Elmanın faydalarını pek çok kişi biliyor olsa da bazı faydalarını pek çok kişi bilmemektedir. Ülkemizin topraklarının her çeşidinde rahatlıkla yetişen bir meyve türüdür. Rosaceae aile grubunun bir üyesidir. Sonbahar aylarında ağaçları meyve verir. Elma’nın en önemli özelliği elbette ki vücuda enerji sağlaması ve mideyi tok tutmasıdır. Tüketimi tatlı bir meyvedir, lezzetli olduğu için her yaş grubu severek tüketir. Vitamin ve mineral olarak oldukça zengin bir meyve çeşididir.
Elma’da Bulunan Besin Değerleri
Bir elmada ortalama her 100 gram ağırlığın %85’lik kısmı sudan oluşur. İçerisinde 11.6 gram karbonhidrat yer alır. Vücudun ihtiyaç duyduğu önemli besin kaynağı olan karbonhidratı elma kolaylıkla sağlamaktadır. Elma’da yağ, protein, glisemik indeksi düşük seviyededir. Elma’nın vücuda başka bir faydası da bağırsaklarda tembelliği önlemesidir. Lif yapısına sahip olduğu için bağırsak sağlığına etkisi çoktur.
Karbonhidratın emilimine yardım eden, çözünür özellikteki lif içerdiği için pektin oranı yüksek olan bir meyvedir. Kolesterole yönelik de etkisi büyüktür. Elma’nın içerisinde A, C, E, K ve B6 vitaminleri bulunmaktadır. Pek çok kişinin bildiği gibi C vitaminini vücuda yediğimiz elma ile alabiliriz. Elma vücut yorgunluğunu alır ve rahatlama hissi verir. Sinir yatıştırıcı ve sinir sistemi düzenleme aynı zamanda bağışıklık sistemini güçlendirme, demir emilimini de arttırıcı özelliğe sahiptir.
Bünyesinde barındırdığı polifenoller ile de antikoksidan özelliği bulunur. Elmanın içerisinde bulunmakta olan bu vitamin ve besin kaynaklarından en iyi şekilde yararlanmak için elmayı çiğ olarak tüketmek gerekmektedir. Kabuğunu soymadan veya kabuğunu soyduktan sonra derhal tüketilmesi gerekmektedir. Soyulduktan sonra hemen tüketilmesinin nedeni içinde bulunmakta olan C vitamini ısıya ve oksijene maruz kalmamalıdır.
Bunlara karşı hassas bir yapıya sahiptir. Elma ayrıca demir, çinko, potasyum, kalsiyum, fosfor gibi mineraller açısından da oldukça zengindir. Potasyum’un insan sağlığına etkisi ise kas fonksiyonlarını ve kan basıncını koruma altına alan bir mineraldir. Ayrıca hücrelerin tümünü oksidatif strese yönelik koruma altına alır ve enerji metabolizmasına olumlu katkılarda bulunur.
Elma’nın İnsan Sağlığına Faydaları
Bu konu üzerinde birçok bilim adamı ve laboratuvarlar çalışmalar düzenlemiştir. Yukarıda da bahsettiğimiz üzere elma zengin su içeriğine sahip bir meyvedir ve aynı zamanda bolca mineral ve vitamin de bulunmaktadır. Elma’nın insan sağlığına etkileri; pektin (lifli yapı) ve C vitamini, polifenoller (antioksidanlar) ile bağlantı içerisindedir.
Elma’da başlıca A, B6, E, C, K vitaminleri bakımından oldukça zengin bir meyce olduğu için içerdiği minerallerle de vücuda enerji sağlar ve hücreleri koruma altına alır. İçermiş olduğu zengin su yapısından dolayı vücudun düzgün bir şekilde çalışmasına yönelik ihtiyaç duyulan hidrasyonu karşılamaktadır.
Sağlığa bir diğer etkisi ise antioksidan ve lif içermesinden dolayı kolesterol düşürmekte aynı zamanda kalp ve damar rahatsızlıklarına karşı direnç sağlar.
Obezite ve diyabet önleyici olarak da bilinmektedir. En önemlisi de sebze ve meyvelerden oluşmakta olan lif kaynaklarından dolayı önemli bir besin kaynağı olduğu için kronik rahatsızlıkların risklerini azaltmaktadır. Elma’da çözülebilen ve çözülemeyen lifler olduğu için, kısaca lif miktarı oldukça fazla olduğu için bünyeyi tok tutmaktadır, iştahı önler, bağırsak çalışmasını hızlandırır, bağırsakların sağlığına olumlu etki sağlar ve destek sunar. Kabızlığının önüne geçer.
Bağırsak sağlığının korunması demek bağışıklık sisteminin de temelde güçlenmesi demektir. İçermiş olduğu antioksidanlar sayesinde vücutta bulunan serbest radikallerin olumsuz etkilerine ve vermiş olduğu zarara karşı koruma sağlamaktadır. Bu serbest radikallerin en büyük zararı erken yaşlanmaya sebep olmasıdır. Kirli ortamlar, uzun süre güneşte bulunmak, tütün ürünleri ve alkol tüketmek serbest radikalleri arttırmaktadır.
İnsan vücudunda bulunan bu serbest radikallere karşı mücadele etmek için yeterli ve bol miktarda antioksidanı vücuda almamız gerekmektedir. Elmada ki polifenoller ve özellikle de antioksidanların bol olması, hücre kaybını önler. Cilt başta olacak şekilde hücrelerin yaşlanmasında ki hızı arttıran serbest radikallere yönelik savunmayı ve mücadeleyi sağlar.
Elmada ki flavonoidler, kuersetin, polifenoller sayesinde kanser türleri ve metastaz çeşitlerinin riskini azaltır. Akciğer, karaciğer ve kolon kanseri gibi hastalıklara yakalanmayı önlemektedir. Elmayı soyup, dilimlemek yerine bütün ısırarak tüketmek diş ve diş etleri sağlığı için daha uygundur. Çiğneme süresini uzun tutarak da periodantal hastalığa karşı koruma sağlar.
Cilde Sağladığı Olumlu Etkiler
Elma’da bulunan A, C, E vitaminleri, polifoneller, antioksidanlar sayesinde ciltte yenilenme sağlar, yaşlanmayı yavaşlatır ve cildi nemli tutar. Cildin yanı sıra saçları, tırnakları da güçlendirir ve yapılandırır. Elma gibi elma sirkesininde cilde etkisi oldukça fazladır. Ciltte bulunan siyah noktalar, güneş lekeleri, kızarıklar gibi belirtileri ortadan kaldırır.