Hangi ekonomik düzeye sahip olursanız olun para biriktirmek daima önem arz eder. Eğer elinizde para varsa ama o parayı değerlendiremezseniz ve tasarrufa devam etmezseniz ister ihtiyaç ister istek birçok şeyi almakta zorlanabilirsiniz. Parayı kazanmak zor fakat ne yazık ki harcaması çok kolaydır. Bu sebeple para biriktirmeyi öğrenmek önemli bir yetidir. Bu yazımızda bunu nasıl yapabileceğinizi maddeler halinde sizinle paylaşarak bir fikir edinmenizi sağlamaya çalışacağız.
Uzun Vadeli Tasarruf Planı Yapın
Her ne kadar daha acil ihtiyaçlarımız için para biriktirmeye çalışsak da tasarruf işini ömür boyu olacak bir zaman dilimine yaymak çok güzel tasarruflar yapmamızı sağlayabilir. Bu yöntem her zaman daha verimlidir.
Bütçe Oluşturun
İlk başta gelirinizi ve giderlerinizi kontrol etmeye başlayın. Kontrol ettikten sonra bütçe oluşturun. Bütçe oluştururken 50-20-30 kuralını uygulayabilirsiniz. 50-20-30 kuralının anlamı genel olarak gelirinizin kira ve yiyecek gibi temel ihtiyaçlara, yüzde yirmisini tasarrufa, yüzde otuzunu eğlence gibi kişisel harcamalara gitmesi gerektiğini belirtiyor.
Tasarruf Hesabına Otomatik Para Aktarma
Kendinize bir tasarruf hesabı oluşturun böylelikle hesaba para aktarma işlemi manuel olacağı için üşenme ve unutma gibi sorunlarla karşılaşmazsınız. Maaşınız veya sahip olduğunuz sabit gelirin bir kısmını tıpkı otomatik ödeme talimatı veriyormuş gibi tasarruf hesabınıza aktarabilirsiniz.
Acil Durum Fonu Oluşturun
Uzmanlar, acil durumların olma ihtimaline karşı yarım yıllık yaşam giderinizi bir kenara ayırmanızı tavsiye ediyor. Bunu tavsiye etmelerindeki başlıca sebep, işinizi kaybederseniz veya beklenmedik bir şekilde vuku bulan tıbbi masrafları ödemek zorunda kalırsanız borca girmenize mani olmaktır.
Harcamalarınızı Takip Edin
Harcamalarınızı takip etmeye başladığınızda paranızı nelere harcadığınıza şaşırabilirsiniz. Küçük küçük harcamaların nasıl da birikip büyük miktarlara ulaştığını görmek için harcamalarınızın kaydını tutun.
Borçtan Kaçının
Borç birikmesini önlemek için her ay kredi kartı ödemelerinizi yapın. Eğer yapabiliyorsanız kredi kartı limitiniz kadar harcama yapın ve kredi kartınızı evde tutun. Şayet bir birikiminiz olursa bu yolla kartınızı gereksiz yere kullanmak zorunda kalmazsınız.
Plan Yapın
Uzun süreli hedeflerinizi ay ve yıl gibi daha yönetilebilir şekillere dönüştürün. Bu şekilde kısa vadede ne yapmanız gerektiğini bilerek ne kadar tasarruf etmeniz gerektiğini planlayabilirsiniz.
30 Gün Kuralını Uygulayın
Eğer pahalı bir ürünü almak istiyorsanız önce düşünün. Ne olduğunu ve maliyetini yazın. 30 gün sonra o ürünün hala gerekli olduğu fikrinde ısrarcıysanız, o zaman satın alın.
İpoteğinizi Yeniden Finanse Etmeyi Düşünün
İpoteğinizin oranını değiştirmek, zamanla size tasarruf sağlayabilir. Eğer büyük bir finansal sözleşmeyi imzalayacaksanız, önce bir finansal danışmanla konuşup fikrini alın.
Emeklilik İçin Tasarruf Heyeti Yaratın
Emeklilik için her yıl gelirinizin %15’ini tasarruf etmeniz önerilmektedir.
Evinizin ve Arabanızın Bakımını Yapın
Evinize ve arabanıza düzenli bakım yapmak varlıklarınızı korumanın en iyi yoludur. Bakım yaparken ucuza kaçmaya çalışmayın. Bu, daha uzun vadede size daha büyük masraflar çıkartabilir. Bakımı özenli bir şekilde yapın. Aksi halde tekrar ev veya araba satın almak zorunda kalabilirsiniz.
Kaliteli Ürünler Tercih Edin
Kısa ömürlü ucuz ürünler alacağınıza onların yerine kaliteli ürünler alın ki uzun bir süre o üründen tekrardan almak zorunda kalmayasınız.
Okul Giderleri İçin Erkenden Tasarrufa Başlayın
Çocuğunuz varsa veya yakın zamanda olacaksa bir fon oluşturun. Bu fonu çocuğunuzun normal giderleri ve okul giderleri için kullanabilirsiniz böylelikle erkenden tasarrufa başlayıp ileride maddi sorunlar yaşamazsınız.
