Araç Fren bakımı ne sıklık ile yapılacağını pek çok kişi merak etmektedir. Araçlarımızın olmazsa olmaz parçalarından biri olan fren mekanizması hakkında neler biliyoruz? Frenlerimizin ne durumda olduğunu nasıl kontrol ederiz? İşte bu tarz soruların cevaplarını sizlere detaylı bir şekilde aktaracağız.
Fren Sistemi Çalışma Şekli
Günümüzde bütün araçlarda belirli bir fren sistemi mevcuttur. Sadece balata olarak tabir ettiğimiz parça ile kalmamakla beraber disk, hidrolik, balata, kablo gibi birçok mekanizmanın birleşimiyle oluştuğunu hatırlatmakta fayda var. Fren sistemi bir sürtünme kuvveti ile gerçekleşmektedir. Pedal yardımı ile balataların disklere sürtünmesiyle araç yavaşlar ve durur. Durdurma ve yavaşlama konusunda bütün hareketler fren sistem ile gerçekleşmektedir.
Fren Sisteminin Bütün Parçaları
Fren sistemi olarak tabir ettiğimiz mekanizma, belirli parçaların bütünü ile oluşmaktadır. Araç Fren Bakımı için gereken parçaları sizler için sırası ile sıraladık;
- Fren balataları,
- Fren diskleri,
- Disk ve balatanın bağlantısının yapıldığı kaliperler,
- El freni için gerekli olan kampanalar,
- Fren hidroliği ve hidrolik deposu,
- Bağlantı hortumları ve kabloları,
Bunlardan bazılardır.
Frene Bastığımız Zaman Mekanizma Nasıl Çalışır?
Frene bastığımız anda sizin tahmin ettiğinizden daha fazla parça harekete geçmektedir. Yaklaşık olarak her frene bastığınızda, balataların disklere uyguladığı basıncın değeri 1.5-2 Ton civarındadır.
- Ayağınızı fren pedalına dokundurduğunuz andan itibaren hidrolik deposunda bulunan yağ harekete geçmeye başlar.
- Frene basma kuvvetinize göre hidrolik devreye girer ve balatalara ardından disklere ulaşarak basınç uygular.
- Balataların disklere sürtünmesinden ötürü yavaşlama işlemi gerçekleşir. Siz fren pedalına ne kadar basınç uygularsanız, aracınız o kadar yavaşlayacaktır.
Fren Bakımına Ne Zaman Gitmeliyim?
Fren bakımı için sadece belirli bir zamanı beklemenize gerek yoktur. Araçlarınızın normal yağ bakımı sırasında fren tertibatının kontrol edilmesini de talep edebilirsiniz. Ayrıca fren sisteminizin kontrol zamanının geldiğini, frene bastığınızda balatalarınızın çıkardığı ses aracılığı ile anlayabilirsiniz.
Fren Hidroliğini Ne Zaman Kontrol Ettirmem Gerek?
Genellikle araç servislerinde bu hidroliğin değişim sürecinin 2 ile 4 yıl arasında olması gerektiği söylense de bu zaman araçların kullanımı ve sıklığı konusunda değişiklik göstermektedir. Her 30.000Km sonrasında araçlarınızın fren hidroliğini mutlaka kontrol ettirmenizi öneriyoruz.
Fren Bakımı Sırasında Ne Gibi İşlemler Yapılmakta?
Aracınızın fren sisteminin komple elden geçirilmesini istediğinizde, nelerin değişeceğini ve nelere bakılması gerektiğini merak ediyorsunuzdur. Buyurun sizler için sıraladık. Bunlar sırası ile şu şekildedir;
- İlk olarak kampana sistemi ve bunun yanında kampana balataları kontrolü gelmektedir,
- Fren hidrolik sıvısı kontrolü,
- Fren diskleri kontrolü,
- Bilgisayarlı ABS kontrolü,
- Fren bağlantı hortumlarının kontrolü,
- Balata ve tutucuları,
Araç fren bakımı sırasında bu işlemler uygulanmaktadır.
Fren Balatasının Bittiğini Nasıl Anlayabiliriz?
Fren balatalarınızın değişmesi gerektiğini birkaç yöntem ile anlayabilirsiniz. Eğer yöntemden ziyade ben zamanına göre değiştirmek istiyorum diyorsanız her 15.000KM’de bir balatanızın değişmesi gerektiğini söylemek isteriz. Frene bastığınız zaman eğer ince ve rahatsız edici bir ses duyuyorsanız bu balatanızın bitmeye başladığının en büyük göstergesidir.
Yağmurlu havalarda frene bastığınız zaman rahatsız edici bir ses duyuyorsanız balatalarınızın ömrünün kısaldığını rahatlık ile anlayabilirsiniz. Fren disklerinizin üzerinde derin çizgiler beliriyorsa ve iz oluşturmaya başlamışsa balatalarınızın son noktaya geldiğini anlamanız gerekecektir. Bütün bunların yanında, yeni ve modern araçların hepsinde fren hidroliği ve fren balatasının bittiği zaman uyarı vermesi, sizin işinizi daha da kolaylaştıracaktır.
Fren Bakımını Yaptırmadığım Taktirde Ne Olur ?
Fren mekanızması bütün araçların en önemli olmazsa olmazlarındandır. Evet size belki binlerce sonuç sayabiliriz ancak ne olursa olsun ihmal edilmemesi gereken bir konu içerisindeyiz. Fren sisteminin bakımını yaptırmadığınızda ya da geciktirdiğinizde frenlerinizin iyi tutmamasından başlayarak zaman içerisinde ağır bir trafik kazasına kadar birçok kötü sonuç ile karşılaşabilirsiniz.
Ayrıca balataların değişme zamanı gelmesine rağmen değiştirilmediği taktirde diskleriniz aşınmaya başlar ve bu durum size maliyet olarak ağır bir fatura şeklinde geri döner. Siz yine de bu durumlarla karşılaşmamak için zamanında ve yerinde kontroller yaparak, önleminizi almalısınız.
Fren Bakımı Yaptırmazsam Cezai İşlem Uygulanır mı?
Trafik kanunlarına göre bu bakımın yapılmaması halinde herhangi bir ceza uygulanmamaktadır. Ancak her 2 yılda bir zorunlu olan araç muayenesi sırasında, fren sisteminizin bakımsız olduğu tespit edildiğinde muayeneden kalır ve tekrar girmek zorunda kalırsınız. Buda sizin için epey maliyetli olacaktır