Sağlık lisesi mezunları ne olabilir sorusu son zamanlarda merak edilmektedir. Günümüz şartlarında sağlık çalışanlarına her zaman ihtiyaç duymaktayız. Sağlık lisesi mezunu olan öğrenciler, hastanelerde yada sağlık kurumlarında iş imkanı bulabilirler. Hemşire yardımcılığından, anestezi teknisyenine kadar birçok alanda görev alabilirler. Peki Sağlık Meslek Lisesi mezunları ne iş yapar, sektörün hangi alanlarında çalışabilirler, KPSS puanı ile nerelere atanabilirler gelin hep beraber inceleyelim.
Sağlık sektörüne duyulan ihtiyacın her geçen gün artması ile birlikte Sağlık Meslek Lisesi mezunlarına ve bu sektörde çalışacak insanlara bir iş fırsatı doğmaktadır. Sağlık lisesi mezunlarının nerede çalışabilecekleri ve hangi kurumların hangi departmanlarında görev alabilecekleri merak edilen konular arasındadır. 2 Yıllık Üniversitelerin sağlık bölümlerinden mezun olanlar iş bulabilir mi? Yatay geçiş hakları var mı? KPSS ile hangi kısımlara atanabilirler? gibi bir çok soruya sizler için cevap vereceğiz.
Sağlık Meslek Liseleri’nde Hangi Bölümler var ?
- Hemşirelik,
- Acil Tıp Teknisyenliği,
- Radyoloji Teknisyenliği,
- Ortopedi,
- Tıbbi Sekreterlik,
- Diş Protez,
Sağlık Meslek Liseleri Mezunları Ne Olabilir?
Yukarıda bahsettiğimiz alanlardan mezun olan kişiler, KPSS ile devlet kurumlarına atanarak çalışabilirler. Özel sağlık kuruluşlarını tercih etmek istemeyenler, KPSS sınavına girmek zorundadır. Sağlık alanında çalışanların ve birbirine bağlı sektörlerde faaliyet gösteren kişilerin hepsi sağlık bölümlerinden mezun olmuş kişilerdir.
Sağlık Meslek Liseleri Kaç Yıl Eğitim Verir?
Hem devlet hem özel sağlık liseleri toplamda 4 yıl eğitim vermektedir. Aslında Anadolu Liselerinden sonraki sıralamada kalan öğrencilerin tercih ettiği lise kategorisinde yer alan bu kurumlar iş imkanı ve istihdam sağlama açısında diğer liselere göre daha avantajlı konumda yer almaktadır. Sağlık sektörüne yapılan çok sayıda alım ve boş kadrolar binlerce sağlık meslek lisesi mezunlarının iş hayatına atılmasını sağlamıştır. Bu liselerde verilen eğitim aşamaları ise şu şekilde sıralanabilir ;
- Sağlık Meslek Lisesi’nde okuyan öğrenciler diğer liseler gibi 4 yıl eğitim görmektedir.
- 9.sınıflara liselerdeki aynı dersler okutulmaktadır.
- 10. Sınıfta alınan meslek eğitiminden sonra seçtiği alanda eğitim almaya devam edilir.
- 12. Sınıfta öğrenciler staj eğitimi almaya başlarlar
Çeşitli sağlık kuruluşları, hastaneler, sağlık ocakları gibi yerlerde haftanın belirli günlerinde staj eğitimi görürler. Bu süre zarfında haftanın 2 günü boyunca okulda ders görmeye devam etmektedirler.
Sağlık Meslek Lisesi Staj Ücretleri
Staj yaparken, o yılın asgari ücretine bakılarak bunun yüzde 30’lık kısmı stajyerlere maaş olarak ödenmektedir. Bu sayede öğrenciler hem staj eğitimi görürken hem para kazanmaya başlarlar. Türkiye de özel lise ve devlet liseleri olmak üzere toplam 450’yi geçkin sağlık liseleri bulunmaktadır. Hepimizin bildiği gibi sağlık sektörü gelecek vadeden bir sektör olduğu için iş imkanları oldukça fazladır. Sağlık Meslek Liselerinde Toplam 3 Bölüm Bulunmaktadır.
- Hemşire Yardımcılığı,
- Sağlık Bakım Teknisyenliği,
- Ebe yardımcılığı,
Sağlık Meslek Lise Mezunları KPSS ile Nerelere Atanabilir?
Sağlık lisesinden mezun olan bir öğrenci, istediği taktirde KPSS sınavına girerek devlet kurumlarından birinde görev almak için çalışmalara başlayabilir. Elbette devlet kurumlarında çalışmak istemeyenler farklı yerlerde çalışmaya devam edebilirler. Bunları şu şekilde sıralayabiliriz;
- Özel Sağlık Merkezlerinde çalışabilirler,
- Devlet kurumlarında geçici olarak çalışabilirler
Sağlık sektörü çok geniş bir alan olduğundan ötürü, bu sektörde çalışmak isteyen kişiler birçok alanı tercih edebilirler. Bu alanlarda görev almak isteyen kişiler öncelikle en başta 4 yıllık veya 2 yıllık eğitimlerini başarı ile tamamlamak zorundadır. Sağlık alanında daha fazla eğitim almak isteyen kişiler, TYT-AYT sınavlarına girerek, 4 yıllık yada 2 yıllık bir sağlık bölümünü tercih edebilir. Lisede tercih edilebilecek alanlardan mezun olanlar, bu sayede eğitimlerini daha üst seviyede tamamlamış olurlar. Peki Üniversitelerin sağlık bölümlerinden neleri tercih edebiliriz?
- Diş Protez,
- Tıbbi Sekreterlik,
- Hemşirelik,
- Çevre Sağlığı,
- Ortopedi Teknisyenliği,
- Anestezi Teknisyenliği,
Bu alanlarda bölümlerini başarı ile bitiren öğrenciler, Devlet yada özel kurumlarda hizmet vermeye başlayabilirler.
Üniversitede Tercih Edilebilecek Bütün Sağlık Bölümleri
- Acil Tıp Teknisyenliği,
- Hemşirelik,
- Sağlık Memurluğu,
- Acil Yardım ve Afet Yönetimi,
- Sağlık Yönetimi ,
- Sağlık Kurumları Yöneticiliği,
- Beslenme ve Diyetetik,
- Tıp Sekreterliği,
- Ebelik,
- Podoloji,
- Odyometri,
- Laborant ve Veteriner Sağlık,
- Laboratuvar Teknolojisi,
- Fizyoterapi,
- İş Sağlığı ve Güvenliği,
- Evde Hasta Bakımı,
- Diyaliz,
- Otopsi Yardımcılığı,
- Nükleer Tıp Teknikleri
Görüldüğü üzere sağlık sektörü için oldukça çalışma alanı bulunmaktadır. Sizde YKS sınavından alacağınız puan ile herhangi bir sağlık bölümü tercih edebilirsiniz.