Cep Telefonunuzda IMEI Sorgulaması Yapma ve Öğrenmek İçin Kod; Cep telefonu kullanan herkes tarafından kesinlikle bilinmesi lazım olan IMEI kodu cep telefonunuz yasal bir yolla mı getirildi yoksa yasal olmayan yollarla mı giriş yaptığını sorgulayabileceğiniz yada cep telefonunuz çalındığı zaman veya kayıp ettiğiniz zaman kolay bir şekilde bulunmasına fayda sağlayan bir koddur.
Cep Telefonunda IMEI Nasıl Öğrenilir?
Cep telefonunuzda bu kod 15 haneli rakamdan oluşur ve her cihaz için ayrı ayrı kod verilir. İngilizcede “International Mobile Equipment Identity” kelimelerinden oluşan kısaltma ile isimlendirilir. IMEI sorgulaması ile cihazın çalıntı bir cihaz olup olmadığından emin olmak için e devlet sistemi üzerinden sorgulama yapabilirsiniz.
Tıpkı telefonun kimlik numarası gibi olarak bilinen IMEI kodu ikinci el telefon alanların veya yeni cihaz alanların kesinlikle sorgulaması gereken bir kottur. Bu yöntemle cihaz yasal yollarla mı getirildi veya çalıntı bir mal mı olup olmadığını öğrenebilirsiniz. Bu yazımızda da sizlere IMEI yapmayı, cihazınızda IMEI kodu öğrenmeyi ve de bu koda nasıl bakılır konularına yer vereceğiz.
IMEI Kodu Nedir?
IMEI sorgulamasının nasıl yapılacağına değinmeden önce sizler için öncelikle IMEI kodunun ne olduğundan bahsetmek istiyoruz. Tıpkı şahıslara özel olan kimlik numarası gibi cep telefonlarına özel kimlik numaraları olan IMEI üretici firma tarafından her cihaza ait ve özel olarak kod belirler. Başkasının öğrenmesine sebep olursanız bu bilgiyi kötüye kullanmak isteyenler telefonunuzu klonlayabilir.
Bu nedenle kimseyle paylaşmamanızı tavsiye ederiz. Bu kod telefonun ömrünü tamamlayana kadar varlığını sürdürür. Günümüz de kırılan, bozulan veya kullanıma kapanan cihazların bu kodları başka telefonlara aktarılabiliyor. Telefon alırken mutlaka bu kodu kontrol etmelisiniz. Özellikle yurt dışı üstünden ülkeye getirilen cihazlara 1500 TL ödeme yapmamak için kaçak yollarla giriş yapabiliyor. Eskiden eski cihazlarda bataryanın hemen altında yazan bu kod artık sadece sorgulama yaparak öğrenilebiliyor.
Cihazınızda IMEI Sorgulaması Yapma
Cep Telefonunda IMEI aratması yapmak için cihazınızın arama bölümünde *#06# tuşlayarak yapabilirsiniz. Cihazlara IMEI aratması için kullanılan *#06# kısa kod ile IMEI numaranızı öğrenebilirsiniz. IMEI kodunuzu öğrenebilmek için telefonunuzda arama kısmına gelerek arama yapıyormuş gibi *#06# tuşlayarak öğrenim sağlayabilirsiniz. Telefonun IMEI kodunu öğrendikten hemen sonra e devlet sisteminden sorgulama işlemi yapmalısınız. IMEI kodunuzu cep telefonunuzdan öğrenirsiniz ancak çalıntı bir cihaz olup olmadığını ise e devlet sisteminden öğrenebilirsiniz.
E Devlet’ten IMEI Sorgulaması Nasıl Yapılır?
E Devlet sistemi üzerinden IMEI sorgulaması yapabilmek oldukça kolaydır. IMEI sorgulamaları Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu ve E-Devlet ortak iş birliği ile yapılır. E devlet sisteminden vatandaş girişi yapılarak IMEI aratmasını kolaylıkla yapabilirsiniz. Altta bulunan link üzerinden açılacak olan sayfaya cihazınızdan sorgulamasını yaptığınız 15 haneli rakamlardan oluşan IMEI kodunuzu girip kolaylıkla sorgulama yapabilmeniz mümkün. E devlet sistemi üzerinden sorgulama yapmak ve E Devlet’te IMEI sorgulaması için buraya tıklayın.
IMEI Sorgu Kodu Ne?
IMEI sorgu kodu mobil cihazdan yapılan sorgulamada kullanılan koddur. Her cihaza ait IMEI kodunu öğrenebilmek için telefonunuz arama kısmından *#06# yazarak arama yapmanız yeterli olacaktır.
Cihazınızda IMEI Sorgulaması İçin En Kolay Yöntem
Cihazınızda arama kısmından * #06#’yı tuşlayarak IMEI numaranıza ulaşabilirsiniz. Aynı zamanda cep telefonunuz IMEI numarasını öğrenmek ve de cihazın IMEI sorgulamasını e devlet sisteminden de gerçekleştirebilirsiniz. Sorgulama işleminden sonra IMEI numarası kayıtlı mı değil mi öğrenebilir, telefonunuzun model ve markası hakkında bilgilere ulaşabilirsiniz. IMEI sorgulaması sonrası ile cihazın model ve markası farklı olmamalıdır.
IMEI Sorgulamasında Kayıt Bulunmadı
E devletten IMEI sorgulaması yaptıktan hemen sonra karşımıza çıkacak olan bölümde IMEI kaydı bulunamadı yazıyor ise cihazınız yurt dışından gelmiş olup kayıt edilme işlemi yapılmamış demektir. Bu sorgulama sonucunda kayıt yok ise cihazınızı kullanmaya devam edebilmek için 120 gün içinde cihazınızı kayıt ettirmelisiniz aksi halde cihazınız kullanıma kapanır.
Cihazınıza sim kartı taktığınız anda size yasal bilgilendirme mesajları gelecektir. Bu mesajlarda kayıt işlemi olmadığı için cihazın kapanacağı uyarısı verilir. Bu yazımızda sizlere Cihazınızda IMEI Sorgulamasından, IMEI kodu öğrenme işlemeleri hakkında bilgilendirme sağladık. IMEI kodu ve sorgulaması için merak edilenleri veya bilgi paylaşımlarınızı yorumlardan iletiniz.