Son zamanlarda “Karnabahar Yetiştiriciliği Yaparak Para Kazanma” araması oldukça fazla yapılmaktadır. Sizlerde bu aramaları yapıyorsanız ve bu konu ile ilgili detayları öğrenmek istiyorsanız, tam aradığınız yayındasınız.
Karnabahar Yetiştirmek
Karnabahar ülkemizde birçok yemek de kullanılan sebzelerden biridir. Tarlada yerde yetişir ve salata, turşu, kısır gibi pek çok yiyeceğin içerisinde kullanılır. Oldukça sağlıklı ve vitamin konusunda zengin bir sebze olmasından kaynaklı olarak kışın çok tercih edilen sebzeler arasındadır. Karnabahar yetiştiriciliği son zamanlarda özellikle farklı alanlarda iş yapmak isteyen kişiler arasında oldukça yaygın olarak yapılmaya başlanılmıştır. Son zamanlarda olan sebze fiyatlarındaki artışlardan karnabahar da etkilenmiş ve kış aylarında fiyatları oldukça artmaya başlamıştır.
Bundan dolayı karnabahar üreticiliğine de talep gittikçe artmaktadır. Ayrıca pek çok faydası vardır ve sağlıklı beslenmek isteyen insanlar için çok tercih edilen sebze türlerinden biridir. Sebzenin idrar söktürücü özelliği olduğu ve mide rahatsızlıkları yaşayan insanlara çok iyi geldiği görülmüştür. Ayrıca karaciğerde oluşan zararlı maddelerden arınmaya yardımcı olur. Özellikle vitamin açısından zengin olan bu bitkinin fosfor açısından da zengin olduğu bilinmektedir.
Karnabahar Yetiştiriciliği Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekilen Konular
Karnabahar yetiştirmenin çok uğraştırıcı yanları olmadığı söylenebilir. Sonbaharda tohumlar ekilir ve mart ayında başlayan hasat kasım ayında bitirilir. Bu süreçte tek yapılması gereken, ihtiyaç duyulan ilaçlanmanın yapılması ve zararlı otların tarladan temizlenmesidir. Eğer bu konuda yeterli bilgiye sahip değilseniz ziraat mühendislerinden gerekli bilgiyi alabilirsiniz.
Eğer hiçbir bilginiz olmadan bu işe başlayacaksanız, kesinlikle öncesinde bir ziraat mühendisi ile planlarınız hakkında konuşmanızı öneririz. Karnabahar ülkemizde çoğunlukla Doğu Akdeniz bölgesinde yetişir. Bu sebze ortasında beyaz bir çiçekten ve onu çevreleyen koyu yeşil yapraklardan oluşur. Ayrıca karnabaharın üç farklı çeşidi bulunur. Bunlar; mart ayında hasat yapılan, kışlık kullanılabilen ve turfanda olandır.
Karnabahar Yetiştiriciliğinin Maliyeti Nedir?
Günümüz şartlarında sürekli yaşanan fiyat artışları nedeni ile kış aylarında sebze fiyatları oldukça artmaktadır. Karnabahar verimli bir bitkidir ve bir dönem alanda 1500 ile 2000 kök aralığında karnabahar yetiştirilebilmektedir. İlk defa hasat yapıldığında da genellikle kilosu 1 ile 3 TL arasında değişmektedir.
Yetişkin bir karnabaharın kilosu yaklaşık 2,5 kilogramı görebilir ve yaklaşık bir dönüm araziden 4 ile 5 ton arasında ürün alınabilmektedir. Karnabahar ekmek isteyen bir kişinin alacağı tarlanın maliyeti de ortalama 3.000 ile 6.000 TL arasında değişkenlik gösterebilir. Genelde bu işten para kazanmak isteniyorsa 50 ile 100 dönem tarlanın alınması tavsiye edilir. Sonuç olarak karnabahar tarlasının maliyeti yaklaşık 30 bin ile 50 bin TL arasında olacaktır.
Karnabahar Yetiştiriciliği Yaparak Ne kadar Gelir Elde Edilir?
Bu alanda iş yapmanın amacı tabi ki iyi bir gelir elde etmek olacaktır. Özellikle karnabahar sebzesi için bulabileceğiniz müşteri sayısı da oldukça yüksektir çünkü karnabahar diyet yemeklerinin vazgeçilmez sebzelerinden biridir. Eğer bir dönüm tarlada ekim yapıyorsanız; her dönümden 4 ton ürün elde edebilirsiniz. Yaklaşık 50 dönüm tarlada ekim yaptığınızı düşünürsek bu tarladan 200 ton hasat yapma şansınız vardır.
Günümüz şartlarına bakıldığı zaman karnabaharın kilosunu ortalama 2 TL’den satabilirsiniz. Bunu yaptığınız takdirde en düşük hesaplamalar ile 200 bin TL ile 400 bin TL arasında gelir elde etme şansınız olacaktır. Ancak ürünü yetiştirdiğiniz süre içerisinde belli başlı masraflar yaptığınızı düşünürsek ve bunları da gelirinizden düşersek yine de hatırı sayılır miktarda para kalmış olur. Sonuç olarak karnabahar yetiştirme işinin güzel bir gelir kaynağı olduğunu söyleyebiliriz. Ancak gün sonunda başarılı bir şekilde bu işi yapmak istiyorsanız satın aldığınızın tarlanın verimli olduğundan ve bu işten anlayan kişiler ile çalıştığınızdan emin olun.