Kahramanlık kompleksi, takdir görmeye ve ihtiyaç duyulmasına ihtiyaç duyulması olarak tanımlanabilir. Daha açıklayıcı olmak gerekirse: karşımızdaki kişiye acı çektirme isteğinin gizlenmesi çevrenin takdirini toplamaya çalışmak diyebiliriz. Psikolojik bir fenomen olan kahramanlık kompleksi, karşımızdaki kişiyi memnun etmek ve takdirini ihtiyaç duyulmasıyla çoğu zaman yapılması gereken şeyi istemiyor bile olsak kabul etmemize sebebiyet verir. Kahramanlık kompleksine sahip kişiler genellikle “hayır” demekte zorlanırlar. Kahramanlık kompleksine sahip kişilerin gösterdiği özellikleri öğrenmek istiyorsanız okumaya devam edin.
Kahramanlık Kompleksine Sahip Kişilerin Özellikleri
Hazırladığımız yazıyı okuyarak bu komplekse sahip olup olmadığınızı da öğrenebilirsiniz.
Kahramanlık sendromuna sahip kişiler;
- Çoğunlukla işlerini yetiştirmekte güçlük çekerler ve birçok işleri yarım kalır.
- Herhangi bir şeye ihtiyaç duyulduğunda akla gelen ilk isim olurlar.
- Başka kimsenin kabuk etmediği iş ve yardımları sürekli kabul ederler.
- Belli başlı bir sorunu çözüme ulaştıracak tek kişi olmaktan hoşnut olurlar.
- Birisine yardım etme fırsatı diğer her şeyin önüne geçer.
Başkalarına yardım etmek, sorunları çözebilmek ve çevremizdeki insanların problemleri olduğumda bize koymaları ve yardım istemeleri elbette tatmin edici bir histir. Fakat bunun fazlalaşması yaşam kalitesini düşürme de oldukça etkilidir.
Kahramanlık Kompleksine Karşı Neler Yapılabilir
- Hayır diyebilmenin önemini farkına varmak. Gerektiği yerlerde hayır cevabını vermekten korkmamak.
- Kompleksin nedenini anlamamak. Kahramanlık kompleksine sahip bireylerin onaylanma ihtiyacı duyduklarını söylemiştik. Onaylanma ihtiyacının neye dayandığını anlamak, kompleksine kurtulmanın en önemli adımlarımdan bir tanesidir.
- Hayal kırıklığına uğratmaktan çekinmemek. Başta bu durum zor gelse de zamanla alışılabilecek bir durumdur. Kendi hayatınızdaki en değerli kişinin kendiniz olduğunu farkına varıp, size zarar verecek durumları yapmadığınız için çevrenizi hayal kırıklığına uğratmayı öğrenmek mecburiyetindesiniz.
Elbette çözüm her şeye hayır deyip çevremizi yardımına asla koymamak değildir. Gerekli zamanlarda insanlara yardımcı olmak tatmin edici bir duygu sağlamasıyla birlikte çevremiz içinde olumlu sonuçlar doğurur. Burada Kahramanlık sendromu açısından dikkat etmemiz gereken nokta, yardım ve isteklerin dozudur.