Yangınlar hakkında konuşacağımız makalemize hoş geldiniz. Bildiğiniz üzere, geçtiğimiz yıllarda ülkemizin neredeyse bir kısmı yangınlar yüzünden yok oldu. Doğal ortamlarımız birçok noktada zarar gördü ve aynı şekilde zararsız ve suçsuz hayvanlarda bu durumdan etkilendi. Bilim insanları bunun kasıtlı yapıldığını söylüyor ancak sadece olayın kasıtlı yapıldığını düşünmüyoruz.
Yangınlara Sebep Olan Olaylar Nelerdir?
Yangınlar, birçok sebepten ötürü tetiklenebilir. Erken müdahale ile önüne geçilmediği taktirde, yangın tamamen bir felakete dönüşebilir. Ormanlık alanlarımızın, daha doğrusu ülkenin nefesi olan kısımların birkaç yıl önce küle döndüğünü ve hala gerekli önlemlerin alınmadığını söyleyebiliriz. Ülke olarak, yaşanılan felaketlerden ders çıkaramıyor oluşumuz ayrı bir konu. Dilerseniz sözü daha fazla uzatmadan yangına sebep olan olaylar nelerdir sorusunu cevaplamaya başlayalım.
Ateş Yakma Sevdası
İşin içine biraz laf karışıklığı eklemek istedik ve direkt olarak ateş yakma sevdası olarak adlandırdık. İnsanların ateş yakma merakı sebebiyle, her yıl binlerce alan telef olmaktadır. İzin olmayan alanlarda mangal yakmak, ısınmak için odun yakmak, semaver için ateş yakmak gibi birçok eylem, bir anlık bir kıvılcım sebebi ile yangın çıkmasına neden olmaktadır.
Her ne kadar bazı piknik alanlarında defalarca uyarı yapılıyor olsa da, değişmeyen noktalar ve insanlar elbette her yerde olmaya devam edecek. Yangın felaketlerinin sürekli olarak tatil bölgelerinde ve yakın yerlerde çıkmasının nedenlerinden biri ise budur.
İnsanlar tatile gittikleri zaman hem tatilin tadını çıkarmak hem de aynı zamanda piknik sevdalarını yaşamak istiyorlar. Ancak bunun oluşturduğu ve verdiği zarardan haberlerinin olmaması gerçekten üzücü bir durum. Sizlerde eğer bu konuda dikkat etmiyor ve bazı noktalarda boş veriyorsanız, düşünce yapınızı değiştirmenin zamanı gelmiş demektir.
Cam Şişeler
Cam şişelerin doğaya atılması aslında suç sayılmayan bir katliam diyebiliriz. Camların, doğaya oluşturduğu zararlar, ilkokul 3. Sınıfta anlatılmaya başlanmaktadır. Küçücük çocukların dahi biliyor olması, ancak bunu kimsenin umursamaması oldukça acı bir durum. Cam, özellikle yaz aylarında yangın çıkmasına neden olmaktadır.
Güneşten aldığı ışığı ve ısıyı bulunduğu yere direkt olarak yansıtarak kıvılcım çıkmasına ve sonrasında ise yangın oluşmasına yol açar. Uzmanlar bu yüzden devamlı olarak doğaya cam şişe yada cam parçası atılmaması gerektiğini, insanların bu konuda daha da duyarlı olması gerektiğini vurgulamaktadır.

Isınmak İçin Yakılan Ateş
Isınmak için ateş yakmak istediğinizde bunu güvenli bir şekilde yapmanız gerek. Eğer direkt olarak taşların etrafını çevirir ve ateş yakmaya kalkarsak, etrafa kıvılcım sıçrayabilir ve birçok alan alev almaya başlayabilir. Bu noktada, tüm okurlarımızı uyarmak istiyoruz. Eğer bulunduğunuz yerde kuru ot, çalı gibi kolay tutuşabilecek otlar varsa bunların yanında lütfen ateş yakmayın. Hazırlıksız bir ana gelirsiniz ve yangın çıkmaya başladığında söndüremezseniz, birçok alanın kül olmasına sebep olabilirsiniz.
Sigara
Sigara kullananların genel alışkanlıklarından biri ise izmariti yere atmaktır. Elbette izmarit sönmüş mü nedir ne değildir diye geriye dönüp kimse bakmadığı için, çıkan yangından da kimsenin haberi olmamaktadır. Sizler, ormanlık alanlarda yada yangın çıkabilecek uygun malzemelerin bulunduğu kısımda sigara içiyorsanız, izmaritini yere atmamalısınız. Herhangi bir yangının başlangıcı sadece sizin izmaritiniz olabilir.
Yukarıda sıraladığımız maddeler, yangın çıkma durumlarını ve sebeplerini sizlere anlatmıştır. Aslında insanların dikkatsizliği ve önem vermeyişi, yangınlara sebep olmaktadır. Vatandaşların bilinçlendirilmesi ve duyarlılığı konusunda gereken hassasiyet sağlandığında, orman yangınlarının azalmasını da ümit ediyoruz. Yaz aylarının yaklaştığı şu günlerde, ormanlık alanlarda piknik merasimi git gide artmaya devam ediyor. Okurlarımızın dikkatli olmasını temenni ediyoruz.