Aşırı düşünme sorununa sahip bireyler için hayat çoğu zaman karmaşa içerisinde olur. Zihnin içinde durmak bilmeyen bir kaos hakim olur. Uyku öncelerinde, toplantı anlarında, çalışırken veya hiç bir şey yapmadan öylece dururken kişi aşırı düşünme sorunu yüzünden günlük hayatlarında stres, kaygı ve dalgınlık gibi durumları yaşarlar.
Aşırı düşünme sorunuyla mücadele eden birey geçmişteki hatalara, geleceğe dair endişelere, kariyer veya okul hayatıyla ilgili bitmek bilmeyen düşüncelere boğulur. Bu durum günlük yaşantısını, çevresiyle olan ilişkilerini, iş ve okul hayatını olumsuz yönde etkiler. Kişi uyku ihtiyacını aşırı düşünme sorunundan ötürü yeteri kadar karşılayamadığı için yorgunluk, dalgınlık ve konsantrasyon sorunları yaşar.
Her durumun karşısında ince eleyip sık dokuyarak düşüncelere daldığı için kendisini bulunduğu ana tam anlamıyla veremez ve etrafında olup biteni sıklıkla kaçırır. Aşırı düşünme zaman içerisinde farklı psikolojik rahatsızlıklara da yol açabilmektedir. Aynı zamanda obsesif kompulsif bozukluk, panik atak veya anksiyete gibi ruhsal rahatsızlıkların belirtisi de olabilmektedir.
Aşırı Düşünme Sorununun Belirtileri
Kişi bir veya birden fazla düşünceye uzun süre takılı kalıyor ve yaşadığı bu sorununun önüne geçemiyor, durum kısır döngü şeklinde tekrar ediyorsa aşırı düşünme sorunuyla karşı karşıya olabilir. Bu sorun kişiyi olumsuzluk ve depresyon gibi problemlere daha yatkın hale getirir. Aşırı düşünme sorununun belli başlı davranış kalıplarını öğrenmek için aşağıya yazdığımız maddeleri inceleyebilirsiniz.
- Nasıl bir durumda veya konumda olduğunu bilmek için sürekli olarak etraftaki insanları incelemek ve kendisiyle kıyaslamak.
- Henüz konuşma başlamadan verilecek tepkileri ve sözcükleri hazırlıklı olmak için öncesinden zihinde oluşturup belirlemek. Bunun neticesinde, o esnada geçen konuşmalara dahil olamama.
- Özellikle gece uykuya dalmadan önce travmatik senaryoları ve geçmişteki olumsuzlukları düşünerek o anları tekrar yaşamak.
- Gelecek ile ilgili sürekli olarak endişe duygusunun hakim olması. Başarılı olup olunamayacağından emin olamama ve adım atmaya korkma halleri.
- Belirsizlikleri zihinde kovamamak.
- Günlük yaşantısını sürekli olarak düşüncelere dalıp gitmek.
- Olumsuz ruh hali.
- Sık sık boğulma hissi yaşama.
Gibi durumları yaşıyorsanız aşırı düşünme sorunuyla karşı karşıya olabilirsiniz.
Bazı insanlar her şeyi düşünerek gelecek olan olaylara karşı hazırlıklı olduklarını ve bu şekilde hayatın daha kolay olduğuna inansalar da bu doğru değildir. Gerekli zamanlarda elbette gelecek olaylara karşı hazırlıklı olmak için olası ihtimalleri değerlendirip ona uygun bir zemin hazırlamak önemlidir fakat bunun bir ölçüsü olmalıdır. Aşırı düşünme sorunuyla başa çıkmak istiyorsanız aşağıdaki önerileri dikkate alarak uygulamalısınız.
Aşırı Düşünme Sorunuyla Mücadele Etmenin Yolları
Bu yol sabır ve istikrar isteyen bir yoldur öncelikle bunu bilmelisiniz. Burada zihninize söz geçirmek için küçük bir savaş vermeniz gerekecektir. Bu noktada sizlerin yanınızdayız.
Dikkat Dağıtıcı Alanlara Yönelin
Burada sevdiğiniz ve yapmaktan keyif aldığınız aktivitelere yoğunlaşması gerektiğini söylüyoruz. Mutfakta olmaktan keyif alıyorsanız yeni tarifler denemeye başlayarak dikkatinizi sevdiğiniz işe yoğunlaştırabilirsiniz. Yeni bir enstrüman öğrenmek veya resim yapmak gibi yeni hobilere yönelebilirsiniz. Özellikle düşüncelere dalmaya başladığınız anda dikkatinizi dağıtacak farklı Alanlara yönelmeye çalışın.
Meditasyon
Meditasyonun birçok ruhsal rahatsızlığa iyi geldiği bilinmektedir. Fazlaca düşünen zihninizi boşaltmak, benliğinize dönüp kendinizi dinleyebilmek için meditasyon en iyi seçeneklerden birisidir.
Tekrarlayan Düşüncelere Dur Deyin
Sorunun farkında olun ve üretken olmayan olumsuz düşüncelerinizin tekrarlandığını fark ettiğiniz an buna dur diyin. Çıkarınıza hizmet etmeyen düşünceleri zor da olsa zihninizden söküp atın.
Günlük Yazın
Düzenli olarak yazı yazmak ufku genişleten ve zihni boşaltan bir araçtır. Tekrar eden düşüncelerinizi düzenli olarak günlük yazıya dökmek, o düşünceleri kovmanızda büyük destek sağlayacaktır.
Çözüm Odaklı Olun
Sorunlara ve olumsuzluklara odaklanmak yerine onların çözümlerine odaklanın.
Bakış Açınızı Değiştirin
Sorunlarla karşılaştığınızda üzerlerinde fazla düşünmek yerine bu olumsuzluğu gelişme fırsatı olarak görün. Her şer de bir hayır vardır sözünü aklınızda bulundurun ve olaylara farklı açılardan bakmayı deneyin.
Korkularınızı Kabul Edin
Korkularınızdan kaçmak yerine onların üstüne gidebilir veya korkularınızı kucaklayabilirsiniz. Bunu yapmak söylendiği kadar kolay olmayacak fakat zamanla başarabileceğinize inanmanız gerekmektedir. Korkularımız üzerine yürüyebileceğiniz küçük fırsatlar kollayın ve bulduğunuz anda üzerine gitmekten çekinmeyin.
İyi Şeyleri Görün
Aşırı düşünme sorununun temelinde olumsuz düşünceler yatar. Hayatınızdaki güzellikleri ve başarılarınızı fark edin. Zihninizde güzelliklere alan açtıkça olumsuz düşüncelere yer kalmayacaktır. Bu sayede zamanla aşırı düşünmekten kurtulacaksınız.
Harekete Geçmekten Korkmayın
Bazı zamanlarda tekrarlayan düşüncelerden ötürü adım atmaktan çekiniriz. Bu durumu yaşadığınızda farkına varın ve adım atmak için harekete geçin.
Tüm bu yolları gerçekten deniyor ve hala sorunun üstesinden gelemiyorsanız bir uzmana başvurmaktan çekinmeyin.