Son zamanlarda “Proforma Fatura Nedir?” araması oldukça fazla yapılmaktadır. Sizlerde bu aramaları yapıyorsanız ve konu hakkında merakınız varsa tam aradığınız yayındasınız.
Proforma Fatura Nasıl Düzenlenir?
İşletme sahipleri, ticari hayatları boyunca pek çok satış yöntemi denemektedir. Bu yöntemlerden en bilineni ve kullanılanı faturalardır. Fatura, ticari süreçleri hızlandırmak ve daha kolay kayıt altına alınabilme amacıyla kullanılmaktadır. Elbette faturalarında birçok çeşidi bulunmaktadır. Biz de makalemiz içerisinde sizler için merak edilen proforma faturayı araştırdık.
Proforma Fatura Nedir?
Proforma fatura, teklif faturası olarak bilinmektedir. Yapılacak olan herhangi bir iş için teklif edilen fatura çeşididir. Proforma faturayı, bir ön fatura olarak değerlendirebilirsiniz. Bu faturalar alıcı ve satıcı arasında hazırlanır ve böylelikle işler tam anlamıyla resmiyete dökülür. Proforma fatura, özellikle yurtdışı ile ticaret yapan insanlar için büyük kolaylık sağlamaktadır. Her firma ve şirket bu fatura çeşidini kendine göre düzenlemektedir. Eğer bir fatura proforma biçiminde hazırlanacaksa bu kesinlikle belirtilmelidir. Bu fatura türü, ticari anlamda hata yapma riskini en aza indiren fatura çeşitlerinden biridir.
Proforma Faturanın Amacı Nedir?
Proforma fatura, yukarda da belirttiğimiz gibi alımda ve satımda en çok kullanılan yöntemlerden biridir. Bu fatura sayesinde iki tarafta birbirine güven duyar. Proforma fatura alıcı ve satıcı bilgilerini doğru bir şekilde taksitlendirmeyi sağlar. Bir diğer taraftan, kişiler arasında yapılan anlaşmaları doğrulamaktadır. Yani eğer proforma fatura alıcı tarafından onaylanırsa, asıl fatura ortaya çıkabilir demektir. Bu fatura çeşidi, alım satım öncesinde hazırlanmaktadır. Aslında ön fatura anlamı taşımaktadır.
Proforma Fatura Nerede Kullanılır?
Proforma fatura, ithalat ve ihracat kısmında devamlı olarak kullanılmaktadır. Genellikle bu fatura çeşidi taraflar arasında karşılıklı olarak hazırlanır. Proforma fatura, sevk sırasında herhangi bir sorun yaşanmaması için hazır bulundurulmalıdır. Sürecin yetkin bir şekilde ilerlemesini sağlar ve taraflar arasında anlaşmazlıkların oluşmasını engeller.
Proforma Fatura Nasıl Hazırlanır?
Proforma fatura hazırlanacağı zaman bazı belgeler gerekecektir. Öncelikle sırasıyla bu belgeleri inceleyelim. Daha sonra ise bu faturanın nasıl hazırlandığına göz atalım.
Proforma Faturalarda Hangi Bilgilerin Olması Gerekir?
- Fatura Tarihi,
- Mal veya Hizmetin cinsinin ne olduğuna dair belge,
- Alıcının ve Satıcının Bilgileri,
- Ödemenin Hangi Şekilde Yapılacağı,
- Teslimat şekli,
- Mal veya Hizmetin Tutarı,
- Malların Ebatı,
- Mallara İlişkin Ambalaj Özellikleri,
- Navlun ve Sigorta Prim Tutarları,
- Düzenleyen Yetkili Kişinin İmzası,
Proforma faturanın üzerinde kesinlikle bu bilginin bulunması gerekmektedir. Şimdi proforma faturanın nasıl hazırlandığına bakalım. Proforma faturayı hazırlarken öncelikle fatura türünün belirtilmesi gerekmektedir. Bu en önce yapılması gereken adımlardan biridir. Bu sebeple belge içerisinde mutlaka “proforma fatura” ibaresini geçirmelisiniz. Bu fatura türü, diğer fatura çeşitlerine göre daha sadedir. Bu sebeple sizi çok zorlayacak bir durum yaşamayacaksınız. Fakat bilgilerin doğru sayfalarda ve doğru yerlerde belirtilmesine özen göstermelisiniz. Öncelikle sağ üst köşeye proforma fatura ibaresini eklemelisiniz. Sayfanın diğer köşesine tarih ve gün eklemeyi unutmayın. Sol üst köşede alıcı ve satıcı bilgilerini bulundurun. Sayfanın orta kısmında ise satılacak ürünü ve bu ürün hakkında bilgileri belirtmelisiniz. Tüm bu işlemleri yaptıktan sonra Proforma Faturanız hazır demektir.
Proforma Faturanın Özellikleri
- Proforma fatura, herhangi bir zorunluluk içermemektedir. Bundan dolayı devamlı olarak kullanmanıza gerek yoktur.
- Bu fatura çeşidi bankacılık ve birçok alanda kullanılmaktadır.
- Genel olarak işlerin daha net ve hızlı ilerlemesini sağlar.
- Bu faturayı hazırlarken mutlaka Proforma olduğunu belirtmeniz gerekmektedir.
- Fatura kesilmeden önce dikkatlice kontrol edilmeli.
- Dünya üzerinde ticari anlamda en çok kullanılan yöntemlerden biridir.
- Bir teklifname niteliği taşımaktadır. Bu da sık kullanılması için geçerli bir sebep diyebiliriz.
- Hiçbir şekilde kanuni bir hükmü bulunmamaktadır.
- Müşterilerin firmalara olan güveninin artmasını sağlar.
Proforma Fatura Yasal Mıdır?
Proforma faturalarla hakkında en çok merak edilenlerden biri ise yasal olup olmadığıdır. Az önce de söylediğimiz gibi, Proforma faturalar teklif niteliği taşımaktadır. Alıcılar ve satıcılar arasında geçerli olan bir durumdur. Elbette bu fatura çeşidi yasaldır. Proforma fatura hazırlamak kanunlara aykırı değildir. Bunu hazırlarken herhangi bir olumsuz durum ile karşılaşmazsınız. Fakat bu faturanın kanun kapsamında herhangi bir geçerliliği söz konusu değildir. Kısaca gerçek bir fatura değildir. Proforma faturalar, ticari anlamda kullanılan faturalarla eş değerde değildir. Ön hazırlıktır.