Girişimcilik yabancılık çektiğimiz bir kelime değildir. Eğer sosyal girişimcilik için bir tanım yapacaksak, ürün ya da herhangi bir hizmeti sosyal amaç için üreten bir iş modeli diyebiliriz. Bizim için önemli olan kelimemiz “sosyal” olacaktır. Bir iş sosyal olarak ilerleyecekse, toplum içindeki sorunların çözülmesi gerekmektedir. Sosyal girişim için net bir açıklama getirilememişse de belirli kıstaslar vardır.
Sosyal Girişimcilik Nedir?
Sosyal dönüşü olan bir iş, kurucusuna, üreticisine kar sağlamaz, bu sosyal girişimciliği normalinden ayıran en büyük özelliktir. Rsk alarak atılımda bulunan insanların oldukça yüksek paralar kazandığını biliyoruz. Ancak bunun sizi zengin etmesi beklenemez.
Sosyal girişimde de kazançlarınızı arttırabilirsiniz. Fakat elde ettiğiniz kazançlarınız, sosyal faaliyetler için kullanılabilir. Kazancınız, devamlılığınızı ve duygunuzun sürdürülebilirliği için harcanır. Çünkü asıl amaç toplumsal faydadır. Bu tarz şeylerin bir çok oluşumla benzerlik taşımaktadır. Örneğin, benzerliğinin fazla olduğu bir kuruluş olan sivil toplum kuruluşudur. Şirketlerin düzenlediği kampanyalar, devletin belirli aralıklarla sağladığı imkanlar, topluma faydalı olabilecek şeyler için kullanılır.
Sosyal Girişimcilik Örnekleri
Ülkemizde yaygın bir şekilde olmasa da, artmaya devam ediyor. Benim umudum bu işi yapanların artması ve herkesin bunu farkına varması yönünde. Devletin, şirketlerin ve sivil toplum kuruluşlarının eksik kaldığı bir çok nokta var. Unutmamamız gereken bir diğer nokta ise bu tarz işler yapan kişiler ülke içerisinde istihdam sağladığıdır.
Türkiye’de bu işe dair net veriler toplanmamış olsa da Birleşik Krallık 2012 verilerine göre; sayısı 70.000’i bulan sosyal girişimcilik genel olarak ülke ekonomisine oldukça katkı sağlamıştır. Açıklanan bir diğer verilere göre ülkede istihdam oranı 973.000 kişiye ulaşmıştır. Aslında oldukça değerli bir ekosistem diyebiliriz. Peki ülkemizde ve dünyada sosyal girişimcilik için verebileceğimiz örnekler nelerdir sorusuna detaylı bir şekilde bakalım.
Puduhepa ve Kız Kardeşleri
Puduhepa, Barış Kraliçesi, 3000 sene önce topraklarımızda yaşamıştır. Puduhepa, tarihte ilk barış antlaşması olarak bilinen kadeş antlaşmasını kendi mührüyle imzalayan kraliçe. Puduhepa ve Kız Kardeşleri; Kız çocuklarının ve Anadolu kadınlarının kendilerine güvenerek ve inanarak büyümelerini amaçlıyor. Bu sosyal girişimcilik için ev yapımı bebekleri kendi imkanlarıyla evlerinde diken kadınların yaptıkları bebeklerden kazandıkları parayla kız çocuklarını okutmaları, tarihin en etkili adımlarından biridir diyebiliriz.
OTSİMO
Otsimo, Zafer Elcik tarafından kurulmuş, öğrenme konusunda zorluk çeken çocukların eğitimlerine evde destek vermek amacıyla tasarlanmış ödüllü bir özel eğitim oyunu uygulamasıdır. Zafer Elcik kardeşine otizm teşhisi konduktan sonra, özel eğitim uygulamalarının eksikliklerini ve eğitimlerinin ne kadar pahalı olduğunu fark etmiş. Zafer Elcik böylelikle Otsimo’yu geliştirerek özel eğitimi demokratikleştirmiştir.
Graamen Bank
Grameen Bank, 1976 yılında Muhammed Yunus önderliğinde mikro kredi ile yapmış olduğunuz işi desteklemek ve yoksulluğu adına çalışmalar yapmak için Bangladeş’te kurulmuş bir bankadır. Mikro kredi ile teminatı olmayan yoksullara bir miktar kredi vererek, insanların bir işe girişmeleri ve bulunmalarına teşvik sağlanmıştır. Bu sayede, her bankadan kredi alamayan insanlara bir fırsat doğmuştur. Grameen Bank, kredi alamayan insanlara destek sağlayarak, yoksulluğu azaltmaya ve toplumsal eşitsizliği ortadan kaldırmaya katkı sağlamıştır.
Önce herhangi bir konuda bir sorun, aksaklık, eksiklik, sizi rahatsız etmeli. Belki hiç farkında olmadan sonsuza kadar sürecek bir hareketin başlamasını sağlayacaksınız. Belki dünyada iyiliğin daha belirgin daha yoğun olmasını istiyoruz. Belki bu çarkı tersine çevirmek istiyoruz. Eğer inancınız ve isteğiniz varsa, durmayın. Adım atın.
Sosyal Girişimci Olmak İçin 8 Adım
- Önce rahatsız olduğunuz bir sorun varsa buna çözüm üretin ve tasarlayın.
- Sonra bu sorundan etkilenen kişileri tespit edin.
- Kendinize bir iş planı oluşturun.
- Gerekli olan ve görülen ihtiyacı iyi anlayın.
- Piyasa denemesi yapın.
- Deneme sonucunda yaptığınız işin bir eksikliği varsa onu düzeltin.
- Arz-talep zincirini netleştirin.
- Yeteneklere, kullanacağınız kaynaklara yatırım yapın.
Bunları yaparsanız sizde sosyal girişimci olmaya bir adım daha yaklaşacaksınız.