Gerek özel hayatınızda, gerek iş, gerekse sosyal hayatta, hayatımızın her alanında odaklanma sorunu yaşayabiliyoruz. Bu bazen çok kısa bir sürede geçiyor olsa da, bazen de uzun zaman sürebiliyor. Odaklanma sorunu gün geçtikçe kendimize olan güvenin azalmasına ve yaptığımız herhangi bir işte başarısız olmamıza sebep olmaktadır.
Odaklanma Sorunu Neden Olur?
Odaklanma sorunu, başka bir uyarıma tepki verme o tepki içerisinden çıkamama olarak adlandırılabilir. Elbette bunun birçok sebebi olsada, genellikle psikolojik sorunların daha baskın olduğunu görmekteyiz. Odaklanamadığımız her işte başarısız olma ve kendimize olan güvenin eksilmesi gibi durumlarla karşılaşma ihtimalimiz çok yüksektir. Genellikle insanlar bu sorunu yardım alarak çözmeye çalışsada, her bir birey odaklanma problemini kendi yöntemleri ile çözmektedir.
Neden Olur?
Odaklanma problemi, her yaşta ve her kesimde görülebilir. Birçok sebep sıralayabileceğimiz odaklanma sorunu, genellikle uykusuzluk ve yorgunluk başta olmak üzere genellikle bedensel ve mental anlamda yorulmuş olmanın getirdiği bir olumsuz durumdur. Bunun yanı sıra, hayatımız içerisinde yaşadığımız olumsuz durumlar ve etkisinden çıkamadığımız herhangi bir an, psikolojik bozulmalara ve beynimizin vermiş olduğu tepkiler karşısında odaklanma sorununu ortaya çıkarmaktadır. Özellikle ergenlik döneminde ve orta yaş kesimde görünen odaklanma sorunu, geç olmadan tedavi yolları ile çözülebilir ya da kendi içerisinde basit çözümler düşünülerek çok daha kolay bir şekilde olumlu bir hale dönüştürülebilir.
Neler Yapabiliriz?
Odaklanma sorunu öncelikle iş hayatımızı ve yapmak zorunda olduğumuz işlerimizi olumsuz yönde etkilemekle kendini göstermektedir. Kendi kendinize düşünmeye başladığınız odaklanma sorununu, yine kendi içinizde sevdiğiniz aktiviteleri yaşadığınız bu soruna uyarlayarak giderebilirsiniz. Elbette sağlık konusunda asla kendinizi geri planda tutmamalı ve gerektiğinde bir psikolog yardımı ile kendinizi iyileştirmeyi ihmal etmemelisiniz. Doktorunuz ile sağlamış olduğunuz görüşmeler neticesinde Tıbbi açıdan herhangi bir sorun yaşamadığınız ortaya çıkarsa, iş artık tamamen size ve kendi gücünüze kalacaktır.
Örneğin, hayatınızı yeniden şekillendirme adına küçük kararlar alabilir ve hemen uygulamaya koyulabilirsiniz. En başta uyku ! Uyku düzeni konusunda asla taviz vermemelisiniz. Uykunuzu tam anlamıyla almalı ve uykusuz bir gün içerisinde kendiniz ile savaş vermemelisiniz. Yeme içme konusunda çok dikkatli olmalı ve size iyi geldiğini düşündüğünüz kahve tüketimi konusunda kendinize kısıtlama getirmelisiniz. Sağlıklı yiyecekler tüketmeli ve yeme içme konusunda gün içerisinde plan oluşturmalısınız. Olumsuz düşüncelerin sizi ele geçirmesine izin vermeyin. Hayatınız içerisinde size zararı olduğunu düşündüğünüz kişileri ya da herhangi bir şeyi hayatınızdan derhal çıkarmalısınız. Unutmayın! En büyük dostunuz, kendinizdir.
Egzersiz ve Teknikler
Odaklanma sorunu konusunda yukarıda vermiş olduğumuz tavsiyelerin yanında, çeşitli egzersizler yaparak kendinizi rahatlatabilirsiniz. Spor yaparak, insanlarla etkileşim içerisinde olarak ve gün içerisinde yapmanız gereken şeyleri bir plan dahilinde gerçekleştirerek aslında kendinizi yepyeni bir hale büründürebilirsiniz. Elbette bütün bunların bir anda olmasını beklemek büyük bir yanlış olur. Önemli olan adım adım ilerlemek ve sağlam bir şekilde hareket etmektir.
Yoğun ve stresli bir gün geçireceğinizi düşünüyorsanız, bu gün içerisinde yapmanız gereken her şeyi küçük bir not defterine kayıt edebilir ve kendinizi minik ödüller ile mutlu edebilirsiniz. Önemli olan sizin mutlu olmanızdır. Elbette olumsuz durumlar yaşayacağınız zamanlarda olacak fakat bu durum içerisinde kaybolup gitmemeniz gerekmektedir. Kitap okuma konusunda ne kadar iyisiniz bir sormamız gerekli.
Evet bu noktayı atlayamazdık. Çeşitli kitap türlerini okuyarak kendinize ve sorunlarınıza katkı sağlayabilirsiniz. Kelime hazneniz her geçen gün daha çok gelişecek ve yaşamış olduğunuz sorunlara çözüm bulma konusunda daha aktif bir şekilde hareket edeceksiniz. Hepinize sağlıklı ve mutlu günler dileriz.