Tekstil Atölyesi açma fikri son dönemlerde popüler olmaya başladı. Özellikle ülkemizdeki ucuz iş gücü imkanı sayesinde bu atölyelerde kar elde etme imkanı daha avantajlı hale gelmiştir. Dünyanın tekstil konusunda en önde gelen ülkelerinden olan Türkiye, sağladığı doğal imkanlar ve kar marjının yüksek olmasından ötürü birinciliği hala elinde tutmaktadır. Tekstil firması açmak, fiyat ve performans olarak en iyi şekilde nitelendirebileceğimiz konumda yer almaktadır.
Tekstil işine girmek her noktada kazanç sağlamaktadır. Tekstil firması kurmak düşünüldüğü kadar zor olmamakla beraber, iş yönetimi konusunda ağır sorumluluklar içermemektedir. Üstelik ülkemizde tekstil işletmeciliği yapabilmek için çok sayıda destek ve imkan sağlanmaya devam etmektedir. Bir girişimci olarak bu işe nasıl başlayacağınızı düşünüyorsanız, aklınıza takılan bütün soruların cevaplarına makalemiz içerisinden ulaşabilirsiniz. İşte Tekstil Atölyesi Açma Detayları..
Tekstil Atölyesi Açmak
Tekstil atölyesini açmak için gerekli olan bütün aşamaları tamamlamanız gerekmektedir. Öncelikli olarak işinizi kuracağınız yere mutlaka dikkat etmelisiniz. İşletmenizin açılabilmesi için gereken resmi belgeleri tamamlamak ve çalıştıracağınız personellerinizin sayısına kadar bütün işlemleri halledip önceden planlamalısınız.
Doğru Bir Yer Bulun
Tekstil atölyeleri genellikle şehirden ve yerleşim alanlarından uzak noktalarda kurulmaktadır. Bu tür iş yerleri özellikle gürültü çıkarttığı için işletmelere bazı noktalarda ceza kesilmektedir. Bu sorunu yaşamamak için en başta konutlardan uzak olmayı tercih etmelisiniz. Alanın büyüklüğü konusundaki seçiminizi sermayenizin durumuna göre belirlemelisiniz. 50 metrekarelik bir alanda kurulan tekstil atölyeleri bulunmaktadır.
İşletmenizde çalıştıracağınız personelleriniz için özellikle 8 metrekare alana sahip olmalısınız. Ayrıca işletmeniz içerisinde dinlenme alanı, yemek yapımı için mutfak, tuvalet ve soyunma odaları da mutlaka bulunmalıdır. Tekstil atölyesini kurmak istediğiniz zaman şehir seçme imkanınız bulunduğu zaman mutlaka en fazla desteği alabileceğiniz bölgeleri seçmenizi tavsiye ederiz.
Yatırım Teşvik Bölgeleri
Ülkemizde tekstil sektörü önemsenecek derecede istihdam sağladığından ötürü, devlet tarafından desteklenmeye ve teşvik sağlanmaya devam etmektedir. Özellikle tekstil atölyelerinin bulunduğu bölgelere yakın kısımlarda işletme kurmak istiyorsanız, şehir seçiminize çok dikkat etmelisiniz.
Tekstil Atölyesi İçin Gereken Makine ve Ekipmanlar
Tekstil atölyesini kurmak için öncelikli olarak edinmeniz gereken bazı makineler ve ekipmanlar bulunmakta. Tekstil fabrikalarında daha büyük işletmeler içerisinde otomatik makineler, atölye gibi daha küçük alanlarda ise manuel makineler bulunmaktadır. Otomatik makineler genellikle pahalı olduğu için tam otomatik bir atölye kurmak bir hayli maliyetli olacaktır.
Tekstil atölyesi için gereken ihtiyaçlar oldukça geniş ve kapsamlıdır. Dolayısıyla bu sektöre adım atmadan önce mutlaka deneyim sahibi olmalı veya deneyimli bir kişiden bilgi ve destek almalısınız. Bunun dışında hazır kurulu bir tekstil atölyesi de satın alabileceğinizi hatırlatmak isteriz.
Tekstil Atölyesi Açabilmek İçin Gerekli Belgeler
Tekstil atölyesi açabilmeniz için gerekli olan birçok belge vardır. Bunun yanında devlet desteklerine başvurmak istiyorsanız, KOSGEB İŞ PLANI oluşturmanız gerekmektedir. Tekstil atölyesi kurmak için gereken evraklar, normal bir şirket kurarken gereken evraklar ile hemen hemen aynıdır. Spesifik anlamda farklı bir belgeye yani evrak’a ihtiyacınız olmamasının yanında tam bilgi için lütfen ilgili kurumlara başvurunuz.
- İş yeri açma ruhsatı,
- Vergi Kaydı ve Şirket Kurulumu,
- SGK Kaydı,
- Ticaret ve Meslek Odası Kaydı,
- Tekstil Ustalık Belgesi Kaydı,
Bunlardan bazılarıdır.
Tekstil Atölyelerinde Personel Durumu
Tekstil atölyelerinin içerisinde en çok ihtiyaç duyacağınız şeylerden biri deneyimli ve zamanında hareket edebilen personellerdir. Maalesef ülkemizde tekstil atölyelerinde çalışmak için eğitim alabileceğiniz yerler kısıtlı ve neredeyse yok diyebileceğimiz noktadadır. Bundan dolayı tekstil atölyeleri çalıştırmak üzere doğru elemanları bulma konusunda sorun yaşamaktadır.
Tekstil atölyesinde verimliliği ve iş kalitesini en üst seviyeye çıkarmak için güler yüzlü ve çalışkan kişilere ihtiyaç duyacaksınız. Personel alımı yapmadan önce bulunduğunuz şehirdeki bütün iletişim araçlarını kullanmalısınız. Aynı zamanda eleman bulma konusunda destek almak için İŞKUR’a başvuru yapabilirsiniz.
Tekstil Atölyesi Kurma Maliyeti
Tekstil atölyesi kurmak için elinde yeterli sermayesi bulunan her kişinin işi daha kolay olacaktır. Az öncede bahsettiğimiz gibi, bu iş için en önemli noktalar sermeye ve deneyimli personeldir. Elinizde bulunan sermayenin boyutuna göre atölyenizi daha da geliştirebilir ve zamanla fabrikalaşmaya doğru yönelebilirsiniz.
Ülkemizde;
- 20 çalışanlı, 160 metrekarelik bir atölye kurmak için 500 bin lira,
- 28 çalışanlı, 160 metrekarelik bir atölye kurmak için 620 bin lira,
- 100 çalışanlı, 800 metrekarelik bir atölye kurmak için 2 milyon lira,
- 120 çalışanlı, 800 metrekarelik bir atölye kurmak için 2.6 milyon lira,
Civarında sermayeye ihtiyaç duyacaksınız.
Tekstil Atölyesi Açma yazımızın sonuna gelmiş bulunmaktayız, Bu tarz yazılarımız için İnternete Gel sitemize göz atabilirsiniz.