Son zamanlarda “Köyde Yapılacak Kazançlı İşler” araması oldukça fazla yapılmaktadır. Sizlerde bu aramaları yapıyorsanız ve bu konu ile ilgili detayları öğrenmek istiyorsanız, tam aradığınız yayındasınız.
Köyde Yapılacak Kazançlı İşler
Günümüzde gelişen teknolojiyle beraber, farklı girişimcilik yolları ortaya çıkmıştır. Genelde bu tarz girişimcilikler yeni çıkan meslekler etrafında şekillenmiştir. Bazen de eski meslekleri günümüze harmanlayarak, daha modern bir optimizasyon ile günümüz mesleklerine yansıtılıyor. Yeni mesleklerin çıkması ile birlikte girişimcilerin, ev hanımlarının ve öğrencilerin ek gelir kazanmasına olanak sağlıyor. Seksenli yılların başından itibaren insanların köyden kentlere göç ettiğini gözlemleyebiliyoruz.
Şehir açısından bir anda nüfus oranının çoğalması bir takım olumsuzluklara neden olmuştur. Bunların en başında gelen şehirlerin geçimsizliği, zorluğu, her bireye sunulan hizmetin daha fazla olması gibi sorunlar olumsuzluklara neden oluyor. Bu sebeplerden ötürü insanların çoğunun kentten köye eski yaşamlarına döndüğünü gözlemleyebiliyoruz. İnsanlar kendi yaşam tarzlarını bozmak ve yeni bir yere adapte olmakta zorlanırlar.
Köy Hayatında Çalışmanın Avantajları
Köy hayatı dışarıdan bakıldığında ne kadar zorlu şartlar altında gözükse de aslında oldukça avantajlı ve elverişli bir hayat tarzıdır. Köy hayatında her şeyin organik olması insanların temiz hava ortamlarında işlerini yapması sağlıkları açısından son derece önemlidir. Bu yüzden köy ortamında iş olanakları insanları yıpratmak yerine sağlıkları açısından daha yararlıdır. Şehir hayatında önceliğin iş güvenliği ardından sağlık gelirken, köy hayatında ise çalışırken önceliğin, sağlıklı olmaktır.
Köy hayatında temiz hava olması çalışırken huzur bulmanıza ve ruhunuzun dinlenmesine büyük katkı sağlar. Bunların hepsine bakacak olursak köy hayatı insanların hem sağlık hem de ruhen olumlu yönde etkilediğini söyleyebiliriz. Köy hayatını diğer olumlu şartlarından biride şehrin tüm gürültüsünden uzak ve kalabalığın az olmasıdır. Köy nüfusuna baktığımızda çok az insanı bulunduran bir orana sahip olduğunu görürüz. Yalnızlığı ve sessizliği seven biri iseniz sizin için en iyi iş ortamlarından biridir.
Köy Hayatında Çalışmanın Dezavantajları
Şehir hayatında sıkılmış ve yalnızlığı seven kişiler genelde köy hayatına geçiş yaşıyorlar. Eğer yalnızlığı sevmiyor iseniz köyde fazlasıyla yalnız kaldığınız saatleriniz olacaktır. Şehir hayatının getirdiği stresine ve sese eğer alışmışsanız köy hayatındaki sessizliğe zor entegre olursunuz. Alışma süresi içinde sabırlı olmanız gerekir. Hayatınızın doğallıktan ve sadelikten ibaret olmasına alışmanız zaman alacaktır. Köyde çalışmanın dezavantajlarından biri ise iklim koşullarının sizi zorluyor olmasıdır.
Genelde hangi bölgede köy hayatı yaşadığınıza bağlı olarak değişkenlik gösterebilir. Eğer sıcak bir bölgede yaşıyor iseniz yaz aylarında köyün sıcak iklimine alışmanız gerekecektir. Eğer daha sulu yerlerde ve ormanlık gibi köylerde yaşıyorsanız yağan yağmuru göz önünde bulundurmanız gerekir. Olumsuzluklar meydana gelse de kişilerin iklim şartlarına uyum göstermeleri ve bünyelerini alıştırmaları gerekir.
Köyde Yapabileceğiniz İş Grupları Nelerdir?
- Köyde çiftlik kurmak,
- Organik bal üretmek,
- Süt üretmek,
- Mantar yetiştirmek,
- Çobanlık,
- Bağ ve bahçelerde çalışmak,
- Ufak alternatif işler,
Kısacası yukarıda maddeler halinde olan ama daha geliştirilebilir iş alternatifleri vardır.
Köyde çiftlik kurmak
Köy hayatında yapabileceğiniz işlerin başında çiftlik kurmak gelir. Çiftlik dediğimizde akla ilk gelen açık alanda beslediğiniz ve dolaşan tavuklar olur. İnsanların şehir hayatı yaşarken aradıkları organik yumurtaları yapan tavuklar bu çiftliklerde yetişir. Pazarlarda satılan organik yumurtalar şehir insanlarının en çok tercih ettiği besinlerin arasında yer alır. Aynı zamanda tavuklar üzerinden de yapacağınız ticaret sizi kazanç sağlayacaktır. Tüm bunları yaparken çiftlikte azimle çalışmanız gerekmektedir.
