Son zamanlarda “Genç Girişimci Desteği Rehberi” araması oldukça fazla yapılmaktadır. Sizlerde bu aramaları yapıyorsanız ve konu hakkında merakınız varsa tam aradığınız yayındasınız.
Genç Girişimcilere Verilen Destekler
Üniversiteyi başarıyla bitirmiş, kendi işinin patronu olmak isteyen gençler için genç girişimcilere verilen destekler bir hayli rağbet görmektedir. Özellikle ülkemizde genç birey sayısı her geçen gün artış göstermektedir. Hayat koşulları, maddi zorluklar derken yaşamak git gide güçleşmeye başlamaktadır. Bundan dolayı da genç bireyler çalışacakları yeni işler, kazanabilecekleri kazanç yolları araştırmasına başlıyor. Kendi işini kurmak isteyenlerin karşısına bir çok zorluk çıkabiliyor. Bunlardan bir kaçı ödenmesi gereken vergiler, sigorta vb. olmaktadır. Bu etkenler iş kurmak isteyen gençlerin endişe duymasına sebep olmaktadır. Bu endişeleri ve korkuları azaltmak için devletin vermiş olduğu genç girişimciler destekleri bulunmaktadır. Bizlerde size bu yazımızda gençlerin yararlanabileceği desteklerle ilgili bilgileri derleyip toparladık. Hadi gelin hep birlikte bu yazımıza bir göz atalım.
Genç Girişimci Desteği Ne Demektir?
Son zamanlarda işsizlik oranı arttığından dolayı, mezun olan gençler iş bulma konusunda zorluklarla karşılaşabilmektedir. Üniversite mezunu olan gençlerden bazıları okudukları bölümün aksine farklı iş alanlarına yönelmek istemektedir. Maalesef ki nüfusun büyük bir bölümü gençlerden oluştuğu için bu da gençlerin işsizlik oranında artışlara sebep olmaktadır. Bu durumu yaşayanlar ise hem kendi işinin patronu olup, hem de işsizlik durumuna inat kendilerine güzel paralar kazanmayı hedeflemektedir. İş kurmak isteyen gençlerin karşısına çıkan ilk sıkıntılar ise sigorta ve vergi ödemeleri olmaktadır. Bu sıkıntıların önüne geçmek için genç girişimci destekleri yapılmaktadır.
Genç girişimci destekleri, kendi işini kurmak isteyen bir çok gence yardım sağlayan ve devlet tarafından oluşturulan bir projedir. Bu destek kapsamında, 18-29 yaş aralığındaki gençlerin 1 yıl sigorta priminden ve 3 vergilendirme zamanından muaf tutmaktadır.
Genç Girişimci Desteğinden Yararlanmak İçin Şartlar Nelerdir?
- 18 yaşını doldurmuş ve 29 yaşını henüz tamamlamayan kişiler bu destek projesine başvurabilir.
- Öncesinde bir ortaklık kurmamış veya şirket açmamış olmak gerekir.
- Bağkurdan daha önce yararlanmamış olmak.
- Kendi işini kurup, kendi şirketini yönetmek ve kendi işinde düzenli çalışıyor olmak.
- Hali hazırda bulunan bir iş yerine ortak olmamak. Yani işi kendisi tarafından kurulacak olmak.
- İş kurmayı düşünen kişinin adına ilk kez mükellefiyet açmış olmak.
Genç Girişimci Desteğinden Yararlanamayan Kişiler Kimlerdir?
- Haziran 2018 tarihinden önce işe başlayanlar,
- Farklı bir iş yerine ortak olan kişiler,
- 30 yaşını geçmiş kişiler,
- Daha önce limited veya anonim şirket kuranlar,
Şahıs Şirketi Kurmak
Eğer ki genç girişimci desteğinden yararlanmak istiyorsanız, kendinize ait bir şahıs şirketiniz olması gerekmektedir. Bu şahıs şirketini kurmak zor bir işlem değildir. Şahıs şirketi demek, kişiye özgü açılan küçük veya orta ölçekli şirketlerdir. Şahıs şirketini hem açmak hem de kapatmak oldukça kolaydır. Şahıs şirketi açan kişiler, diğer şirketlere nazaran daha düşük ücrette vergi ve muhasebe ödemeleri yapar.
Şahıs Şirketi Açma Şartları
Şahıs şirketi açmak için gereken evraklardan bazıları şu şekildedir.
- 18 yaşını doldurmuş olmak.
- Devlet memuru olmamak.
- Şahıs şirketi açmak için, kişinin nüfus cüzdanının fotokopisi,
- 3 adet vesikalık fotoğraf,
- iş yerini açacağı adresin kira kontratı veya tapusu,
- E-devletten veya vergi dairesinden alınabilen başvuru formu olması gerekmektedir.
- Bu belgeleri tamamladıktan sonra vergi dairesine giderek başvuru yapılmaktadır.
- Kısa bir zamanda başvurunuz tamamlanır.
Başvuru yaparken;
- Noter tutarı,
- imza beyannamesi,
- damga vergisi ve muhasebe için ödeme yapılması gerekir.
- Bu ödeme 500 – 1500 TL arası değişir.
Genç Girişimci Desteğinin Sağladığı Avantajlar
Bu destekten yaranacak kişiler için 3 yıllık 75.000TL’ye varan kazanç için vergi ödemesinden muaf olurlar. Ayrıca BAĞ-KUR primi de ödeme zorunlulukları yoktur. Bu durum 1 yıl boyunca geçerli olmaktadır.
Genç Girişimci Desteğine Nasıl Başvurmalıyız?
Eğer ki başvuru için tüm şartlar size uygunsa İnteraktif Vergi Dairesiyle beraber bir dilekçe yazmanız gerekir. Bu dilekçeden sonra vergi dairesi incelemeler yapacaktır. Eğer sonuçta başvurunuz olumlu olursa size vergi dairesi tarafından bir belge verilir. Bu belgeyi adresinize en yakın SGK şubesine götürmelisiniz. Belgeyi SGK müdürlüğüne teslim ettikten sonra genç girişimci desteğinden yararlanmaya başlayabilirsiniz. Desteğin başladığı tarihte şirketinizin kuruluş tarihi belirlenecektir. Sizde hesaplarınızı bu duruma göre ayarlayabilirsiniz.
Sizlere bu yazımızda kendi işinizi kurmanız için, Genç Girişimci Desteğinden nasıl yararlanabileceğinize dair bilgiler ilettik. Dileriz kuracağınız işte ve bundan sonrasındaki çalışma hayatınızda bir nebze de olsa yardımcı olabilmişizdir.