İş kurmadan önce yapılan hatalar merak edilmeye başlanmıştır. Geçmişte defalarca kez bir işe kalkışırken karşılaştığım hataları ve neler yapılması gerektiğini sizin için sıraladım. Bu durumu sadece ben değil benim gibi birçok girişimcinin yaşadığını gördüm. Önemli olan önce kendinizden sonrada başka insanların yaptığı hatalardan pay çıkararak hareket etmeniz gerektiğidir. Bu sebeple aşağıda yer alan kriterleri önemle dikkate almanız gerektiğini hatırlatmak isterim.
İş Kurmadan Önce Yapılan En Sık Hatalar
Öncelikle kendinizin ne isteyip ne istemediğini bilmeme sorunu ile karşı karşıya kalabiliyorsunuz. Bu sadece sizin hatanız değildir. Girmek üzere olduğunuz sorumluluk, para kazanma konusunda üstünüzde oluşan baskı gibi birçok neden sıralayabiliriz. Ya da örnek aldığınız bir girişimcinin size katkı yerine zarar vermesi de örnek olarak gösterilebilir. Ne olursa olsun özgün olup kendi hedeflerinizi belirlemelisiniz.
Plan
İş kurmadan önce yapılan hatalardan ilki plandır. Karar verip çıktığınız bu yolda sonuca ve hayallerinize daima yakın ilerlemelisiniz. Mesela bir bakkal açmak istiyorsunuz, ama şehir şehir gezmek istiyorsunuz. Bunu yapamazsınız. Fakat bir yazılımcı veya editör olma konusunda karar verirseniz hem gezebilir hem bulunduğunuz ortamda çalışabilirsiniz. Bu sebeple hayalleriniz ve sonuçlarınız ortak olabilmeli.
Vergi
İş kurmadan önce yapılan hatalardan bir diğeri ise vergidir. Vergi hesapları ve gelir gider konusunda yapılan büyük küçük hatalar. Genelde bir yatırımcı veya girişimci iş kurduğu süre zarfında sadece ne kadar kazanacağını hesaplar. Kazancından ise sadece ödeyeceği kirayı ya da belirgin giderleri düşerler. Fakat asıl mesele vergilerdir. KDV, stopaj, gelir vergisi gibi onlarca vergi ödemesini hesaba katarak hareket edilmelidir.
Şirket
Planlarınız arasında limited şirket mi yada şahıs şirketi olarak mı devam etmek konusunda bir fikre sahip olmalısınız. Genelde yeni girişimciler şahıs şirketi olarak devam etmek isterler. Ancak Limited şirket olarak devam edildiği taktirde ödemelerde, kredilerde vb. durumlarda rahatlatıcı yardımlarda bulunulabiliyor.
Sermaye
İş kurmadan önce yapılan hatalardan bir diğeri ise sermayedir. Bir çok insan sadece elinde bulunan sermayesi ile hareket etmek ister. Oysa devletimiz tarafından sağlanan imkanların çoğundan yararlanmazlar. Genç girişimciler için, bazı farklı bölgelerde bulunan kişiler için bazı indirimler yardımlar destekler sağlanmaktadır. Mutlaka girişim aşamasında olduğunuz süre zarfında araştırma yapılıp ona göre hareket edilmesini öneriyorum.
Bir plan ya da belirli bir şekilde oluşturulmuş projeniz yoksa bu işe girişmeyin. Yurtdışında bulunan girişimcilerin çoğu enerjilerinin neredeyse tamamını plan proje oluşturmakla ve ona göre girişimlerde bulunmakla geçirirler. Planlı programlı olmak işinizi kolaylaştırmakla beraber size daha fazla zaman kazandıracaktır.
Kredi İmkanı
İş kurmadan önce yapılan hatalardan birisi ise kredidir. Kredi imkânıyla iş kuracaksanız, çekeceğiniz tutar ana sermayenizin çok üstünde olmamalıdır. Çünkü yeni bir iş ve girişimde bulunulduğunda bunun garantisi yoktur. Olumsuz giden bir durum karşısında çektiğiniz krediyi ödemekte zorluk yaşayabilirsiniz. Üstünüzde baskı oluşturacak herhangi bir şey sizi daha çabuk başarısızlığa götürebilir.
İş Yeri Kurma
İş kurmadan önce yapılan hatalardan birisi ise iş yeri kurmadır. Evinizin yakınlarında bir iş yeri kurma hayaliyle yakın yerlerde dükkân aramayın. Amatör girişimcilerin genelde yaptığı hataların başında gelir. İş ve ev hayatınız arasında bir mesafe olmalıdır. Mahalle, sokak kültürü dediğimiz yerlerde, samimiyet kurduğunuz kişilerle ticaret yapmakta zorlanabilirsiniz.
Çalışma Saati
Çalışma saatlerinizi dikkate almayı unutmayın. Bir iş kurduğunuz zaman normal hayattaki çalışma saatleri gibi bir durumunuz olmayacağını ve hatta evinizde dahi iş konusunda düşünmeniz gereken çalışmanız gereken zamanların olacağını unutmamalısınız. Kendi işinizi kurduğunuz andan itibaren sorumluluğunuz daha fazla artacaktır.
Planlı Olun
İşleriniz bir düzen ve planlı şekilde olmalı. Her işi kendiniz çözemezsiniz. İlerdeki bir hedefinizde personel çalıştırmak olmalı. Personele gerek yok kendim yaparım çalışırım deseniz de bundan ya sıkılacak ya da yorulacaksınız. İşletmeniz siz olmadığınız zamanlarda da yürümeli devam etmelidir.
Fatura Alın
Yapacağınız her harcama, gider için fatura almalısınız. Şirket için yediğinizden içtiğinize kadar ödediğiniz faturalara kadar gider gösterebilirsiniz. Bu sebeple vergi levhanızı almayı kesinlikle unutmamalısınız. Aksi takdirde çoğu durumda faydalanabileceğiniz indirimlerden yararlanamazsınız. Düşünmeli ve güzel bir plan yapmalısınız. Ama bu düşüncenin planın içinde sıkışıp kalırsanız, harekete geçmezseniz olduğunuz yerde saymaya devam edersiniz. Unutmayın düşünen değil yapan kazanır.