Feynman tekniği adını bütün zamanların tanınmış fizikçilerinden biri olan Richard Feynman’dan almıştır. Bu tekniği hayatımıza uyarladığımız zaman “Bir fikri gerçekten anlayabiliyor muyuz, yoksa bu fikrin sadece tanımıyla mı ilgileniyoruz?” sorusuna doğrucu bir cevap vermiş oluyoruz.
Feynman Tekniği 20. yüzyılın en önemli fizik bilimcisi, Nobel Ödüllü Richard Feynman, yaşam boyu öğrenme konusunda vermiş olduğu çalışmalarıyla bir deha olmuştur. Feynman’ın özenle ve titizlikle öğrenme üzerine önerdiği bu teknikler ve bilgiler, okulda, iş hayatında ya da hayatımızın her alanında bir konuyu daha rahat öğrenmemize katkı sağlar.
4 Adımda Kolay Öğrenme Taktiği Nedir?
İki çeşit bilgi vardır. Bir şeyin adını bilmemize yönelik olan bilgi ve o şeyi öğrenmeyi temel alan bilgi. Nobel ödüllü fizikçimiz Richard Feynman aralarındaki farklılığı şu şekilde anlatır; Şu kuşu görüyor musunuz? Bu bir kahverengi ardıç kuşu, ona Almanya’da halzenfugel, Çin’de ise chung ling denir. Ona verilen tüm isimleri bilsen bile, detaylarını bilmiyorsun. Bu kuş ötüyor, uçuyor, yavrularını büyütüyor hatta bazen kilometrelerce uçuyor, ama kimse yolunu nasıl bulduğunu bilmiyor.
Buradan da anlayabildiğimiz gibi, bir şeyin sadece tanımını bilmek yeterli değildir. Bir fikri gerçekten anlamanız gerekmektedir, sadece ismini bilmek size yeterli olmayacaktır. İşte buna Feynman Tekniği deniyor. Bu yöntemi hayatımızda kullanarak bir fikri uzun yıllar aklınızdan çıkarmayacağınız şekilde öğrenip, oturtabilirsiniz.
Konuyu Belirleyin
Elinize boş bir kağıt alın. Önce, kağıdın üst kısmına öğrenmek istediğiniz konunun başlığını yazın. Daha sonra başlığın altına konu hakkında bildiğiniz ne varsa sıra sıra yazmaya başlayın.
Konuyu Bilmeyen Birine Anlatır gibi Anlatın
Kağıdın geri kalan kısmında konuyu, daha önce hiç bilmeyen birine anlatır gibi anlatmaya başlayın. Bir çocuğun bile anlamasını sağlayacak kadar basit bir dil kullanırsanız, kendinizin de konuyu daha derin bir şekilde anlamanızı sağlayacak kadar basitleştirmiş olursunuz. Aynı zamanda kağıda döktüğünüz her şeyi sesli olarak tekrar etmek sizin için daha faydalı olacaktır.
Takıldığınız Noktada, Kaynağa Geri Dönün
Hatırlamakta ya da yazmakta zorlandığınız bir kısım olursa, çalışma yaptığınız kaynaklara geri dönün. Öğrendiklerinizi kağıda dökebilecek kadar bilgi sahibi olmalısınız. Örneğin, biyoloji dersinden sınavınız var. Biyoloji kitabınızı açın ve takıldığınız konu üzerinden tekrar okumaya başlayın. Şimdi kitabınızı kenara koyun ve öğrendiğiniz bilgileri kağıda yazmaya başlayın. Eğer bilgileri kolayca kağıda dökebiliyorsanız bunu başarmışsınız demektir.
Basitleştirin ve Benzerlikler Kurun
Kağıda aktardığınız bilgileri gözden geçirebilirsiniz. Einstein’ın “Bir bilgiyi, 6 yaşındaki bir çocuğa anlatamıyorsanız, sizde öğrenmemişsiniz demektir” sözünden de anlaşıldığı gibi karmaşık kelime ve cümlelerle boğuşmak yerine, sade, anlaşılır, açık bir dil kullanmayı tercih etmelisiniz. Örnek olarak: 6 yaşında bir kişiyi bularak, ona bir şeyler anlatmayı deneyebilirsiniz.
Feynman Tekniğini Neden Kullanmalıyız?
Öğrenme, bir kitabı sadece gözden geçirmekle, ya da bazı bilgileri not almakla gerçekleşmez. Bilgi, her şekilde o an açıklama yapabilecek derecede olduğunuzda öğrenilmiş demektir. Hayatımızın çoğu kısmında, ihtiyaç duyabileceğimiz zamanlarda kullanacak kadar bilgi öğreniyoruz. Okul için ihtiyacımız kadarını hatırlıyor, sonrasında unutuyoruz.
Evet bazen bir şarkının sözü uzun yıllar aklımızda kalabilir, ya da sevdiğimiz bir dizi film repliğini sürekli tekrar edebiliriz. Bu durum kalıcı olmanın aslında her şeyi severek yaptığımızda ortaya çıkacağının bir kanıtıdır. Öğrenmek istediğimiz bir şeyi, hayatımızın önemli bir kısmında tutmak istiyorsak, hiç olmadık bir yerde aklımıza gelip” evet, ben bunu hatırlıyorum” demek istiyorsak öncelikle verimli bir şekilde çalışıp, her noktasına önem vermeliyiz.
Gerçekten bir şey öğrenmek istiyorsak , kendimize hayatınızın geri kalan kısmında kullanmak için hiç unutmayacak şekilde bilgi sahibi olmamız gerektiğini hatırlatmalıyız. Ne kadar çok bilgi sahibi olursanız, karşılaşacağınız sürprizler o kadar az olur, çünkü çoğu yeni şey zaten öğrendiğiniz bilgiler içerisinde yer alır. Feynman tekniğini kendimize yatırım yapmak olarak hatırlayabiliriz.