Son zamanlarda birçok kişi “Fındık Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?” aramasını oldukça fazla yapmaya başlamıştır. Sizlerde bu aramaları yapıyorsanız ve detaylı bilgi almak istiyorsanız, tam aradığınız yayındasınız.
Fındık Yetiştiriciliği Yapmak
Fındık, Kuzey yarım kürenin ılıman iklim kuşağı olan Japonya’dan Kuzey Amerika’ya kadar uzanmış ve serüvenini başlatmıştır. Kültür formlarını oluşturmuş ve Artvin’den Kırklareli’ye kadar uzanan Kuzey geçit bölgeleri arasında yoğun olarak fındık yetiştiriciliği yapılmaktadır. Fındık ticareti toplam 600 yıllık bir geçmişe sahiptir ve asıl vatanı Karadeniz bölgesinde 17 farklı türde fındık yetiştirilmektedir. Ekonomik olarak tarımı Giresun, Ordu, Trabzon, Rize, Artvin, Samsun, Sinop, Kastamonu, Düzce, Sakarya, Bartın, Zonguldak ve Kocaeli illerinde daha yoğun bir şekilde yapılmaktadır. Ülkemizde fındık yetiştiriciliği için çalışan 2 milyon kişi bulunmaktadır.
Yapılan pazarlamayı da katarsak bu sayı hemen hemen 5 milyonu bulmaktadır. Siz de bu geniş ailenin içine dahil olarak kendi yol haritanızı oluşturabilirsiniz. Bazı farklı bölgelerde fındık tarlaları çok uygun fiyatlara satılmaktadır. Ayrıca küçük bir tarladan bile yüksek kazançlar elde edebilirsiniz. Ülkemiz fındık üretiminde dünyada ilk sıralarda yer almaktadır. Ayrıca ülkemizde en yüksek fiyatlara satılan gıda türlerinden biridir. Pazarının bu kadar gelişmiş olması ve topraklarımızın sağladığı imkanlar dahilinde, elinde biraz sermayesi olan ve para kazanmak isteyen girişimciler için vazgeçilmez bir iş kapısıdır.
Fındık Yetiştirme Yöntemleri
Fındığın İklim İsteği
Fındığın iyi gelişim göstermesi ve daha fazla üretim yapılabilmesi için nemli, ılıman iklim bölgelerinde tarım yapmak mümkündür. Karadeniz kıyıları bu açıdan oldukça elverişlidir. Yıllık ortalama sıcaklıkların 13-16 derece olduğu yöreler fındık için elverişlidir. Fındık yetiştiriciliği yapmak için;
- En düşük sıcaklık 8-10 derece arasında olmalıdır.
- En yüksek sıcaklığın 36-37 derece olması gerekmektedir.
- Yıllık yağış oranı 700 mm’nin üzerinde olmalıdır
- Haziran ve Temmuz aylarında nem oranının %60’ın altına inmemesi gerekmektedir.
Fındığın Toprak İsteği
Fındık saçaklı köklere sahip bir bitkidir. Kökleri fazla derine girmez ve yanlara doğru büyümeye başlar. Derin ve düz arazilerde 100 ile 150 arasında bir derinlik seviyesine sahiptir. Toprak isteği konusunda oldukça seçici bir bitki türüdür. Ancak besin maddeleri bakımından zengin, humuslu ve derin topraklarda daha iyi gelişme göstermektedir.
Arazi Ve Toprak Hazırlığı
Fındığın ekonomi açısından ömrü daha uzun sürelidir. Ancak dikimi konusunda toprağın oldukça titiz bir şekilde işlenmesi gerekmektedir. Çünkü bitki dikildikten sonra araziye sonradan müdahale etmek neredeyse imkansızdır. Öncelikle önceden dikilmiş bitkiler varsa, bu bitkilerin kalıntıları topraktan tamamen temizlenmelidir. Taban suyu yüksek noktalarda olan arazilerde ise toprak ile suyu korumak ve bütün halinde kalmalarını sağlamalısınız. Belirli aralıklarla bahçe toprağı analiz edilip kireç ihtiyacı olması halinde kireç takviyesi yapmanız sizin için daha iyi olacaktır.
