Koton çok fazla tercih edilen kaliteli firmalar arasında yer almaktadır. Koton Bayilik ve Franchise şartlarını internet üzerinde açık olarak paylaşmıştır fakat bu konuyu sizler için detaylıca yazımızda yer verdik. Koton bu işi oldukça temiz bir şekilde, dikkate alarak ve araştırarak gerçekleştirmektedir. Bu nedenle yatırımcıların en ufak bir konuda bile dikkatli olması gerekir. Koton bu durumlarda ihtiyaç duyulan tüm desteği ile yardım edecektir;
- Zaman ve maliyet ihtiyacı,
- Mağazanın işletilmesi için gerekli yöntemlerde destek,
- KOTON iş ortağına, marka, sistem ve altyapı kurulumu hakkındaki Know-How,
- Mağazanın iç tasarımı ve dekorasyonu düzenleme, uygulanması,
- Personel seçiminde yardım,
Koton’a yatırım yapan kişiler bu konuları kafaya takmadan, sıkıntısını yaşamadan Koton firması tarafından tam destek alacaktır.
Know-How nedir?
Bir durum olarak know-how, bir markanın veya kişinin, bir ürün veya yol üzerinde sahip olduğu, gizli olarak kabul edilen, bir işin nasıl en iyi ve kolay şekilde nasıl yapılabileceğini söyleyen bilgi veya ticari olarak tarafların sırrıdır. Know-how’ı bir makine olarak ele alırsak da bir markanın kendi üretim dağıtım ve işletme yollarını, aynı iş alanında çalışan yada çalışmaya hazırlanan bir başka markayla açıklaması durumu diyebiliriz.
Bu bilgi değiş tokuşu bilginin satılabilmesi, kiralanması veya lisanslanması ile de gerçekleştirebilir. Burada söz edilen bilgi, yani know-how aslında bir fikri sahibidir. Karşılıklı tek seferlik bir satış sözleşmesiyle de bilgi aktarımı olabileceği gibi, uzun zamanlı bir anlaşma ile de (joint venture gibi) bilgi karşı tarafın kullanımına sunulabilir.
Koton mağaza bayiliği olmak için şartlar
Alışveriş merkezlerinin tekstil perakende katlarında veya ana caddeler olan yerde, alışveriş trafiğinin yoğun olduğu caddeler de yer alması şartı ve KOTON’un onayından geçmesi gerekir. Koton kurum siciline ve Mağazacılık anlayışına uygun olması. Koton firması bu konuya satış rakamlarını etkileyeceğini düşündüğü için büyük önemle dikkat vermektedir. Bu şartları yerine getirmesi halinde mağaza bayiliği alımı tamamlanmış demektir. Koton markası bayilik vereceği bireylerde yada kurumlarda şu özelliklere dikkat etmektedir;
- Mağazacılık ve perakende tekstil ürünleri satışında deneyim sahibi olması.
- Sürekliliği devam ettirecek, kurumsal kadrolar yapabilecek alt yapıya sahip olması.
- Güçlü sermaye yapıya sahip olması.
- Koton firması bu şartları tamamlayan insanları en ince detayına kadar araştırmakta ve bayiliğini bunun sonucunda vermektedir.
Koton firması yatırım sermayesi ise web sitesinde şu şekilde özetlemiştir; Yurt dışında ortalama dekorasyon maliyeti 850 dolar metre karedir. Mağaza m2 (metrekare) sine göre kararlaştırılan mağazacılık eşyaları (manken, askı, bilgi işlem sistemi vs.) gibi şeyler yukarıda belirtilen ücrete dahil değildir. Koton markası bir Türk asıllı bir firmadır ve 1988 yılında İstanbul’da temelleri atılmıştır.
