Mesafeli satış sözleşmesi, son yıllarda sıklık ile merak edilen konulardan bir tanesidir. Özellikle sosyal medya ve teknolojinin gelişmesinden dolayı sıklık ile adını duyurmaya başlamıştır. Kullanıcıların aklında mesafeli satış sözleşmesinin ne olduğunu ve yönetmeliğe göre nerelerde kullanılmaması gerektiği sorularını cevaplarını sizlere detaylı bir şekilde vereceğim. Şimdi gelin aklınızda bulunan bütün bu soruların cevaplarını sırası ile verelim.
Mesafeli Satış Sözleşmesi Nedir?
Teknolojinin gelişmesi ile beraber internet üzerinden yapılan alışveriş oranları çok ciddi bir yükselişe gelmiştir. Özellikle corona virüsün gelmesi ile beraber insanlar evlerinden çıkamaz hale gelmiştir. İnsanlar evlerinde kaldıklarından dolayı online alışverişlere duyulan ilgi artmıştır. Bunların yanı sıra internet üzerinden yapılan alışverişlerde mağaza mağaza geçmenin önüne geçilmiştir. Kullanıcıların verecekleri siparişleri indirim kullanarak çok daha ucuza getirmelerinden dolayı beğenilmeye başlanmıştır.
İstenilen markanın ürününü rahatlık ile kendi veya markaların anlaşmalı olduğu sitelerden rahatlık ile alınmaya başlanmıştır. Bunlara örnek olarak Telefon, Makyaj, Parfüm, Dolap, Kitap, Ev eşyaları, Gözlük, Cüzdan, Saat ve aksesuar gibi pek çok markanın ürününe rahatlık ile ulaşılabiliyor. Verilen siparişler ister direk elinize, isterseniz de temassız bir şekilde teslim alabiliyorsunuz.
İnternet üzerinden yapılan alışverişlerin artması ile beraber yeni kuralların gelip düzenlemesini beraberinde getirmiştir. Genel olarak mesafeli satış sözleşmesinin tanımı, Satıcı veya sağlayıcı aracılığı ile tüketiciye mal ve hizmeti satmak için yapılan sözleşmeye denilmektedir. Sözleşmeler yüz yüze değil elektronik olarak yapılmaktadır. Tüketici her hangi bir ürün alıp gerekli bilgileri girdikten sonra karşısına mesafeli satış sözleşmesi gelmektedir.
Gelen sözleşmeyi okuduktan sonra alt kısımda bulunan okudum anladım kısmının onaylanması beklenmektedir. Eğer maddeler tüketici için uygunsa okuyup onaylayabilmektedir. Bu sayede oluşabilecek çeşitli anlaşmazlıkların önüne geçilmektedir. Bunun yanı sıra bu sözleşmede yer alan bazı kurallar başlıca şu şekildedir;
- İade ve cayma hakkı
- Masraf bilgileri
- İletişim araçlarının ne olduğu
- Mal veya hizmete ait bilgiler
Gibi bilgiler bulunmaktadır. Fakat pek çok kişi alacakları ürün için yapacakları sözleşmeleri okumadan onaylamaktadır. Unutmayın ki ne adar önemsiz olarak görseniz de sözleşmeye koyulan bir madde sebebi ile çeşitli sorunlar yaşayabilirsiniz. Bu yüzden daha dikkatli olup maddeleri okumanızı tavsiye ederim. Bu konunun en önemli yanı ise taraflarda bulunan fiziksel varlıkların her hangi bir bağlantısı bulunmamasıdır. Yani fiziksel varlıkların bir arada olmaması mesafeli satış sözleşmesinin en önemli yanıdır.
Mesafeli Satış Sözleşmesi Nerelerde Kullanılmaz
İnternet üzerinden yapılan nerdeyse her yasal ticarette kullanılmaktadır. Fakat bunun için bir satıcı ve tüketici gerekmektedir. Yönetmeliğin amacı genel olarak tüketicinin korunmasına özen göstermiştir. Yani yönetmelik sayesinde satıcıyı ve tüketiciyi karşı karşıya getirmeden elektronik ortamlarda yapılan sözleşmeler kullanarak oluşacak sorunların önüne geçilmektedir. Bunun yanı sıra bu sözleşme telefon ve faks işlemlerinde de kullanıldığı görülmektedir. Yönetmeliğin çıkardığı kanunlara göre mesafeli satış sözleşmesi sizlere vereceğim yerlerde kullanılmaz. Bu yerler başlıca şu şekildedir;
- Bahis
- Çekiliş
- Piyango
- Taşınmaz mallar
- Finansal hizmetler
- Konut kiralama hizmetleri
- Paket turlar
- Yolcu taşıma işleri
- Her hangi bir malın bakım ve montajı
Gibi pek çok konuda kullanılmamaktadır. Bu kanun daha önceden de dediğimi gibi tüketicinin korunması için çıkarılan kanuna göre çıkartılmıştır. Bunların yanı sıra unutmayın ki mesafeli satış sözleşmesinin kullanımı ürünü alacağınız yerden yere göre değişlik gösterebilmektedir. Alıcının ve satıcının yüz yüze gelmediği ve sizlere verdiğim maddeler dışında olacak şekilde uzaktan yapılan sözleşmelerde de kullanılmaktadır. Son olarak bu sözleşmeyi yapmak için alıcı yerinde olan kişinin mutlaka tüketici olması gerekmektedir. Aksi taktirde yapılan bu sözleşme geçersiz sayılacaktır. Kısaca ticari ve mesleki bir iş yapmak isteyen alıcının yapmış olduğu sözleşme geçerli sayılmamaktadır.