Köy hayatınızda tarlalarının var olması, çiftliklerinin de var olduğu anlamına gelir. Eğer çiftliğiniz büyükse inekler ve koyunlar gibi büyük hayvanlar besleyebilir ve kümes hayvancılığı da yapabilirsiniz. Ne yapacağınız sahip olduğunuz çiftliğin büyüklüğüne göre değişkenlik gösterir. Bunun yanı sıra çiftliğin yönetilmesi ve bakım yaptığınız her işte zevk alırsanız, çiftçilik işinden büyük kazançlar elde edebilirsiniz.
Köy Hayatında Süt Üretmek
Köy hayatı dediğimizde genelde akla gelen şeylerden biri hayvan beslemektir. Hayvanların büyümesi süt ürünleri yapabileceğiniz anlamına gelir. Yeteri kadar süt veren hayvanı olan çiftçi hayvanlarının organik ürün vermesinden dolayı iyi kazançlar elde edebilir. Sadece köy içerisinde değil, pazarlarda da satışlar yaparak kazanç elde edebilirsiniz. Günümüzde kutu içerisinde tüketilen sütlerin sağlık sorunları oluşturduğundan dolayı insanlar artık organik sütleri tercih etmeye başladılar. Kentten köye gelen kişiler için, bu durumu avantaja çevirerek kendi ürettikleri sütleri satarak oldukça yüksek kazanç elde edebilirler.
Organik Bal Üretmek
Yaşadığımız bölgede arıcılık mesleği yapmak isteyen kişiler için ek gelire sahip olması gerektiğini düşünürler. Eğer arıcılık yapmak istiyorsanız müsait bir yer ayarlamalısınız. Organik bal üreterek oldukça fazla gelir elde edebilirsiniz.
Mantar Yetiştiriciliği Yapmak
Ülkemizde en çok tarımsal ürün denildiğinde akla direkt mantar gelmektedir. Ülkemiz tarımsal topraklar açısından oldukça geniş ve verimlidir. Mantar çeşitlerinin fazla olduğu, çeşitliliğinde bölge bölge ayrıldığını gözlemleyebiliriz. Bazı mantar türleri binlerce lira kazanç sağlamaktadır. Kişiler mantar üreticiliği ile mantar türlerine göre gelir elde edebilirler. Köyde bu mesleği yaparak minimum 500 TL’lik kazanç sağlayabilirsiniz. Bu yüzden köy hayatında mantar yetiştirmek istiyorsanız eğer bulunduğunuz konumun size getireceği kazanç farklı olacaktır.
Çobanlık Yapmak
Köy hayatında en çok yapılan mesleklerden birinin çobanlık olduğu herkes tarafından bilinir. Dışarıdan bakıldığında çobanlık mesleği yapan kişilerin sefillik ve fakirlik çektiği düşünürken aslında bu mesleği yapan kişilerin kazanç anlamında çok fazla gelir elde ettiğini söyleyebiliriz. Çobanlık mesleği köyün ne kadar büyük veya küçük olduğuna göre elde ettiğiniz kazançta farklılıklar görebilirsiniz. Günümüz mesleklerinden olan çobanlık ortalama maaşının 5000 tl olduğunu söyleyebiliriz. Eğer doğayı seviyor ve hayvanlar ilgi alanlarınıza giriyorsa bu meslek günümüz şartlarıyla yüksek gelirli meslekler grubunda yer alır.
Bağ ve Bahçelerde Çalışmak
Bu mesleği yapmak isteyen kişiler doğayla iç içe olmak isteyenlerdir. Bu meslek köyde yapılan en popüler meslekler arasında yer alıp oldukça gelir elde edebileceğiniz meslekler arasında yer alır. Hayvancılık yaparken bile ek gelir elde etmek istiyorsanız bahçenize ektiğiniz ürünlerden gelir elde edebilirsiniz. Kendi bahçeniz olmasa bile başkasının bahçesinde ektiğiniz ürünleri satarak kazanç sağlayabilirsiniz.
Ufak Alternatif İşler
İnsanların şehir hayatından kaçarak köy hayatına sığındığında yapabilecekleri meslek grupları da vardır. İnternet üzerinden yapabileceğiniz işler ve sessiz sakin ortamlarda yapılabilecek meslekler diyebiliriz. Genel anlamda bakılırsa aslında sanat odaklı olan bu işle. Bu zaman diliminde yapılabilir.
Bu zaman dilimi içerisinde yapılacak bazı alternatif işlerden bahsedecek olursak;
- Senaryo yazarlığı,
- Editörlük,
- Kitap çevirileri,
- Freelance işler,
- Köy çocuklarına eğitmenlik,
- Amatör küme hakemliği,
Not; Eğer eğitmenlik konusunda tecrübeniz var ise köy çocuklarına makul fiyat üzerinden eğitim verebilirsiniz. Köy hayatında çocuklara sunulan imkanların fazla olmadığından dolayı eğitim ne yazık ki yetersiz kalıyor. Çocuklara ek dersler vererek sizde kazanç sağlayabilirsiniz. Boş zamanlarınız da hakemlik yaparak ek kazanç sağlayabilirsiniz. Gittiğiniz köy yaşamında da mutlaka amatör yada profesyonel takımlar olacaktır. Oradaki maçlarda hakemlik yaparak kendinize ufak çaplı gelir elde edebilirsiniz.