Fidan Dikim Zamanı
Genel olarak dikim zamanlarını eylül ayından sonra devam ettirebilirsiniz. Kış mevsiminin daha ılık geçtiği ekim, kasım ve aralık ayları özellikle tercih edilmelidir. Bunun sebebi ise sonbaharda dikilen fidanların kış bitimine kadar köklerinin emici durumda olmasıdır. Bu kökler kış aylarında yağan yağmurlarla birlikte yumuşayan toprak ile temas ederek fidanların daha kısa sürede uyum oluşturmasını sağlar. Böylece fidanlar yaz aylarına girildiğinde daha dayanıklı hale bürünür. Sonbaharda yapılan dikimlerin diğer bir avantajı ise bu zamanda yapmış olduğunuz dikimlerin 2 ay sonra tutup tutmadığı belli olacağından dolayı tutmayan fidanlarınız varsa bunların yerine ocak ve şubat döneminde yenilerini dikme şansınız olacaktır. Kışların sert yaşandığı bölgelerde yaşıyorsanız, dikimlerinizi şubat mart gibi yapabilirsiniz.
Fındık Çeşidi Seçme
Fındık Araştırma Enstitüsü ve İl, İlçe Tarım Müdürlüklerinden bilgi alarak bahçeniz için en uygun fındık türlerini öğrenebilirsiniz. Bahçenize ekeceğiniz fındık türlerini belirlerken dikkat etmeniz gereken bazı noktalar olacaktır. Bunlar başlıca şu şekildedir;
- Fındığın verimli ve kaliteli olması,
- Dış ve iç pazarda talep görmesi,
- Bulunduğumuz bölgenin ekolojisine uyum sağlaması,
- Bahçe içindeki çeşit standardını sağlaması,
Fındık Hasadı Zamanı
Fındık genel olarak yağış ve nem oranının fazla olduğu yerlerde yetiştirildiği için, toprağınızda ot ve diken çıkma ihtimali oldukça yüksektir. Bu yüzden hasat zamanı gelmeden bahçenizde kesinlikle temizlik yapmalısınız. Hasattan en az 10-15 gün önce bahçenizi girinti adı verilen aletle yada motorlu tırpanla temizlik işlemi yaptırabilirsiniz. Ürettiğiniz fındık çeşitleriniz çeşitli zamanlarda hasata hazır hale gelecektir. En doğru hasat türü, zamanında yapılan hasattır. Bahçenin yapısı ve yaşadığınız iklim koşullarına göre hasat yaparken zorlanabilir yada gecikebilirsiniz. Fındığı dallarından toplarken şu noktalara dikkat etmenizi öneririz.
- Kızarıklıktın %70-80 seviyelerinde olması gerekmektedir.
- Dış kabukta kahverengileşme %70-80 seviyesinde olmalıdır.
- Fındık tanelerinin zurufun içine dökülmesi ve zurufun kolay soyulabilmesi gerekmektedir.
- Hasat olgunluğunda nem oranının yaklaşık olarak %30 civarında olması gerekmektedir.
Fındık Yetiştirerek Ne Kadar Kazanılır?
Fındık tarımı yapmak istiyorsanız eğer ilk başta fidanları almak için para ödemeniz gerekecektir. Bu fidanların fiyatları ise 5 ile 30TL arasında değişiklik göstermektedir ve bu fidanların düzenli olarak bakımını yaparsanız uzun yıllar kullanmaya devam edebilirsiniz. Ülkemizde fındığın bakımına ve arazinize gösterdiğiniz ilgiye göre dönümden 200-250 kilo arasında bir fındık hasatı yapabilirsiniz. Bu verim tamamen göstereceğiniz ilgiye bağlı olacaktır. Hasatını yaptığınız fındıklarınızı, aracı firmalar almak istedikleri zaman kilosunu 10TL civarından sizden alacaklardır. Ortalama 200 kilo bir fındık üretiminizden yaklaşık dönüm başına 2.000TL para kazanmış olacaksınız.