Son yıllarda yaşanan birçok felaketten sonra AFAD ismini çok fazla duymaya başladık. Bizlerde AFAD nedir ve nasıl gönüllü olunur sorularına cevap vermek için bu makalemizi hazırladık. AFAD, Türkiye’nin İçişleri Bakanlığına bağlı olan bir kurumudur. Afet öncesinde hazırlıklı olup afet esnasında ve sonrasında yardım çalışmalarında bulunur. Gönüllü olmak isteyen insanlar AFAD kurumuna başvuruda bulunur ve kabul edildiklerinde ekiplerle beraber yardım çalışmalarında bulunurlar.
AFAD Gönüllüsü Olmak
Kurumun gönüllülük sisteminde yer alabilmek için belirli şartları yerine getirmek gerekiyor. Gönüllü olan kişiler maddi manevi hiçbir talepte bulunmamakla beraber çalışmalara katılırlar. Bu kişilerin hiçbir şartta bir karşılık beklemeden çalışmalara katılmaları gerekmektedir. Hemen hemen her konuda ve her çalışmada gerekli bilgi ve tecrübe dahilinde aktif olarak sahaya çıkmaları gerekmektedir. Afet durumunu yaşayan kişiler için olası bir durumda maddi manevi yardımlarında ve arama kurtarma çalışmalarında aktif olmaları gerekmektedir.
Bu kurumda gönüllü olabilmek için e-devlet sistemi üzerinden öncelikle başvuruda bulunması gerekmektedir. Gönüllü olmaya aday olanlar sistem üzerinden gerekli eğitim ve bilgilendirmelere ulaşabiliyorlar. Ancak sistem üzerinde çeşitli seviyeler ve kısımlar bulunmaktadır.
AFAD Gönüllü Seviyesi
Temel AFAD gönüllü seviyesi başvuran kişinin neden başvurduğuna kadar belirlenebilen bir seviyedir. Afetlerle alakalı gerekli tüm bilgilere sahip olan ve eğitime açık kişilerin arandığı bir platform diyebiliriz. Sistem üzerinden eğitimlerin tamamlanmasından sonra gönüllü olma adayları katılıma ve çalışmaya başlayabilirler.
Destek AFAD Gönüllü Seviyesi
Yangın, acil ilk yardım gibi önemli bilgilerin profesyonel ekipler tarafından incelenip anlatıldığı kısımdır. Bu seviyede olan kişiler genel anlamda afet ve yardım konusunda bilgi sahibi olmuş kişilerin barındığı kısımdır. Bu seviyenin eğitimlerinden geçen kişiler yeri geldiğinde profesyonel ekiplere de yardım etme konusunda katkı sağlayabilirler.
Gönüllü Olabilmek İçin Gereken Şartlar
Gönüllü olabilmek için öncelikle bu sistemin bütün temel yapı taşlarına hakim olmanız gerekmektedir. Her canlının yaşama hakkı olduğunu, dil, din, ırk, kişi ayrımı yapmadan şeffaf ve içten gelerek yardım da bulunulması gibi hassas duygulara sahip olunması gerekir. Bu düzen içerisinde yapılan hiçbir yardımın ve çalışmanın 3.kişiler tarafından bilinmemesi gerekmektedir. Şimdi gereken önemli şartları liste halinde inceleyelim.
- Gönüllü olma adayı kişilerin 18 yaşını doldurmaları gerekmektedir.
- Eğitim programlarını aksatmamaları gerekmektedir.
- Gönüllü olmak isteyen kişilerin sağlık durumlarının iyi olması gerekmektedir.
- Esnek çalışma saatlerinin kişiler için sorun olmaması gerekmektedir.
Bu şartlarla beraber gönüllülük programına katılabilirsiniz. Başvuruların yapılmasının ardından gerekli eğitimler sonrasında profesyonel ekiplerle beraber çalışabilirsiniz.
Gönüllü Maaşları
Gönüllü olarak bu programda yer almak isteyen kişiler herhangi bir ücret talebinde bulunmayacaktır. Bu tamamen gönüllülük esasına dayanarak yapılan bir çalışmadır. Tamamen gönüllülük şartına dayanan bu kurumda kişiler bunun bilincinde olarak yardım çalışmalarına katılıyor. Bu nedenle gönüllülük programında herhangi bir ücret ödenmiyor.
Gönüllülük Sınavları
Afet esnasında toplum direncinin kırılmaması adına çalışmalarda bulunurlar. Eğitim sonunda belirli bir sınava tabi tutulurlar ve belirlenmiş puanı geçtikleri sürece eğitimleri tamamlama imkanı bulurlar. AFAD gönüllülük programına katılan kişiler hem online şekilde hem yüz yüze eğitimlerden geçerek bilgi ve tecrübelerine katkıda bulunurlar. Saha eğitimleri sırasında acil bir durum olduğunda nasıl müdahale edilmesi gerektiği konusunda eğitim almaktadırlar.
AFAD Gönüllüsü Olmak İsteyenler İçin Öneriler
AFAD gönüllüsü olarak çalışmak istiyorsanız, deneyimlerinizi, tecrübelerinizi saha çalışmaları sırasında eksiksiz bir şekilde yerine getirmelisiniz. AFAD gönüllüsü olmak isteyenlerin unutmaması gereken en önemli kısım bu yardımların karşılıksız yapılıyor olmasıdır. Maddi beklentisi olmayan insanların bu eğitimlere katılması gerekmektedir. Sınavlarda başarılı olabilmek için bütün eğitimleri tamamlamanız gerekiyor. Bu eğitimler sırasında herhangi bir aksaklık ve düzeni bozacak bir harekette bulunmamalısınız. Bu çalışmalar sırasında uymanız gereken kuralları eksiksiz bir şekilde yerine getirmeli ve kendi devamlılığınız için çalışmalarınızı sürdürmeniz gerekmektedir.