Borçlarınızı Birleştirin
Borçlarınızı tek bir yerde birleştirebilme imkanınız var. Farklı bankalardan borçlarınız bile olsa bunları tek hesapta birleştirebilirsiniz. Böylelikle ödemelerinizi yapmak daha kolay olur. Bankalar bu konuda hesap birleştirme seçenekleri de sunarak yardımcı olmaktadırlar. Bir danışmandan destek alarak ödeme yöntemlerinizi de belirleyebilirsiniz.
Öz Kaynaklarınızı Düşünün
Riskli bir yatırım hamlesi yapmadan önce iyice araştırmalı ve o alanın uzmanlarına danışmalısınız. Tasarruflarınızı tek bir alanda yapmaktan kaçının.
Faturalarınızı Azaltın
Faturalarınızı yönetme konusunda elinizden gelen gayreti gösterin.
Alışveriş Zamanlarını Planlayın
Mesela kış sonunda kışlık kıyafetlerin fiyatı düşer. O zaman gelecek kışa yönelik kıyafetler alın. Araba almak istediğinizde yıl sonunda stokların azalmasını bekleyin. Bu taktiği çoğu ürün tipi için uygulamak mümkündür.
Spor Salonu Üyeliğinizi Yönetin
Çok fazla ekipmana ihtiyacınız yoksa evde de egzersiz yapabilirsiniz.
Eşyalarınızı Paylaşın
Kitap, DVD gibi ürünleri arkadaşlarınızdan ödünç alın veya ödünç verin. Yani ortaklaşa ürün kullanın.
Mutfak Alışverişlerinizi Planlayın
İhtiyacınız olan malzemelerin bir listesini yapın ve fuzuli şeyler satın almayın. Ayrıca markete karnınız tok gidin ki karnınız acıktığı için sürekli bir şeyler satın almak istemeyesiniz.
Gıda Bozulma Sürelerini Hesaplayın
Satın aldığınız gıda ürünlerinin veya kozmetik ürünlerinin bozulma sürelerini hesaplayın ki kullanmadan çöpe atmak zorunda kalmayasınız.
Lastiklerinizi Şişirin
Eğer arabanızın lastikleri düzgün şişirilmişse yakıt konusunda üç kata kadar kar elde edebilirsiniz. Doğru basınçla şişirilmiş lastikler daha uzun dayanır. Eğer arabanızda bir lastik sensörü yoksa bir basınç göstergesi alarak basıncı kontrol edin.
Ortak Araçlar Kullanın
Çocuğunuzu okula bırakmak veya işe gitmek için her gün araba kullanıyorsanız arabanıza aynı yere giden bir tanıdığınızı da alıp yakıt masrafını yarı yarıya bölüşebilirsiniz.
Ampullerinizi Değiştirin
Tasarruf lambaları ve az enerji harcayan elektronik ürünlere yönelin.
Programlanabilir Termostatlar Kullanın
Sıcaklığı ayarlanabilen termostatlar kullanarak çok fazla sıcaklığa ve tabii ki enerjiye ihtiyaç duymadan ısınıp faturalarınızda tasarruf edebilirsiniz.
Bütçenizi Zarflamayı Deneyin
Kredi kartıyla yapılan harcamaları mobil bankacılık yoluyla kontrol edebilirsiniz. Bu sebeple kredi kartı kullanmak, harcamalarınızı daha çok fark etmenizi sağlar. Ancak elinizde nakit para olduğunda harcamalarınızı kontrol edemeyebilirsiniz. Bu nedenle elinizdeki nakit paraları zarflara bölüştürüp üzerlerine masrafların isimlerini yazın. Böylelikle paranızın nerelere gittiğini görmüş olursunuz.
Saatlere Göre Hesapla
Bir ürünü satın alacaksanız o parayı kazanmanın kaç saat sürdüğünü düşünün. Bu davranış, paranın gerçek değerini anlamanıza yardımcı olur.
Satın Alma Hakkında İki Kere Düşünün
Bir ürünü satın almadan önce fiyatında indirim olmasaydı alır mıydınız kendinize sorun. Cevap hayırsa, almayın çünkü bazen insanlar sadece indirim olmasının çekiciliğine kapılıp ihtiyaçları olmayan ürünler satın alabiliyor.
2. El Ürünler Satın Alın
Dolap, Gardrops, Zebramo gibi uygulamaları ve eBay çevrimiçi açık artırma sitelerini kullanarak birçok hasarsız hatta hiç kullanılmamış ürünü mağaza fiyatından çok daha uyguna satın alabilirsiniz.
Kütüphanelere Gidin
Ücretsiz kitaplara ulaşma imkanının yanında çocuklar için etkinlikler ve okumalar bulabilirsiniz.
24 Saat Kuralını Kullanın
Bu yöntem de 30 gün kuralına benzer fakat daha ucuz satın alımlar için kullanılır. Küçük bir ürün satın almak istiyorsanız bir gün bekleyin ve en sonunda istemediğinizi görürseniz almayın.
