Araçlarda oluşan arızalar nasıl giderilir sorusu son zamanlarda çok fazla sorulan sorulardan birisidir. Araçlarımız bizim için çok değerli ve her gün yüklerimizi de beraberinde götürdüğümüz taşıtlarımızdır. Her gün işe ya da okula gittiğimiz, gezmek istediğimiz zaman marşına basıp gittiğimiz arabalar, yeri geldiğinde bozulabiliyor veya bakım isteyebiliyor. Aslında onları da bir can olarak düşünebiliriz. İnsanlar su içmezse yaşayamayız, araçlar yakıt almazsa gidemez.
Araç Arızalarında Ne Yapmalıyız?
İnsanlar hastaneye gitmezse iyileşemez, araçlar bakıma gitmezse yürüyemez. İşte tam olarak bahsetmek istediğimiz noktaya gelmiş bulunmaktayız. Peki bizim için bu kadar önemli olan arabalarımız, bozulduğu zaman ne yapmalıyız sorusuna cevap verin. Dilerseniz şimdi gelin hep birlikte bilgi dolu makalemizi incelemeye başlayalım. Arabalar hiç ummadığımız yerde arızalanabilir ya da durduğu yerde bozulabilir. Bunların birçok sebebi bulunmakta ve bizler bu sebepler oluştuğunda ne yapmalıyız bunlardan bahsedeceğiz.
Araç Marş Basmıyorsa Ne Yapmalıyız?
Araçlarda oluşan arızalardan birisi marş basmama sorunudur. Sabah işinize veya okulunuza gitmek için arabanıza bindiniz ve marşa bastığınızda çalışmadığını fark ettiniz. Öncelikle arabanızın çöp olmadığını ve bir yerinde bir sorun olduğunu belirtmek isteriz. Bu gibi durumlarda size bakmanız gereken 3 noktayı önereceğiz.
Yakıt
Araçlarda oluşan arızalardan birisi ise yakıttır. Eğer aracınızın yakıtı azsa ya da bitmek üzereyse aracınız çalışmayabilir. Yakıt depolarının içinde bulunan pompalar, deponun içinden yakıtı çeker ve motora iletir. Aracınız bu şekilde çalışmaktadır. Eğer aracınız bulunduğu yerde çalışmıyorsa ve yakıt ikaz lambanız yanıyorsa, acilen benzinliğe gitmeli ve deponuza akaryakıt koymalısınız. Bu gibi durumlarda daha çok zorlar ve arabanızı çalıştırmaya çalışırsanız, yakıt pompanız yanacaktır ve size daha çok masraf açacaktır.
Aracınızın akşam evinize park ettiniz ve sabah bindiğinizde çalışmadığını fark ettiniz diyelim. Diğer bir önemli noktanız akü olacaktır. Akünüz zayıfladıysa ya da bozulduysa, yeterli güç aktarımını sağlayamaz ve arabanızın çalışmasını önler. Bu gibi durumlarda “eğer arabanız manuel vites” ise vurdurabilir ve kısa süreliğine çözüm oluşturabilirsiniz. Eğer aracınız otomatik vitesse vurduramazsınız ve mecburi takviye yapmanız gerekecektir.
Marş Motoru
Yukarıda sıralamış olduğumuz maddelerden yana herhangi bir sorununuz yoksa ve arabanız yine de çalışmıyorsa, diğer bakmanız gereken nokta marş motorunuz olacaktır. Kontak ile birlikte çalışan marş motorlarının belirli bir ömrü bulunmaktadır. Ömrü dolan motorlar arabanızın çalışmasını önler ve siz devamlı kontağı çevirirseniz akünün bitmesine sebep olur. Bu gibi durumlarda çekici çağırmalı ve arabanızı motor ustasına götürmelisiniz.
Bayılma ve Gitmeme
Araçlarda oluşan arızalardan bir diğeri ise bayılma ve gitmeme sorunudur. Karşılaşılan sık sorunlardan biri ise araçların rampalarda bayılması ya da eskisi gibi gitmemesidir. Eğer arabanız turbolu ise sorunun kaynağı yüzde 80 turbonuz olacaktır. Pervanelerinde ya da borularında oluşan bir sorun turbonuzun görevini iyi yapamamasına ve aracınızın bayılmasına sebep olacaktır. Diğer bir sorun ise dizel motorlarda enjektör, benzinli motorlarda buji arızalarıdır. Bahsetmiş olduğumuz enjektör ve bujiler araçların yakıtlarını motora püskürtmek ile görevlidirler. Bu parçalarda oluşabilecek arızalar aracınızın çekişini engelleyecek ve teklemesine sebep olacaktır.
Kullanım Sırasında Sarsılma ve Vuruntu
Bu durumla karşılaşıyorsanız, direkt olarak şanzımana yönelmeliyiz. Aracın viteslerini arttıran ya da düşüren şanzımanlar, en ufak bir arıza ya da sorunda sarsılmaya ve vuruntu yapmaya başlar. Yolculuk esnasında böyle bir durumla karşılaşırsanız, aracınızı sabit bir hızda tutup viteslerle oynamadan en yakın tamirhaneye götürmelisiniz. Hassas ve pahalı olan şanzımanlar, hem onarım hem de değişim bakımından kullanıcılara ciddi masraflar açmaktadır. Bu yüzden oluşan herhangi bir arıza karşısında şanzımanınıza daha fazla yüklenmemeli ve ekstra masraflardan kaçınmalısınız.
Fazla Yaylanma ve Çukurlarda Ses
Seyir halinde giderken arabanızın fazla yaylandığını ve herhangi bir çukur ya da bozuk satıhta fazla ses geldiğini fark ediyorsanız, amortisörleriniz bozulmuş demektir. Arabanın neredeyse bütün yükünü sırtlayan, sizin daha konforlu bir şekilde yolculuk yapmanızı sağlayan amortisörlerin belirli bir ömrü bulunmaktadır. Ömrü dolduğunda ise ya bir anda patlar ya da rahatsız edici bir şekilde ses çıkarmaya başlar. Patlardan kastımız bomba gibi patlamak değil, işlevini bir anda yitirmesi ve dayanıklılığını kaybetmesidir. Amortisörler tamir edilebilen parçalar değildir ve bahsetmiş olduğumuz sorunlardan biri ile karşılaşırsanız, direkt olarak yeni amortisör almanız gerekecektir.