Hayır diyebilmeyi alışkanlık haline getirmemizin ne kadar önemli olduğunu sizlere anlatmak için makalemizi hazırladık. Bazen hayatımızda çeşitli sebeplerden dolayı istemeyerek bile olsa evet cevabını veriyoruz. Çevremizdeki insanlara hayır cevabını verebilme özgürlüğüne sahip olduğumuzu sizlere hatırlatmak için bu makalemizi sonuna kadar okuyabilirsiniz.
Hayır Diyebilme
Hayır demek, çevremizde insanların bize yönelttiği bir teklifi geri çevirmek için yada istemediğimiz bir şeyi yapmamak için kullandığımız bir kelimedir. Aslında bu kelimeyi içimizde öyle büyütürüz ki sanki insanlara hayır demek dünyanın en zor şeyi gibi görünür gözümüze.Gelen soruları, teklifleri bize uygun olmadığı halinde geri çevirmek kendi sınırlarımızı belirlemek için çok önemlidir. Çevremizdeki insanların sınırlarımızı bilmesi için yeri geldiğinde hayır demeyi kendimize sürekli hatırlatmalıyız.
Hayır diyerek kendi sınırlarımızı koruma altına alarak kişisel bir duvar oluşturabiliriz. Bunun yanı sıra evet demek ise, yeni çevre oluşumları ve insanlarla birlikte bulunmayı bize sağlayabilir. Hayır demek aslında karşımızdaki insanı geri çevirdiğimiz anlamına gelmiyor. İnsanlar bunun tam tersini düşünse de, hayır demek her şeyi reddetmek değil, o anki durumun bize uygun olmadığını ifade eden bir geri çevirme kelimesidir.
Bunun yanı sıra bazı insanlar çok daha ileri giderek bizim vefasız olduğumuzu bile düşünebilir. Fakat hayır demek vefasızlık değildir. Hayır diyerek sadece önceliklerimizi belirtir, bu teklifin bizim önceliklerimiz arasında olmadığını ifade ederiz.
Gelen tekliflere hayır diyerek herhangi bir grup etkinliğine gitmememiz bizi yalnız biri olmaya itmez. Kimse hayır dediğimizden ötürü bizi bir sonraki etkinliğe davet etmemeyi düşünmez. Gelen teklife hayır diyerek, o an yorgun olduğumuzu, enerjimizin düşük olduğunu ifade edebiliriz.
Hayır diyerek bir insanı kırmış olmuyoruz. Hatta hayır diyerek daha sağlıklı bir ilişki çerçevesi oluşturabiliriz. Emin olun hayır diyebilmeyi alışkanlık haline getirmek size zarar değil her anlamda fayda sağlayacaktır. Unutmamalıyız ki karşımızdaki kişiye hayır diyerek vakit ayırmamamız, aslında kendimize vakit ayırmak için evet dediğimiz anlamına gelmektedir. Hayır diyemezsek eğer zamanla hayatımızın kontrolü karşımızdaki kişiye geçecektir. Kendi beklenti ve ihtiyaçlarımızı karşılayabilmek için yeri geldiğinde hayır demeliyiz.
Neden İnsanlara Hayır Diyemiyoruz
- İnsanlara karşı kaba bir görünüm çizmekten korktuğumuz için
- Hayır demenin bencillik olduğunu düşündüğümüz için
- Hayır dediğimizde karşıdaki kişiyle çatışma çıkacağını düşündüğümüz için
- İnsanlarla uyum içinde kalmayı istediğimiz için
- Karşımızdaki kişiyle aramızın bozulmasını istemediğimiz için
- Çevremizdeki insanları üzmek istemediğimiz için
- Hayır dediğimizde kendimizi o an suçlu hissedeceğimiz için
- Farklı tekliflerden korktuğumuz için
En Çok Kimlere Hayır Diyemiyoruz
Bazılarımız otoriteye karşı hayır diyemiyoruz. İnsanlar eşine, yöneticisine, büyüklerine hayır demekten korkarlar çünkü verecekleri tepkileri kestiremezler. Zamanla bu durum insanların kendilerine olan özgüvenlerini kaybetmelerine sebep olabilir.
Bazılarımız sevdiklerimize istesek de hayır diyemiyoruz. Bazı durumlarda çatışma çıkmasın diye nezaketen de olsa sevdiklerimize evet demek zorunda kalıyoruz. Hayır dediğimizde sanki sevdiklerimizi kaybedecek, onları üzecek düşüncesine kapılıyoruz. Sevdiklerimize hayır demediğimizde aslında kendimizi içten içe yormaya başlıyoruz. Sevdiklerimizi kırmamak adına nazikçe hayır diyerek çizgimizi belirtmemiz gerekiyor.
Bazılarımız diğer insanlara yani akrabalarımıza, komşumuza hayır diyemez. Bu kişilere karşı kabul görme isteğimizle alakalıdır. Hayır dediğimizde karşılaşabileceğimiz tepkilerden kaçındığımız için mecbur evet demek zorunda kalıyoruz.
Bazılarımız çocuklarımıza hayır diyemez. Bu durum tamamen, biz yaşayamadık, onlar yaşasın düşüncesinden gelmektedir. İyi ebeveyn olmak için hayır demekten kaçınabiliriz fakat bu bizi içten içe yıpratmaya başlayacaktır.
Hayır Diyebilmenin Yolları
Hayır diyebilmek için önce hayır demekte zorlandığımız konularda farkındalık oluşturmalıyız. Farkındalığımız sayesinde bir kabullenme durumu içerisine girerek tepkimizi daha net verebiliriz. Hayır diyebilmek için size sunulan tekliflere önem ve istek konusunda kendi içimizde bir sıralama yapabiliriz.
Eğer önemli fakat o an aciliyeti yoksa bu işi yapmak için bir zaman belirlemeliyiz. Eğer önemli ve acil bir durumsa hemen yapmaya başlamalıyız. Eğer önemi yok fakat acil bir işse o an işi başkasına devredebiliriz. Eğer önemli ve acil değilse sonra yapmak için plan oluşturabiliriz.
İşlerimizi bu şekilde gruplara ayırırsak rahat bir planlama yapabiliriz. Bu da karşımızdaki insana neden hayır dediğimizi daha net ortaya koyar. Karşımızdaki kişiye buna şu an hayır diyorum çünkü başka bir işimi halletmem gerek diyebilirsiniz.
Fakat bu planlarımızı anlatmamıza rağmen karşımızdaki kişi hala ısrarcı davranabilir. Kırmamak için ısrarlarına hayır demeli ve kararımızda net olmalıyız. Israrlarına karşı bir şeyler yapmak istediğimizde ise karşımızdaki kişiye farklı alternatifler sunabiliriz. Bu teklifine şu an hayır demek zorundayım ama daha sonra şunu yapabiliriz diyerek bir öneride bulunabilirsiniz.
Hemen karar veremeyeceğimiz bir teklifle karşı karşıya kalırsak o kişiden düşünmek için zaman istemeliyiz. Bu zaman içerisinde detaylı bir şekilde düşünebilir ve doğru kararlar verebiliriz. Sürekli karşımızdaki kişiden teklif alan bizsek eğer, daha sonrasında o kişiye bizim teklif sunmamız, karşımızdaki kişinin acil yada olmayan durumlarda nasıl tepkiler vereceğini deneyimle fırsatı bulmamızı sağlar. Hayır diyebilmeyi hayatımızın merkezine yerleştirdiğimiz sürece, yaşantınız ve enerjiniz daha düzenli ve kaliteli bir hale gelecek.