E-Beyanname nasıl hazırlanır sorusuna bu yazımızda detaylı bir şekilde cevap vereceğim. Günümüz yaşam şartlarında artık bütün işlemlerimizi internet üzerinden halledebiliyoruz. Şahsi işlerimizden tutun, devlet işlerine kadar her şey online bir şekilde yapılabilmektedir. Elbette bu süreçler içerisinde önemli evraklar ve dikkat edilmesi gereken belgelerin olduğun da unutmamak gerekmektedir. İşte E-Beyanname bunlardan bir tanesi. Bütün sorularınıza ve merak ettiklerinize cevap hazırladığımız makalemize gelin birlikte geçelim.
E-Beyanname Nedir?
E-Beyanname, belirli sınırlamalar dahilinde ve yasal bir şekilde vergi dairelerine verilmesi gereken evrakların internet ortamı tarafından iletilmesine denir. Bunun sağladığı faydalar arasında iş yükünün hafiflemesi, işlerin hızlanması, eksik veya hatalı işlem gibi durumlarla daha az karşılaşılması gibi pozitif birçok yararı bulunmaktadır. İster elden verin ister internet ortamı üzerinden hazırlayın hiç fark etmeksizin, beyannamenin içerisinde bulunan bilgiler aynıdır, değişiklik göstermez. Yani kısaca açıklamak istediğimiz şey içerik ve kanun üzerinde geçerliliği aynıdır. Bu yüzden unutmayın ki asla değişiklik olmayacaktır.
E-Beyanname Ne İşe Yarar?
E-Beyanname sayesinde iletilmesi gereken önemli evraklar online bir şekilde gönderilebilir. Bu sayede mekan ve zaman fark etmeksizin işlerinizi daha kolay ve pratik bir şekilde halledebilirsiniz. Yukarıda belirtmiş olduğumuz faydaları sayesinde kullanımı gün geçtikçe artmaya devam etmektedir.
E-Beyanname Nasıl Doldurulur?
Elbette E-Beyannamenin ne olduğunu merak ettiğimiz kadar bunu nasıl hazırlayacağımızı da aynı şekilde merak ediyoruz. Bu belgeyi hazırlamak için belirli programlar kullanılmaktadır. Sizlere basit bir şekilde anlatacağız, buyurun başlayalım.
- JVE (Java Runtime Environment): Basit bir ara yüze sahip olan bu program, bu belgeyi yazabileceğiniz uygulamaların açılmasını sağlamaktadır.
- Beyanname Düzenleme Programı (BDP): Bu program sayesinde Beyannamelerinizi hazırlayabilirsiniz.
- AdobeAcrobat Reader: Bu uygulama sizin için olmazsa olmaz kıvamındadır, bu uygulama ile Beyanname görüntüleyebilir ve düzenlemelerinizi kolayca yapabilirsiniz. İletmek istediğiniz evrakın dosya formatı bu uygulama sayesinde dönüştürebilmektedir.
Ayrıca yukarıda sıralamış olduğumuz uygulamaların hepsi “Gelir İdaresi Başkanlığının” sitesi içerisinde bulunmaktadır. Bu sayede bulmakta kesinlikle zorlanmayacaksınız. Beyannameyi oluşturdunuz ve göndereceksiniz. Belirtmiş olduğumuz uygulamalar sayesinde evraklarınızı hazırlayıp, PDF formatına dönüştürdükten sonra ilgili birimin web sitesine yükleyebilirsiniz.
E-Beyanname Başvurusu Yapma Yolları
Sadece Beyanname yazıp göndermekle işin bitmediğini hatırlatmakta fayda var. Beyannamenizi göndermek için, öncelikle gerçek kişi için mi ya da tüzel kişi için mi olduğunu belirtecek ve bu beyannameyi göndermek istediğinizi belirtecek bir “Talep Formu” doldurmanız gerekmektedir. Bu form için yine “Gelir İdaresi Başkanlığının” sitesini ziyaret edebilirsiniz. Bu belgeyi gönderebilecek kişi ve kurumların adını sizler için aşağıda liste halinde sıraladık;
- Bütün illerin Özel İdareleri,
- Katma Bütçe Daireleri,
- Belediyeler ve bütün alt birimleri,
- Muhasebe ve müşavirler,
- Türkiye’de bulunan bütün noterler,
- Ruhsatı alınmış Avukatlar,
- İşletmeler,
- Tarım Kredi Kooperatifi,
- Müşavire tam imza yetkisi vermiş mükellefler,
Aracılığı ile yapabilirsiniz.
E-Beyannameyi Kimler Verebilir?
Beyannamelerin sadece internet ortamı üzerinden verilmediğini hatırlatalım. İster elden teslim edin ister internet üzerinden, zorunlu durumlarda mutlaka beyanname teslim edilmelidir. Aksi taktirde ağır cezalandırma şartları bulunmaktadır.
Bu cezaları listeleyecek olursak;
- Usulsüzlük cezası,
- Vergi cezası,
- Kaçakçılık cezası,
Bunlardan bazılarıdır.
E-Beyanname Vermeme Cezası Nedir?
Güncel olarak 2022 yılında beyanname vermesi gerekirken vermeyen kişilere uygulanan ceza fiyatı aşağıda sıralanmıştır.
- Birinci sınıf olarak adlandırılan esnaf ve tüccarlar 3.400 TL,
- İkinci sınıf olarak geçen çiftçi ve tüccarlar 1.700 TL,
Sizler için yukarıda belirtmiş olduğumuz cezalar hafife alınmamalıdır. Beyanname gönderilmesi gerektiği yerde eğer göndermezseniz, daha farklı şartlarda daha farklı para cezaları ile karşılaşabilirsiniz. Bu noktada sizlere bu detayı mutlaka atlamamanızı ve dikkatli olmanızı öneriyoruz.