Son zamanlarda “Beyin Göçü Nedir?” araması oldukça fazla yapılmaktadır. Sizlerde bu aramaları yapıyorsanız ve konu hakkında merakınız varsa tam aradığınız yayındasınız.
Beyin Göçünün Sebepleri Nelerdir?
Beyin göçü denilince akla ilk gelen düşünceler, kavramlar, kişiler hatta ülkeler olmaktadır. Beyin göçü bazen olumlu durumlara yol açsa da, bazı durumlarda da maalesef olumsuzluklar olmaktadır. Dünyada olduğu gibi, ülkemizde de beyin göçü olayı gerçekleşmektedir. Bu yazımızda beyin göçüne dair tüm merak edilenleri, beyin göçünün türlerini, neden beyin göçü gerçekleştiğini, beyin göçünün sonuçlarını paylaşacağız.
Günümüzde oldukça ilgi çekici bir konu olan beyin göçünün ne demek olduğu bir çok kişi tarafından merak edilmektedir. Gelişmekte olan veya az gelişmiş ülkelerde eğitimini tamamlamış, yetenekli ve kendini geliştirmeyi hedefleyen kişilerin bulunduğu ülkeden olanakları daha iyi bir ülkeye göç etmesi beyin göçü kavramıyla tanımlanmaktadır. Bu sebeple beyin göçü olayı iki kategoriye ayrılmaktadır. beyin göçü veren ülkeler ve beyin göçü alan ülkeler olmak üzere.
Donanımlı kişiler bulundukları ülkeyi terk ederken kendisiyle beraber aklını ve sahip olduğu tüm donanımları gideceği diğer ülkeye götürdüğü için bu göç durumuna beyin göçü denir. Özellikle beyin göçü yapan kişiler doktor, mühendis ya da bilim insanları gibi meslek gruplarına aittirler. Beyin göçünün temel sebeplerinden biri ise göç etmeyi düşünen kişinin gideceği ülke hem iş imkanı açısından hem de refah düzeyi daha iyi olduğu için tercih edilen bir durumdur.
Beyin Göçü Türleri Nelerdir?
Göç etmek tabiri tek bir göç durumunu değil birden fazla şekilde gerçekleşebilen göç durumunu ifade eder. Bundan dolayı her göç olayının farklı tanımı ve sebebi bulunmaktadır. Beyin göçünden bahsedecek olursak, bu göç etme durumunu kişi kendisi istediği için gönüllü göç olarak adlandırılır. Kişiler daha iyi şartlarda yaşamak, eğitim almak ve mesleğini icra etmek için beyin göçü yöntemine başvurabilir. Ayrıca bu şekilde hem haklarının korunduğunu hem de kendilerini daha özgür hissetmektedirler.
Beyin göçü üç farklı kategoriye ayrılmaktadır. Birincisi coğrafi beyin göçü olarak adlandırılır. Eğitim konusunda oldukça donanımlı ve başarılı kişilerin bulunduğu bölgeden başka bir bölgeye göç etmesi demektir. İkinci sırada ise örgütsel bir diğer adıyla kuruluşsal beyin göçü yer alır. Bu göç ise bir kurumda çalışan tam donanımlı ve oldukça yetenekli çalışanların toplu bir şekilde işten ayrılması demektir. Bu göçün sebebi ise bulundukları kurumun çalışma şartlarının olumsuzluklarından dolayı daha iyi şartlarda çalışabilecekleri bir kuruma geçiş yapmak içindir. Üçüncü sıradaki beyin göçü ise; endüstriyel beyin göçüdür. Bu göç grubunda ise çalışılan kurum veya kuruluş gibi küçük bir bölümden ayrılmaktansa tüm endüstriyi terk etme duruma denmektedir.
Beyin Göçü Neden Gerçekleşmektedir?
Beyin göçünün neden gerçekleştiği ile ilgili birden fazla araştırmalar ve çalışmalar yapılmaktadır. Hayatın hemen hemen her noktasında rekabet olmaktadır. Özellikle gelişen ülkelerde kalifiye elemanlara ihtiyaç artmaktadır. Bundan kaynaklı da, böyle ülkelerde talep her geçen gün artmaktadır. Bu şekilde talepler arttığından dolayı, beyin göçü ortaya çıkmaktadır. Beyin göçünün nedenleri ise itici ve çekici nedenler olmak üzere ikiye ayrılır.
İtici Sebepler
Kişilerin henüz gelişmemiş ülkelerden, daha gelişmiş ülkelere göç etmesine neden olan sebeplerdir. Bu sebepler ise; bozulan ekonomik şartlar, işsizliğin git gide artış göstermesi, vergilerdeki hızlı artış, başarılı ve yetenekli çalışanların değersiz kılınması, uzun çalışma süreleri, düşük maaş, gelecek endişesi gibi sebeplerden oluşmaktadır.
Çekici Sebepler
Beyin göçünü daha çekici hale getiren sebeplere denir. Yani kişinin daha iyi şartlarda hayat yaşama isteği, yüksek maaş kazanmak, maddi açıdan daha iyi hissetmek, daha kaliteli ve iyi eğitim alma hevesi gibi sebepler çekici sebeplere örnek verilebilir.
Türkiye’de Meydana Gelen Beyin Göçü
Ne yazık ki, ülkemizde beyin göçü olayına çok sık rastlanmaktadır. Aslında çok uzun yıllar önce de insanlar çalışmak ve daha iyi para kazanmak için Türkiye’den başka ülkelere göç gerçekleştirmiştir. Fakat şuan genç nüfusunun yapmış olduğu beyin göçü sayısı her geçen gün hızla artış göstermektedir. Bu durumun önüne geçilmezse Türkiye için olumsuz durumlar doğuracağı aşikardır. Türkiye’de eğitim almış, eğitimini tamamlayıp iş hayatına atılmış bir çok meslek grubundan birey hak ettiği değeri göremediğini fark ederek kendi mesleğini başka ülkelerde icra etme girişiminde bulunmaktadır.
Yabancı ülkelerin hem sağladığı avantajlar, hem de ekonomik olarak oluşturduğu refah düzeyi oldukça iyidir. Bu sebeplere dayanarak yabancı ülkelere göç eden Türk vatandaşları, mesleklerinde en iyi olmaya daha başarılı işlere imza atmaya başlamıştır. Çünkü en güzel koşullarda mesleklerini gerçekleştirip, hem kendi gelişimleri hem de insanlığa sağlayacakları yarar üzerine yaptığı çalışmaları gerçekten isteyerek ve severek yapmaktadır. Bu da doğal olarak başarıyı beraberinde getirmektedir.
Beyin Göçünün Sonuçları
Beyin göçü yapan kişi, gittiği ülkede hem olumlu hem de olumsuz durumlarla karşılaşabilirler. Fakat o kişi bu riski alıp göç etmeyi gerçekleştirdiği için kendisi adına yapabileceği her şeyi göze almış ve daha azimli çalışmalar yapmak için çabalamaktadır. Beyin göçü veren bir ülke ise hangi meslek dalından bir birey ülkesinden gittiyse o alanda ne yazık ki eksiklikler ve olumsuz durumlarla karşılaşmaktadır.