Kimya Mühendisi maaşları yeni yıla girmemiz ile beraber pek çok kişi merak etmektedir. Mühendislik bilimi, inşaat, kimya, makine ve elektrik 4 temelden oluşur. Bu yazımızda da bu dört temelden oluşan mühendisliklerden olan kimya mühendisliği hakkında bili vereceğim. Kimya mühendisi maaşları ve çalışma koşullarından bahsedeceğiz. Kimya mühendisliğinde merak edilen özellikle yeni mezun ve hala üniversiteye devam eden öğrenciler için maaş konusudur.
Kimya Mühendisleri Ne Kadar Maaş Alır?
Kimya biliminde ki temel kavramların arasında bulunan ünite operasyonlarının gelişimiyle beraber, kimya mühendisliği de melek unvanına hak kazanmıştır. 1850’li yıllara kadar giden bir kökene sahiptir bu branş. Geçmişten bugüne popüler meslek grupları arasında yer almaktadır.
Proses veya Süreç mühendisliği olarak da adlandırılır. Kimya mühendisliği yapan kişiler üretim zincirinde kritik bir yere sahiptirler. Bu sebeple çoğu işletmelerde aktif rol alabilmektedirler. Üretim faaliyeti ile uğraşan tüm işletme mensupları kimya mühendislerine ihtiyaç duyar.
Kimya mühendisleri kozmetik, gıda ve boya sektörlerinde ihtiyaç duyulmaktadır. Fakat çalışma alanları bunlarla sınırlı değildir. AR-GE de olmak üzere birçok alanda çalışabilmektedirler. Mesleğin getirmiş olduğu önem ve sorumluluklar fazla olmasından dolayı kimya mühendislerinin işletmelerde ki konumunu da etkilemektedir.
Maddelerin kimyasal ve fiziksel reaksiyon incelemeleri, daha da kullanışlı biçimlere dönüştürülmesi kimya mühendislerinin görevlerindendir. Bunun yanı sıra bir kimyasal maddenin en işlevsel haline dönüştürmek için en ekonomik koşullarda sağlamak kimyasal mühendisin görevlerindendir.
Kimya Mühendisi Ne İş Yapar?
Kimya mühendisleri 4 yıllık lisans eğitimleri sonunda meleklerini icra etmeye başlarlar. Havacılık sektöründe, AR-GE laboratuvarlarında, Savunma sanayide, Uzay araştırmaları bölümlerinde yer almaktadırlar. Var oluşta mevcut olan maddenin daha da kullanışlı hale gelmesi için çalışmalar yaparlar. Üretimin devamlılığı için önemli bir branştır. Kimya mühendislerinin sorumlulukları ve görevleri şu şekildedir;
- İş sağlığı ve güvenliğiyle ilgili destek sağlarlar.
- Verimli ve Yeni ham maddeler ortaya koyarlar.
- Mevcut olan maddenin daha da dayanıklı bir forma dönüştürülüp, geliştirilmesini sağlarlar.
- Çalışmaların verilerinin toplanması, değerlendirilmesi, analiz edilmesini sağlar.
- Üretim ortaya çıkan sorunları tespit edip çözüm üretirler.
Bunlar en temel özellikleridir. Elbette liste uzatılabilmektedir.
Kimya Mühendisinin Maaşı
Diğer mühendislik alanlarında ki gibi maaş durumu kamu kuruluşlarına ve özel sektöre göre değişkenlik göstermektedir. Bu nedenle kimya mühendisinin maaş konusunu iki farklı şekilde aktaracağım. Diğer yazımızda ki uyarıyı tekrar etmek gerekirse seçeceğiniz meslek geleceğinizi etkileyeceği için iyi karar vermelisiniz. Kişisel özelliklerinizi de göz önünde bulundurmalısınız. Maaş beklentilerinizi ikinci plana almalısınız.
Kimya mühendisliğinde seçim yaparken hayatınızın hemen 35 ile 40 yıllını bu mesleği öğrenip icra etmeniz gerektiğini bilerek karar verin. Bu sebeple ilgi duyacağınız mesleğe karar vermeli ve mesleğinizi buna göre seçmelisiniz. Seveceğiniz meslek için işe gidiyor hissi duymazsınız.