1995 senesine kadar kendini çok iyi geliştirdi ve 1996 yılında ilk yurtdışı satışlarına adım attı. Koton İlk Yurtdışı satışını Almanya’ya gerçekleştirmiştir. Koton markasının şu an 193 adet yurtdışında yaklaşık 293 adet yurt içinde olmak üzere 486 mağazada dünya genelinde 800’e yakın mağazasıyla hizmet vermektedir.
Koton bayilik ve franchise olmak oldukça karlı bir iş olarak karşımıza çıkıyor. Yazımızı okudunuz ama diyorsunuz nedir bu Franchising. Sizin için bu konuyu yazımız da ufak bir şekilde yer verdik bir nevi bilgilendirme olarak.
Franchising Nedir?
Franchising, bir firmanın imtiyaz sahibi, belli şartlar içinde işin yönetim ve yürütülmesine dair destek vererek, belirli bir maddi ücret karşılığında, bağımsız yatırımcılara markasını kullanmasına izin vermektir. Bu iş ortaklığına “franchising franchise” denilmektedir. Franchise kelimesinin Türkçede ki karşılığı imtiyazdır. Franchise, ürüne, hizmete, kalitesini ve ismini kanıtlamış ve başarılı olmuş markalardan belirli bir ücret karşılığı, isim hakkını veren markalardır.
Franchise Nasıl Bu kadar Gelişti?
Bütün dünyada kabul edilmiş olan franchise, 1863 yılında ilk olarak Singer firmasının dağıtım sisteminde meydana gelmiştir. 1988 senesinde Generel Motors ve 1902 senesinde Racall markası da bu yöntemini kullanmıştır. 1950’lerden sonra franchise sistemi daha çok yayılmaya başladı ve özellikle ticaret alanında önemli bir büyüme kazandı.
1960 yılında franchising yönteminin ilk birliği olan Uluslararası Franchise Birliği (International Franchise Association-IFA) kurulmuştur. Türkiye’de ise Franchise yönteminin 1980 senesinden sonra giriş yapmıştır. Ülkeye ilk giriş yapan firmalar sırasıyla McDonald’s, Pizza-Hut, Wendy’s ve Kentucky Fried Chicken Fast Food markaları ülkemize girmiştir. Ülkemizde ve tüm dünyada en yaygın olan frachise alınan fast food’dur.
Sistem(Marka)
Franchise etmeden önce, firma tanıtımı, markalaşma, kalite ve hizmet bölümünde kendini kanıtlamış ve başarı kazanmış bir firma olmalısınız. Franchise sistemi almak isteyen bir kişi, maddi ve manevi yönünde kazanma ihtimalini aklından geçiriyorsa bu işe girmelidir. Bundan dolayı franchi sistemine giriş yapmadan önce mutlaka firmayı her yönden kaliteli hale büründürmek çok önemli unsurlardandır.
Disiplin
Franchise sisteminde kaliteli iş mutlaka en önemlilerdendir. Taraflar kendi içlerinde güven duygusu içinde uzun seneler birbirleriyle çalışabilecek biçimde anlaşırlar ve uygularlar. Belirli bir disiplini ve kaliteyi yakalamak için frachise verilen yerler kontrol edilmeli ve eğitimler yapılmalıdır.
Franchising Yöntemi Neden Kullanılmalıdır?
- İşinizi kurarken geçireceğiniz vakit yerine franchise sistemiyle kullanacağınız zaman ve enerjiden tasarruf edersiniz.
- Franchising sistemi senelerin vermiş olduğu bilgi akışı sayesinde size kısa vakitte rekabet üstünlüğü verebilir.
- En ufak bir sorununda çözüm bulunabileceği, üst kademede birisinin olmasıyla beraber hem zaman hem de sermaye olarak tasarruf elde ettirmektedir.
- Tanınan bir marka veya ürün olduğundan dolayı rahat bir şekilde satışı gerçekleştirilebilir.
- Hazır bir sistem olduğundan ötürü kişi, ürününü veya markasını sunmakla daha az zaman harcıyor bun sonucun da daha hızlı ve kaliteli şekilde satış yapılabiliyor..