Son zamanlarda “Yeni Bir İşe Adapte Olma Yöntemleri” araması oldukça fazla yapılmaktadır. Sizlerde bu aramaları yapıyorsanız ve konu hakkında merakınız varsa tam aradığınız yayındasınız.
Yeni İşe Adapte Olmak İçin Tavsiyeler
Hepimizin hayatından dönüm noktası dediğimiz anlarımız vardır. Bu anlardan biri ise iş dünyasına adım attığımız andır. Yıllarca başarılı olmak için çabalar, çalışır, planlar yaparız. Bunun sebebi ise istediğimiz iş alanında çalışıp kendimizi geliştirmektir. Hayatımız boyunca okuduğumuz okullar, aldığımız eğitimler, yaptığımız stajlar ve girmiş olduğumuz mülakatlar en iyi iş alanında çalışıp kendimizi değerli hissetmek içindir.
Çalışma hayatına adım attığımızda ise hem mutluluk hissederiz, hem de bir o kadar endişe içinde olabiliriz. Çünkü iş hayatında istediğiniz başarıyı elde edememe durumunu da göz önüne alırız, bunun aksine başarılı olmak için de daha fazla çalışır ve çabalarız. İster istemez bir tedirginliğe kapılabiliriz. Çünkü yeni gireceğimiz iş ortamında diğer çalışanlarla uyum içinde olmak, kendi başarılarımızı kanıtlamak zaman zaman bizleri zorlayabilir.
Çalışacağınız iş yerine ve çalışma arkadaşlarınıza karşı olan adaptasyon süreci çalışma hayatı boyunca karşı karşıya geleceğimiz durumların özeti niteliğindedir. Kişiden kişiye değişkenlik gösteren bu adaptasyon sürecine ayak uydurmak önemli bir noktadır. Bazıları adaptasyon sürecine hemen uyum sağlarken, bazıları ise bu adaptasyon sürecinde zorlanabilmektedir. Bunun sebebi ise bir çok karakterde insanla birlikte çalışacak durumda olmaktır. Bizde sizlere bu yazımızda adaptasyon sürecinden ve bu süreci nasıl en kolay şekilde atlatabileceğinizle ilgili ipuçları paylaşacağız.
Adaptasyon Ne Demektir?
Çalışma hayatına yeni giriş yapanların bilmesi gereken önemli noktalardan biri ise adaptasyondur. İş dünyasına ve çalışma hayatına uyum sağlamak adaptasyon demektir. Bu durumu örneklerle açıklamak istiyoruz. Okula ilk başladığımız zamanları anımsayalım. İçimizde açıklanamaz bir endişe hissetmiş olabiliriz. Sonrasında bu düzene nasıl alışacağımız konusunda tereddütlerimiz olabilir. İş hayatına adım attığınızda da durum böyledir. Yani çalışmaya ilk başladığınız gün ile okul hayatına ilk başladığınız gün hissettikleriniz hemen hemen aynıdır. Bunun sebebi ise içinde bulunduğumuz iki durum da hayatımızda ilk defa karşılaştığımız durumlardır. Daha önce bir tecrübemiz olmadığı ve tamamen farklı bir alanda olduğumuz için sebepsiz endişe duyabiliriz. Yeni bireylerle tanışmak, onlarla uyum içinde olabilmek hayatımızda karşılaşacağımız önemli durumlardan biridir.
Bu duruma adapte olabilmek için içinde bulunduğumuz yeni duruma ayak uydurmaya çalışmalıyız. Çalışılan bazı iş yerlerinde bu adaptasyon sürecine önem verilir ve bu sürece uygun plan ve çalışmalar yapılır. Eğer ki adaptasyon sürecine uyum sağlanamazsa istenmeyen durumlarla karşılaşılabilmektedir. Sadece o anki durumu değil bundan sonraki iş hayatında da kişiyi istenmeyen durumlara sokabilir. Özellikle çalışan kişinin bilgileri ve o bilgileri hayata geçirme isteği birbirini dengelemediği zaman kişi bir endişe içinde olabilir. Bu olumsuzlukların yaşanmaması için doğru bir adaptasyon süreci izlenmelidir. Bu sayede kişilerin işe olan olumlu düşünceleri ve iş motivasyonları da artış gösterir.
