş İmkanı Yüksek Olan Meslekler
Bu iş imkanları dönemlere göre değişkenlik göstermektedir. Ülkelerin ihtiyaç duyduğu alanlara göre değişkenlik gösterebilir. Tüm bunlara rağmen sabit olarak ihtiyaç duyulan meslek diyebileceğimiz alanlar şunlardır;
Tıp
Virüs olayından sonra özellikle istihdam sağlanan sektör olmuştur. Her yıl düzenli aralıklarla talep gören meslek türüdür. Doktorluk yapanların yüksek kazançlar elde ettiği alandır.
Tasarım ve Yazılım
Ülkelerin dijitalleşme sürecinin hızlanması ile bu sektörde de ihtiyaç aynı oranda artış sağladı. Bu alanda bilgi donanımı yüksek olan kişiler büyük ilgi görüyor. Bu nedenle yüksek kazançlar ve haklar elde edebiliyor.
Akademi
Akademisyenler farklı ülkelerde iş imkanı bulabilen önemli meslek grup mensuplarıdır. Eğitimlerini yurtdışında tamamlamış olan akademisyenlerin iş bulma olanağı daha yüksektir.
İnşaat
Herhangi bir bölümü fark etmeksizin çalışma sağlayanlar, yurtdışına çıkabilmektedirler. Yurtdışına yatırım sağlayan Türk şirketleri çalışanlarını kendi ülkelerinden temin edebilmektedirler.