Kış aylarında hasta olmamak için nasıl beslenilmeli sorusu pek çok kişinin aklında dönen bir sorundur. Kış aylarında soğuk havalardan ötürü kapalı alanlarda daha çok duruyor ve fiziksel aktivitelerimizi daha az yapıyoruz. Evde geçirdiğimiz zamanlarda daha fazla abur cubur yiyor ve televizyon izlemekten vazgeçemiyoruz. Hal böyle olunca sağlıksız beslenme ile beraber kilo artışı da kaçınılmaz oluyor. Özellikle kış aylarında dengeli beslenmeye ve hastalıktan korunmak için yeterli sıvı takviyelerini almamız gerekmektedir.
Protein Tüketimine Dikkat
Kış aylarında hasta olmamak için nasıl beslenilmeli yazımızın ilk maddesi proteindir. Dengeli ve sağlıklı beslenmenin diğer bir şartı ise tabii ki proteindir. Vücudumuzun hem proteine hem de vitamine ihtiyacı vardır. Dokularımızın ve herhangi bir noktada oluşan yaralarımızın daha çabuk iyileşmesi için proteine ihtiyaç duyarız. Hastalandığımızda ve bu hastalık enfeksiyon derecesinde ilerlediğinde, vücudumuzun ilk isteği protein olacaktır.
Bu noktada protein ihtiyacımızı düzenli olarak karşılamalıyız. Protein dediğimizde aklımıza direk yoğurt, süt, peynir, yumurta, et gelecektir. Kesinlikle doğru. Özellikle kış aylarında sabahları sıcak bir süt içmeyi ve az da olsa kahvaltımızın içerisinde proteinli gıdalar bulundurmayı ihmal etmemeliyiz. Ayda bir kez mutlaka balık tüketmeli ve balık sayesinde ihtiyacımız olan proteini karşılamalıyız.
Sebze ve Meyve Tüketin
Kış aylarında hasta olmamak için nasıl beslenilmeli konumuzun diğer bir maddesi sebze ve meyve tüketimidir. Kış aylarında en çok ihtiyaç duyduğumuz şey vitaminlerdir. Elbette bünyemiz her vitamin ilacını kaldıramayacağından bu vitamin eksikliklerini besinlerle tamamlamalıyız. Aksi taktirde devamlı hasta olabilir ve bağışıklığımızı kaybedebiliriz. Kış aylarında en çok meyve tüketimi yapılmaktadır. Genellikle portakal, mandalina ağırlıklı olmak üzere vitamin deposu olan meyveleri tüketmeli ve sağlıklı sıvı takviyeleri yapmalıyız.
Kışın özellikle sağlıklı içecekler tüketmeliyiz. Ihlamur, ada çayı, atom çayı gibi şifalar hem bağışıklığımızı korur hem de hasta olmamızı engeller. Sebze tüketimi konusunda düşük bir orana sahip olan ülkemiz, bu konuda yetersiz kalmaktadır. Sebze tüketimine kendimizi alıştırmalıyız. Brokoli, ıspanak, patlıcan, bamya gibi sebzeler tüketmeli ve kendimizi her türlü mikroptan korumalıyız. Önemli olan bunu doğal yollarla başarabilmek.
Sıvı Tüketiminizi Artırın
Vücut ısısını ve bağışıklığını dengede tutmak için en önemli maddemize geldik. Gün içerisin de sık sık yeterli sıvı tüketimi yapmamız gerekiyor. Özellikle vücudumuz içerisinde bulunan toksit maddelerin atımında ve fonksiyonlarımızın daha düzenli çalışmasında etkili olan sıvı tüketimi, her çeşidine göre vücudumuz için faydalı olmaktadır. Özellikle gün içerisinde mutlaka 2 litre su tüketmeli ve 2 güne bir bitkisel çaylar içmeliyiz.
Evet çoğumuz tadını sevmiyor olsak da, bağışıklığımız ve kış aylarında hasta olmamamız için gayet koruyucu görev üstlenmektedirler. Bitki çayları olarak sizlere, ıhlamur, ada çayı, atom çayı, kuşburnu ve ayrıca pekmez önerebiliriz. Kan dolaşımını dengeleyen ve kan akışını hızlandıran pekmez, güç ve enerji için birebirdir.
Fiziksel Aktivitenizi Arttırmalısınız
Hareketsizlik demek tembellik demektir ve bunun sonu ise hastalığa varacaktır. Sadece soğuk algınlığı gibi bir hastalık düşünmeyelim. Hareketsiz geçirdiğimiz her gün vücudumuz dengesizleşmeye ve çeşitli reaksiyonlar göstermeye başlar. Bunlar elbette bize zarar verecek ancak gün içerisinde yapacağınız 20 dakikalık bir hareket bile bunların olmasına bizzat engel olacaktır.
Soğuk havalarda spor yapmak oldukça zor olsa da, bulduğumuz her fırsatı değerlendirmeli ve kısa yürüyüşler yapmalıyız. Besinlerimize dikkat ettiğimiz kadar hareketlerimize ve vücudumuzun aktifliğine de o kadar dikkat etmeliyiz. Aksi taktirde bağışıklık kaybı ve hareketsizlikten ötürü vücut dengesizliği ile karşılaşabiliriz.
Beslenme
Kış aylarında hasta olmamak için nasıl beslenilmeli konumuzun son maddesi beslenmektedir. Devamlı yemek yiyin demiyoruz. Elbette bu size kilo ve sağlık kaybı olarak geri dönecektir. Ancak azar azar yemek ve düzenli sıklıklarla yemek sizlere daha iyi bir enerji ve gün içerisinde daha çok aktiflik sağlayacaktır. Belirli sıklıklarla sadece vücudumuzun ihtiyacı olan besinleri tüketir ve sıvı takviyesi yaparsak, kış sezonu boyunca hastalığa yakalanmadan gayet sağlıklı ve zinde bir şekilde hayatımızı devam ettirebiliriz.
Elbette sadece spor yapmak ya da sadece yeme içmeye dikkat etmek yeterli olmuyor. Vücudumuzun her şeye dengeli bir şekilde ihtiyacı var. Gün içerisinde almanız gereken proteinleri hesaplayabilir ve ona göre öğünlerinizi az ve sık olarak ayarlayabilirsiniz. Bu sizin vücut yapınız ve sağlık durumunuza göre değişiklik gösterecektir.
Ancak unutmayın, sık sık yemek ile çok yemek farklı şeyler. Önerimiz ise bunu kontrolünüz dahilinde devam ettirmenizdir. Aksi halde size yararlı olabileceğini düşündüğümüz bu maddemiz, zarar olarak geri dönebilir. Şimdiden sizlere sağlıklı, huzurlu ve mutlu günler dileriz.