Harcama Yapmama Günleri Belirleyin.
Harcama yapmama günleri belirlemek dikkatsizce satın aldığınız şeyleri fark etmenizi sağlayacaktır.
Dışarı Çıkın
Dışarıda parklar, bahçeler spor alanları ve yürüyüş alanları var. Arkadaşlarınızla veyahut tek başınıza burada vakit geçirebilirsiniz böylece harcama yapmadan keyifli bir gün geçirmiş olursunuz.
Elbise Değişimi Yapın
Yeni bir giysi satın almadan önce bazı arkadaşlarınızla bir araya gelin ve artık istemediğiniz eski parçaları birbirinize vererek değiştirin.
Daha Az Hazır Su İçin
Şişelenmiş su içmek yerine arıtma cihazı kullanın. Şişelenmiş su, musluk suyundan 300 kat daha pahalıdır.
Ekstra Gelir Yaratarak Paradan Tasarruf Edin
Para biriktirmek istiyorsanız kendinize ekstra gelir yaratarak da birikim yapabilirsiniz
Kullanmadığınız Eşyaları Satın
Bunun için 2. El dükkanlarını veya platformları kullanabilirsiniz. Hem evinizde yer açılır hem de gelir elde edersiniz.
Boş Odanızı Kiralayın
Bunun için AirBnB gibi uygulamalar kullanabilirsiniz.
Park Yerinizi Kiralayın
Park yerinin zor bulunduğu bir yerde yaşıyorsanız sahip olduğunuz park yerini kiralayarak gelir elde edebilirsiniz. İşte olduğunuz saatlerde veya hafta sonları evde olmadığınız zamanlarda park yerinizi bir başkasının kullanmasına izin vererek bunu sağlayabilirsiniz.
Komşularınızla Yardımlaşın
Komşularınızın bazı işlerini para karşılığı yaparak gelir elde edebilirsiniz. Mesela çocuklarına bakabilir, bazı zor ev işlerinde –boya, çim biçme gibi- yardım edebilir, evcil hayvanlarına bakabilirsiniz.
Tutkunuzdan Para Kazanın
Boş zamanlarınızda sevdiğiniz freelance işler yaparak para kazanabilirsiniz. Hangi hobileriniz varsa onlardan para kazanın. Mesela yazmayı seviyorsanız blog açın veya çeşitli sitelere yazı yazın, akvaryum hobiniz varsa DIY gübreler üretin ya da akvaryum balığı üretin, resim çizmeyi seviyorsanız resimlerinizi satın.
Favori Yerinizde Çalışın
Cafelerde çalışmaktan hoşlanıyorsanız fakat bu masraflı oluyorsa evde çalışmaktan keyif alacağınız rahat bir ortam oluşturun. Kendinizi favori yerinizde hisseder gibi çalışın.
Kolay Hamlelerle Tasarruf Edin
Para biriktirme yolunda ufak hamleler tasarruf etmenizi ve rahatlamanızı sağlayabilir.
Ödemelerinizi Tamamlayın
Sanal bir kumbara oluşturarak sabit ödemelerinizin fiyatlarını yuvarlayabilirsiniz. Yani ücretin biracık daha fazlası kadar para ayırın. Mesela su faturanız 147 TL geliyor, 150 TL sanal kumbaranıza atın.
Tasarruf Hesaplayıcı Kullanın
Parayı sürekli hesaplamak bazen zor olabiliyor. Bu nedenle yıllarca paranızı hesaplayabilen ve önünüzdeki yıllarda tasarruflarınızın ne kadar büyüme potansiyeli olduğunu görmenize yardımcı olan çevrimiçi bir araç kullanın.
İndirimli Hediye Kartı Alın
Kullanıcıların asla kullanmayacakları hediye kartlarını değerlerinden daha düşük bir fiyata satmasına olanak sağlayan CardPool gibi web sitelerinden çok alışveriş yaptığınız yerler için hediye kartı satın alın. Böylece anında tasarruf edebilirsiniz.
Tasarruf Hesabı Kullanın
Bankanız size para yatırma ve alma işlemlerinizi kolaylaştırabilecek faizli bir tasarruf hesabı sunabilir. Hatta bazıları tasarruf hesabındaki paranın kategorilere ayrılmasına olanak bile sağlayabiliyor.
Bütçeleme Uygulaması Kullanın
Mint gibi uygulamalar harcamalarınızı, harcama hedeflerinizi ve bütçelerinizi takip etmenize yardımcı oluyor. Bu tür bir uygulama kullanıp mali durumunuzu daha iyi tanıyabilirsiniz.
Asla Pes Etmeyin
Tasarrufun anahtarı irade ve sabırdır. Tasarruf, bilinçsiz alışkanlıklarınızın farkına vardığınız ve bunları değiştirebilmek için irade gösterdiğiniz bir süreçtir. Unutmayın, para kazanabilmek için hayatımızı harcıyoruz. Yani para harcarken aslında hayatımızı da harcamış oluyoruz.