Adaptasyon Sürecinde Neler Yapılmalı?
Bu sürece ayak uyduramayan bireyler başarısızlıkla karşılaşabilir. Başarısızlıklarla karşılaşmamak için adaptasyon sürecini doğru bir şekilde atlatmak gerekir. İş yeri tarafından da dikkat edilmesi gereken noktalar olmalıdır. Adaptasyon sürecini en doğru şekilde atlatılabilmesi için hem iş yerinin hem de çalışanların üzerine düşen görevler vardır. Yazımızın bu bölümünde sizlere adaptasyon sürecini kolay atlatmanız için yapılması gerekenleri listeler halinde paylaştık.
Adaptasyon Sürecini Kolay Atlatmak İçin İpuçları
Şimdi sizlere Adaptasyon Sürecini Kolay Atlatmak İçin İpuçlarını vereceğiz.
Çalışacağınız iş yerini iyi tanımalı ve çalışma tarzlarını benimsemelisiniz.
Adaptasyon sürecini kolay atlatmanız için yapmanız gereken ilk şey çalışacağınız iş yerini iyi araştırıp tanımalısınız. İşe başlamadan önce çalışacağınız iş yerinin çalışma tarzını iyi analiz etmeli ve size uygun olup olmadığını düşünmelisiniz. Eğer ki size ters düşen bir iş yeriyse, işe başladıktan sonra olumsuz durumlarla karşılaşabilirsiniz. Fakat iyi bir araştırma ve analiz sonucunda iş yerine adapte sürecini kolay atlatabilir ve verimli bir şekilde çalışabilirsiniz.
Yapacağınız işi doğru tanımalısınız
Bir iş görüşmesine gittiğinizde iş veren kişiye iş ile ilgili sorular sormaktan çekinmeyin. Çalışacağınız yer ile ve çalışma şartlarıyla ilgili yeterli bilgiye ulaştığınıza emin olun. Çünkü bu sayede adaptasyon sürecini zorlanmadan atlatabilirsiniz.
Birlikte çalışacağınız kişileri tanımaya çalışın
Şüphesiz ki bir iş yerinde mutlu ve huzurlu çalışabilmek için en önemli etkenlerden biri de, birlikte çalışacağınız kişilerdir. Önyargılara yenik düşmeden, aynı iş ortamında bulunacağınız kişileri doğru tanımaya çalışın. Çünkü bu durum hem işe başlama sürecinde hem de o iş yerinde ilerleyen süreçlerde size oldukça faydalı olacaktır. İş arkadaşlarınızla uyum içinde olmanız hem daha iyi çalışmanız için hem de kendinizi iyi hissetmeniz için önemli bir etkendir.
Kendinize ait bir alan oluşturun
Bir çok farklı kişilikte insanla çalışacağınız için bazen fikir ayrılıkları ya da olumsuzluklarla karşılaşabilirsiniz. Fakat bu durumun üstesinden gelmeniz için iş yerinde kendinize ait bir alan oluşturabilirsiniz. Örneğin masanızda sizi iyi hissettirecek eşyalara yer verebilirsiniz. Böylece tüm olumsuzluklara rağmen motivasyonunuzu kaybetmemiş olursunuz.
Yönetici olan kişilerle sürekli iletişim halinde olmalısınız
İş alanına adapte olmak için yönetici konumundaki kişilere sorular sorabilir, kafanızdaki soru işaretlerini azaltabilirsiniz. Yaptığınız işlerle ilgili geri bildirimler talep edebilir, olası yapılabilecek hataların önüne geçebilirsiniz. Doğru bir şekilde girdiğiniz diyaloglarla iş motivasyonunuz artar ve daha başarılı işler çıkarabilirsiniz.