Mandalanın psikolojiye birçok açıdan olumlu yönde etkileri bulunmaktadır. Bu yazımızda, mandalanın psikolojiye etkilerini sizler için açıklayacağız. Bu renkli bilgileri merak ediyorsanız okumaya devam edin.
Mandala Nedir?
Mandala, Sanskritçe bir terimdir. ‘’Kutsal çember’’ anlamına gelmektedir. Manda (enerji), la (kap) sözcüklerinin birleşmesiyle oluşmuştur. Mandalalar birçok farklı kültür ve dine dayanmaktadır. Daire şeklinde olan mandalalar aynı zamanda enerji tutan kap anlamına da gelmektedir. Birbirinden farklı birçok simgenin birleşerek bir bütün oluşturmasıyla ortaya büyük resim çıkar. Son zamanlarda popüler olmasına rağmen aslında insanlık tarihinin en eski zamanlarına kadar dayanmaktadır. Öyle ki bundan yüzyıllar önce mandala çizilmiş olan mağara duvarları mevcuttur. Aynı zamanda birçok dini kitapların ve ibadet alanlarının içerisinde mandala motiflerine rastlanılır.
Kökeni oldukça eskiye dayanan mandala günümüz yaşantısının da bizzat içindedir. Örülen yuvarlak dantel motifleri, kalem işi, tezhip ve Çin sanatı gibi birçok çeşitli alanda mandala şekillerine rastlamak mümkündür. Özellikle bazı kültürler mandalanın, insanın yaşam enerjisine bağlı olduğunu düşünürler. Her rengin belirli bir çakraya uyumlu olduğunu duymuşsunuzdur elbet. Çakralar bedeni ve etrafı çevreleyen enerji güçleri olduğundan kişinin enerjisine ve esenliğine çok iyi geldiği düşünülür.
Mandalanın Psikolojiye Etkileri Nelerdir?
Renklerle bir ahenk içinde ve efsanevi bir teknik olan mandalanın insan psikolojisine olumlu etkileri olduğu bilinmektedir. Bunlar;
- Denge kurmaya yardımcı olur.
- Mandalalara bakmak sakinlik hissi verir.
- Konsantrasyon artışına destek olur.
- Huzur ve güven duygularını uyandırır.
- Dikkati geliştirir.
- Yaratıcılığı arttırır.
- Şekil ve renklerin etkisi denge hissini tetikler.
- Bir çeşit meditasyon etkisi sağlar.
- Rahatlatır.
- Endişe ve stresi azaltır.
Çok sayıda sanat terapisti ve psikolojik danışman yetişkinler için mandala kitapları hazırlamaktadırlar. Birçok ruhsal sıkıntıya iyi gelen mandala özellikle simetri rahatsızlığına sahip bireyler için birebir fayda sağlar. Fazla düşünme ve panik atak gibi stresli, kaygı dolu rahatsızlıklara dilediğin rengi seçerek boyama yapabilme olanağı sağlar. Bu durumda fazla düşünme, kaygı ve stresi azaltır. Mandalanın ayrıca insanın iç dünyasıyla bağlantı kurmak gibi de bir özelliği vardır.
Mandala boyarken dilek ve hislerin ‘’enerji tutan kap’’a aktarıldığına inanılır. Eğer mutlu bir anda mandala boyama işlemi yapılıyorsa, sonrasında mandalanın mutluluk enerjisi yayması için evin bir yerine asılması veya mutsuz bir anda aynı işlem gerçekleştiriliyorsa hazırlanan mandalanın yakılıp küllerinin doğaya saçılması gibi yöntemleri uygulayan kişiler vardır.
Mandalanın psikolojiye etkilerinden devam edecek olursak;
Mandala Ve Bağlantı
Daha önce mandala boyamanın, kişinin iç dünyasıyla bağlantı kurduğunu söylemiştik. Mandala boyarken şekiller ve renkler bir ahenk içerisinde olup sizin dünyada ve çevrenizdeki yerinizi düşünmeye alan sağlar. Kendinizi özgürleştirmenizde ve iç dünyanız ile ilişki kurmanızda yardımcı olur.
Yaratıcılık
Mandalalar yaratıcılığın gelişmesinde güzel rol almaktadırlar. Şekilleri istediğiniz ve dilediğiniz gibi çizebilir, istediğiniz renk karmaşasında boyayabilirsiniz. Bir tür sanatsal ifade özgürlüğüdür.
Dekorasyon
Yeni şeyler üretmeyi ve kafanızı çevirdiğinizde kendi yapıtınız olan eşyalara bakmaktan zevk alıyorsanız dekorasyon amaçlı mandalalara yönebilirsiniz. Bu içinizde başarmışlık hissini canlandıracaktır.
- Yaptığınız mandalaları çerçeveletebilir
- Kayalardaki mandala şekillerini boyayabilir
- Mandala şekillerinde örgüler yapabilir
- Veya duvarınıza bir mandala goblen asabilirsiniz.
Mandalanın Psikolojiye Tedavi Süreçlerinde Etkileri
Mandala psikoloji tarafında bir tedavi yöntemi olarak kabul görmektedir. İnsan içindeki bilinç dışı durumlara yoğunlaştırıp dönüştürmeyi sağlar. Aynı zamanda düşünceleri, duygu ve hisleri somut olarak aktarımı da sağlar.