Araç sahipleri genelde araçlarıyla ilgilenmeyi ve onlarda değişiklik yamayı çok sevmektedir. Ancak yapılan bazı değişiklikler hem sizin canınızı hem de başkalarının canını riske atmaktadır. Arabalar, fabrikalarda belli bir standartta üretilmektedir ve bu standartlar genellikle araçlara uygun şekilde tasarlanmaktadır. Yani aracınıza koyulan hız limiti ya da hız limitörü sizin can güvenliğiniz ve Avrupa standartlarında uyulması gereken kurallardan ötürüdür.
Araç Sahipleri Dikkat
Örneğin; Volvo geçtiğimiz yıllarda almış olduğu bir karar ile ürettiği hiçbir aracının 180Kmh’ı geçmeyeceğini söyledi ve bunu bütün araçlarında uyguladı. Siz artık Volvo’nun en güçlü otomobilini alsanız bile 180’in üzerine çıkamayacaksınız. Vermiş olduğumuz bu örneğin devamında ise araçlarınızda yapmamanız gereken şeylerden bahsettiğimiz makalemizi incelemeye başlayabiliriz.
Aşırı Modifiye
Özellikle gençlerin daha çok ilgi duyduğu modifiye tutkusu, kullandıkları araçlarda birçok değişiklik yapmalarına sebep olmaktadır. Arabaların standart donanımlarında birçok değişikliğe gidilen modifikasyonların, aslında ne kadar zararlı olduğunu belirtmek isteriz. Belirli kural ve ölçülere göre üretilen arabalar, herhangi bir değişiklik yapıldığında sınırlarının dışına çıkmaktadır. Hal böyle olunca modifiye edilen araçlar tehlikeli bir durum arz etmektedir.
Eğer siz yaylarını kesip yere yakınlaştırdığınız bir araba ile seyahat ederseniz, bu sizin için oldukça riskli olacaktır. Aşırı baskı ve esneme payı bırakılmayan yaylarınız, yolda giderken yerinden çıkabilir ve kaza oranını daha güçlü hale getirebilir. Diğer bir örneğimiz ise aracın motoru ile ilgili olacaktır. Sizler motor gücünde ve işleyişinde değişiklik yaparsanız, oluşabilecek herhangi bir arıza da arabanız alev alabilir ve kendini canınızı riske atabilirsiniz. Son 1 yıl içerisinde motoru modifiye edilen araçların bir anda alev aldığını ve insanların birçok noktada riske girdiğini duyuyoruz. Yapmamanız gerekenler listesinde ilk sıraya koyduğumuz bu maddeyi, araçlarınızda uygulamayınız.
Yıpranmış Lastikler
Araçlarımızın en önemli parçası olan lastiklerin belirli bir kullanım ömrü bulunmaktadır. Yazlık lastiklerde 3 yıl, kışlık lastiklerde 4 yıl ömür biçilen lastiklerin, değişim zamanı geldiğinde aksatılmaması gerekmektedir. Özellikle uzun yolda daha çok risk oluşturan bu parçanın, bakımlı ve yeni tarihli olması hayati önem arz etmekte. Eğer arabanızın lastikleri yıpranmaya başlamışsa, geciktirmeden yeni lastik almalı ve hayatınızı riske atmamalısınız.
Araç Sahipleri Yazılım Yaptırmayın
Yazılım konusunu modifiye’den ayrı bir madde halinde sizlere bahsetmek istedik. Son 3 yılda ciddi şekilde ilerleyen ve insanların ilgisini çeken motor yazılımı, araçlarda daha fazla güç daha az yakıt sloganı ile büyümeye devam etmekte. Herhangi bir donanımsal değişiklik yapmadan bilgisayar yardımı ile araçlara yazılım atılmakta ve bu sayede daha fazla güç elde edilmekte. Çoğu kişi bunun zararlı olduğunu belirtmekte ve bizlerde buna katılmaktayız.
Fabrikada üretilen araçların belirli standartlarda yazılımları vardır. Sizler bu yazılımı değiştirip farklı bir programlama yaptığınızda aracınız daha hızlı gitmeye başlayabilir ancak kısa süre içerisinde belirli sorunlarla karşılaşabilirsiniz. 140Hp güce sahip bir otomobiliniz varsa, yazılım atılarak bu güç 180’e çıkarılmaktadır. Motorunuz, turbonuz, tesasıtınız tamamen 140’a göre ayarlıdır ve sizler bunu değiştirdiğinizde aslında kendi paranızla kumar oynamaya başlarsınız. Stage1 – Stage2 – Stage3 olarak atılan yazılımlar, motorunuzun durumu ve yapılan değişikliklere göre tercih edilmektedir. Eğer standart bir araca sahipseniz ve daha önce hiçbir oynama yapmadıysanız, aracınıza stage1 uygulanacaktır. Kesinlikle tavsiye etmediğimiz motor yazılımları, araç sahiplerinin asla yapmaması gerekenler listemizde yerini almış bulunmaktadır.
Araç Sahipleri Kötü Yakıt Kullanmayın
Özellikle uzun yolda giderken bazı istasyonların normal fiyatlardan daha aşağı bir şekilde yakıt sattığını farkederiz. İlk başta insanlara iyi ve kazançlı gibi gelen bu durum, kısa süre içerisinde ciddi masraf olarak geri dönmektedir. Dizel araçlarda daha sık rastladığımız enjektör arızası, kötü yakıt kullanmaktan dolayı oluşmaktadır. Araçlarınıza belirli istasyonlardan yakıt almalı ve bu sisteminizi asla değiştirmemelisiniz. Aksi halde yakıt pompası, enjektör gibi ciddi arızalar ile karşılaşabilir ve aldığınız yakıttan kar elde ettiğinizi düşünürken daha fazla para harcamak zorunda kalabilirsiniz.