Özel Sektör Kimya Mühendisi Maaşları
4 yıllık lisans mezunları kimya mühendisliği eğitimlerini tamamladıktan sonra çoğu çalışma hayatlarına özek sektörden devam eder. Devlete göre özel sektörde iş bulmak daha kolaydır. Özel sektör üzerinde kimya mühendisleri maaşları kişilerin kendilerini geliştirmeleri ile ilgilidir. Beceri, yaş, deneyim, çalışma sağlana iş yerinin ölçeği gibi birçok sebep maaş konusunu etkilemektedir.
25 yaş altı olan yeni mezun olmuş kişilerin başlangıç seviyesi olarak 13.000 TL ile başlamaktadır. Deneyiminiz arttıkça maaşınızda aynı orantıda artış gösterir. Günümüz döneminde deneyimli kimya mühendisleri 13.000-17.000 TL maaş almaktadır. Özel sektörde ise alanında uzmanlaşmış kişiler için bir üst seviye bulunmamaktadır. Alanın da başarılı olan kişilerin çok yüksek ücretler alması mümkündür.
Kamu Sektöründe Kimya Mühendisliği Maaşları
Yeni mezun olmuş kimya mühendislerinin özel sektöre göre maaşları daha avantajlıdır. Herhangi bir tecrübe aranmaksızın tatmin eden bir maaş ile başlangıç yapmak mümkündür. Fakat atama konusunda oldukça rekabetli bir alandır. Mezun sayısının fazla olması ve atama puanlarının yüksek olması neden olur. Kamu personeli olabilmek için KPSS puanınız olukça yüksek olmalıdır. Bunu sağlamak için sıkı ve özverili çalışmalısınız. Kamu personeli olarak kimya mühendisi olursanız 13.000-17.000 TL arası maaş alırsınız. Bu maaş özel sektörde olduğu gibi kişiye göre değişkenlik göstermektedir.
Özel Sektör Kimya Mühendisliğinde Çalışma Koşulları
Kimya mühendisliğinde özel sektör üzerinde firmanın ölçeğine ve müşteri potansiyeline göre değişmektedir. Çalıştığınız yer büyük ölçekli bir işletme ise çalışma koşullarında daha iyi olacaktır.
Küçük İşletmelerde
- 08.30-19.00 arasında çalışma sağlarlar.
- Haftada bir gün izin kullanılmaktadır. İzin günleri genellikle pazar günleri yapılmaktadır.
- Öğle yemekleri verilmektedir. (Yemekhane yoksa ödeme şeklinde de verilir)
- Dini ve milli bayramlar tatildir. (Bazı sektörlere göre değişir)
Büyük İşletmelerde
- 09.00-18.00 saatleri arası çalışma saatleridir.
- Hafta sonları tatildir. (Cumartesi ve Pazar)
- Servis ve Öğle yemeği mevcuttur.
- Çalışma esnasın da meydana gelen kazalarda işyeri hekimi uygulaması mevcuttur.
- Dini ve milli tüm bayramlarda tatil.
- Fazla mesai yapma durumunda emeğin karşılığı mutlaka alınır.
Kamu Kuruluşunda Kimya Mühendisi Olarak Çalışmak
Özel sektöre göre koşulları daha kolaydır. Ancak kamu kuruluşuna girmek oldukça zordur. Bu zorlu süreci geçerseniz rahat bir ortama sahip olursunuz.
- 09.00-17.00 çalışma saatleri vardır.
- Hafta sonu tatili vardır.
- Tüm dini ve milli bayramlarda izin mevcuttur.
- Kurumda iş yeri hekimi olmalıdır.
- Öğle yemeği mevcuttur. Kurumda yemekhaneler mevcuttur.
- İşe gelip gitmek için servis imkanı vardır.
- Kurumlara göre sosyal haklar mevcuttur.
Başlıca bu şekildedir.